Jazzmusiikissa ja jazztapahtumissa on kiinnostavaa se, että saamme nähdä ainutlaatuisia kokoonpanoja ja kokea ainutkertaisia kuunteluelämyksiä, joita ei välttämättä kuule toista kertaa uudestaan. Tampere Jazz Happeningissä on vuosien saatossa kuultu erityisesti tähän jazztapahtumaan erikseen koottuja yhtyeitä ja ensiesityksiä.
Tämän vuotisen tapahtuman kolmas päivä tarjosi yhden sellaisen, kun lauantai-iltapäivän avasi pohjoismainen yhteistyöyhtye. Rumpalimestari Olavi Louhivuoren kehittelemä The Net Of Indra -musiikkiprojekti toteutettiin kahden pohjoismaisen jazzfestivaalin välisenä yhteistyönä. Myös lavalla esiintynyt kvartetti oli koostumuksellaan pohjoismaista yhteistyötä. Ensiesiintymisensä maaliskuussa Norjassa Vossa Jazz -festivaalilla tehnyt kokoonpano nähtiin Tampereella toista kertaa tositoimissa, ei kuitenkaan aivan samassa kokoonpanossa.

Norjassa nelikossa soittivat kitaristi Jakob Bro ja saksofonia puhalsi Tampereellakin perjantaina esiintynyt Trygve Seim, joka tuurasi sairastunutta Juhani Aaltosta silloin.
Lauantaina Louhivuoren kokoamassa kokoonpanossa esiintyivät yhtä lailla pohjoismaisen jazzin kärkinimistä muodostuva ryhmä. Norjalainen trumpetisti Eivind Nordset Lønning on tehnyt yhteistyötä mm. Joshua Redmanin, Dave Hollandin ja Chick Corean kaltaisten jazzlegendojen kanssa.
Saksofonisti ja huilisti Juhani “Junnu” Aaltonen ei suuria esittelyjä kaipaa, hänet kaikki jazzia seuraavat suomalaiset tuntevat ja tietävät.
Basisti Palle Danielssonin yhteistyökumppaneina ovat olleet sen kaltaiset maailmantähdet kuin Keith Jarrett, Jan Garbarek ja Bill Evans. Olavi ja Palle soittivat aikanaan Claudio Filippinin Triossa ja ovat tätä kautta tuttuja entuudestaan.
Kyseessä oli siis täysimprovisaatiohengessä toteutettu esitys. Olavi ei erikseen avannut sitä miten projekti on syntynyt ja mikä on sen erikoisen nimen takana. The Net of Indra (Indran jalokivet ja/tai helmet) on intialaisen buddhalaisuutta käsittelevän filosofian kielikuva, mitä käytetään havainnollistamaan tyhjyyden, riippuvaisuuden alkuperän ja vuorovaikutuksen käsitteitä. En tiedä onko näillä asioilla mitään keskinäistä yhteyttä Olavin projektin kanssa, mutta näin filosofisena kysymyksenä, sen voisi olettaa jollakin tavalla olevan läheisessä suhteessa johonkin abstraktiseen käsitteeseen, millainen voisi hyvinkin olla improvisoitu musiikki. Vähän tällaisessa spirituaalisessa meditointihengessä esityksen aikana liikuttiin.
Lønning oli tavallisen trumpettinsa ja erikoisemman sivuventtiilitrumpettinsa kanssa oivassa vedossa. Kaikesta näki, että hän oli nopeasti sisällä Olavin viitoittamalla tiellä. Trumpetista purskahtivat tehokkaasti niin voimallisen korkeat kuin tuhnuisen ilmavat tuhahdukset. Palle oli ajatuksessa mukana helposti aikaisempien yhteistyökokemuksien tuomalla varmuudella Olavin kanssa.
Esitys jakaantui tavallaan kolmeen osaan. Itselleni tuli kuitenkin sellainen tunne, ettei tämä ehkä ollut tarkoitus. Ensimmäinen vaihe katkesi mielestäni turhaan, sillä jossain vaiheessa yhteistä sävellinjaa ei tosiaan löytynyt ja siinä vaiheessa otettiin aikalisä.
Aaltonen avasi toisen vaiheen omalla melko pitkällä yksinpuhelulla tenorillaan ja pääsi siitä eteenpäin paremmin mukaan yhteisen matkan tekoon. Toinen vaihe päättyikin näyttävän oikea-aikaisesti yhteneväisen näkemyksen mukaisesti. Tässä vaiheessa Olavi lausui kiitokset järjestävälle taholle ja totesi, että vielä olisi vartti armonaikaa, joten ”jatkamme vielä soittoa”. Kolmas vaihe alkoikin tuntua jo tiiviimmältä, mukaan tuli vauhdikasta vapautuneisuutta ja irtiotot leiskahtivat liekkeihin tiivistyen loppua kohden.
Tampere Jazz Happening 2018
Pakkahuone iltapäiväsessiot lauantai 3.11.2018
14:00 Olavi Louhivuori ”The Net of Indra” (FI/SE/NO) (Olavi Louhivuori – drums, Eivind Lønning – trumpet, Juhani Aaltonen – sax, flute, Palle Danielsson – bass)