Kirjoitin jutun Tauno Kukosta, joka soitti kakkostrumpettia Dallapessa.
Palaute
Sain yhteydenoton lukijalta ja siitä sitten alkoi vyyhti purkautua. Tarinalla on siis alku ja jatko, mutta en tiedä vielä, miten se loppuu. Tarina on niin mielenkiintoinen, että se on pakko julkaista. Jussi Halén kertoo Halénin veljesten orkesterista ja heidän kanssaan soittaneista trumpetisteista. Tauno Kukkoa käsittelevää juttua täydennän myöhemmin, mutta Jussi Halénin mainitsema Peanuts Holland ansaitsee oman tarinansa alun.
Siis saamani sähköposti:
Kukko esiintyi paljonkin Halénin veljesten kanssa 1950-luvulla. Tästä aiheesta lähetän liitteenä muutaman kuvan albumista, jonka sittemmin olen perinyt. Ehkä niille tulee käyttöä, jos vaikka Tauno Kukon vaiheista tehdään joskus jokin vielä laajempi esitys.
Mukana viimeisenä liitteenä ihailijakuva Suomessakin pyörineestä trumpetisti Peanuts Hollandista, joka hänkin esiintyi Halénin veljesten kanssa. Mitään nuotteja ei ollut hänellä mukanaan eikä sellaisia ilmeisesti tarvittukaan: “I play in B flat” oli hänen vastauksensa moiseen kysymykseen.
Kuka oli Peanuts Holland?
Wikipedia:
Herbert Lee ” Peanuts ” Holland (9. helmikuuta 1910–7. helmikuuta 1979) oli amerikkalainen jazztrumpetisti, joka tunnetaan parhaiten panoksestaan swing jazzissa. Hän syntyi Norwollkissa, Virgianian osavaltiossa ja oppi soittamaan trumpettia Jenkinsin orpokodissa.
Holland soitti ja levytti Alphonse Trentin yhtyeen kanssa vuosina 1928–1933 ja soitti Al Searsin (1932), Willie Bryantin, Jimmie Luncefordin ja Lil Armstrongin bändin (1935–1936) kanssa. Hän johti myös joskus omaa bändiään.
Vuonna 1939 Holland muutti New Yorkiin soittaen Coleman Hawkinsin ja Fletcher Hendersonin johtamissa big bandeissa. Vuosina 1941–1946 hän soitti Charlie Barnetin kanssa. Hän ja Don Redmankiersivät Eurooppaa vuonna 1946, ja tämän kiertueen aikana Holland päätti jäädä Ruotsiin asumaan. Hän levytti siellä vuoteen 1960 saakka ja julkaisi noin 46 levyä eurooppalaisille levy-yhtiöille. Holland kuoli Tukholmassa.
Peanuts Holland Suomessa
Jussi Halén liitti sähköpostiinsa ihailijakuvan, jonka hän oli löytänyt perhealbumista. Hän mainitsee Hollandin pyörineen Suomessa ja todellakin Peanuts Holland on vieraillut Helsingissä, ehkä etsimässä työmahdollisuuksia.
Kansalliskirjaston hakupalvelu Finnasta löytyy 25 tulosta Peanuts Hollandin nimellä ja myös muutama valokuva. Kaikesta päätellen hän on soittanut yhdessä Erik Lindströmin ja muiden kanssa ja äänityksiä on tallella. Erikin yhteydet Ruotsiin vaikuttivat jazzmusiikin kehitykseen Suomessa merkittävällä tavalla.
Peanuts Holland Youtubessa
Tallenteita Hollandin soittotyyleistä on tallennettu Youtubeen ja niistä on kuultavissa hienosti jazztrumpetin kehitys 30- luvulta 60-lukuun asti.
Dixieland-klassikko Way Down in New Orleans
Huikea esitys It´s Wonderful
Tämä ei jää tähän!
Juttu Peanuts Hollandista vaatii lisätyötä aivan kuten myös Jussi Halénin idea Tauno Kukosta.