The Great Helsinki Swing Big Band starttasi uuteen konserttikauteen orkesterin oman kapellimestarin ja valovoimaisen solistivieraan kanssa. The Great Helsinki Swing Big Band on koonnut yli 15 vuoden ajan jazzin kultakauden musiikista kiinnostuneita muusikoita ja yleisöä yhteen kymmenen konsertin vuositahtia. Siis yhteensä n. 180 iltaa, reilut 3000 muusikkoa ja sävelmää, 180 kapellimestaria ja lukuisia solistivieraita.

Esiripun lipuessa sivuun kajahti ilmoille Erik Lindströmin säveltämä klassikko, jossa pasunistit pääsivät venyttämään pöökeleitään koko pituudeltaan. Illan kapellimestari steppasi 25 vuotta vanhassa frakissaan, kuin Helge Herala aikoinaan Valehtelijoiden klubissa. Vetojen ja työntöjen summa oli tälläkin kerralla vakio. Antti Rissanen saa selvästi muusikot tekemään parhaansa ja yleisö tajuaa välittömästi, että nyt on kokoonnuttu yhteisen asian äärelle.
Billie Holidayn, Etta Jamesin, Dinah Washingtonin ja Tina Turnerin levyt on Emilia opiskellut tarkkaan. Emilian laulamisessa ei ole kyse kopioinnista, vaan hän on sisäistänyt tulkintatavan ja elää hetkessä saaden inputteja yleisöltä ja kanssamuusikoilta. Perustana on blues, joka muokkaa tutuimmatkin melodiat taidokkaiksi tulkinnoiksi.
What A Difference A Day Made käynnistyi Emilian laululla, jota aluksi säesti Tuomo Purhosen basso. Laulajatar liukui ja venytti ääniä yli tahtiviivojen, kompin rullatessa tasaisesti alla. Sovituksen keskivaiheella pitkät saksofonien linjat taipuivat melodiaa tukemaan ja trumpettien terävät aksentit yllättivät unelmoimaan vaipuneen kuuntelijan.

Blue Moon -tyyppiset kappaleet ovat aikoinaan kuuluneet nuorison suosikkeihin ja menevät mukavasti jalan alle edelleen. Cotton Clubin hämyinen tunnelma välittyi Stormy Weatherissa. Emilian tulkinta etääntyi melodioista hienolla tavalla ja hetkittäin uitiin todella syvissä sinivesissä. Emilia kertoi oikeasti tarinaa.
Moanin´ kuullaan usein instrumentaalina. Kysymys/vastaus -muoto sopii hyvin myös laulettavaksi, kunhan laulajalla on rohkeutta täyttää tyhjät kohdat. Vid Sketa heittäytyi sooloon koko rekisterin laajuudelta. Myös Antin pasuunasta löytyi monta rytmisesti muunneltua blue notea.

Instrumentaalina esitetty Down For Double toimi erinomaisena mainoksena seuraavaa konserttia ajatellen. Count Basien kappaleet ovat loistavaa big band -ohjelmistoa. Rhythm changes sointukierto toimii aina. Tempo taisi olla lähellä 200.
Eräs hienoimmista pasuunaintroista on I´m Mad About A Boyssa. Mitään pelkäämätön Jay Kortehisto otti haasteen vastaan ja antoi pasuunansa laulaa.
I´ve Got The World On A String oli soinut Emilian lapsuuden kodissa. -Olin ehkä hieman outo lapsi, kun kuuntelin jazzia. 10-vuotiaana Cry Me A River ja Don´t Get Around Much Anymore olivat mielimusiikkiani. Mutta kyllä Tina Turneriakin kuunneltiin, kertoi Emilia välispiikissään.
Hyvin sujui Great Helsinki Swing Big Bandiltä myös uudempi rytmimusiikki, kun tartuttiin Proud Maryn teemaan. Svengaavaa motown-meininki 60-luvulta toimi lisäpiristeenä ja esimerkkinä Emilian monipuolisuudesta. Hyvän tuulen konsertin päätti Let The Good Times Roll
The Great Helsinki Swing Big Band feat Emilia Sisco, Malmi-talo 23.8.2023 klo 19.00-
Biisit:
I Just Wanna Make Love to You, What A Difference A Day Made, Blue Moon, Stormy Wheather, Moanin, Mad About the Boy, I´ve Got the World On a String, Cry Me A River, Don´t Get Around Much Anymore, Proud Mary , Hit The Road Jack, Let The Good Times Roll
Muusikot:
Emilia Cisco laulu & Antti Rissanen orkesterinjohto, Trp Sami Pöyhönen Arttu Sipilä Jutta Virtanen Vid Sketa, Trb Juha Kortehisto Sasha Charkin Tuomas Pajari Aarni Häkkinen, Sax Kaisa Siirala Sakurako Ishiyama Jesse Mast Arto Lehtola Frank Thomsson, Dr Jari-Pekka Karvonen Piano Janne Maarala Kitara Vesa Anttila Basso Tuomo Purhonen