Oy R.E. Westerlund Ab-musiikkikustantomolla oli myynnissä 1940-50-luvulla nuottikirjasia, joiden kymmenelle viivastolle musikantit kirjoittivat ajan suosittujen keikkakappaleiden melodioita sointumerkkeineen. Kopioitiin, kopioitiin – virheetkin.
Uusien hittien ja ikivihreiden nuotteja oli vaikea saada ainakin maaseudulla. Harvalla oli myöskään levysoitinta ja mahdollisuutta hankkia 78-kierroksen “savikiekkoja”.

Kun magnetofonejakaan ei vielä ollut, turvauduttiin radion kuunteluun. Jotkut tarkkakorvaiset pystyivät onneksi “plankkaamaan”, nuotintamaan eetterissä soivat suosikit. Putkiradioista, erityisesti keskipitkiltä- ja lyhyiltä aalloilta, siepattiin ohjelmistoa. Sveriges Radio soitti paljon kansainvälistä nuorisomusiikkia, samoin mm. BBC ja jenkkiasemat.
Kun tanssikielto purettiin sotien jälkeen, “joraamisen” säestykseksi kelpasi jazzikin. Sen svengi ja improvisoinnin vapaus viehättivät useimpia nuoria soittajia. Helsinkiläisen koululaisyhtye Mixed Grill Rhythmin ohjelmistossa 1944 oli vain kymmenkunta tuttua jazz-standardia blues-teemojen lisäksi. Niitä pianisti Jaakko Borgin johdolla veivattiin koulutansseissa kuulemma uudelleen ja uudelleen (Broms, Henri: Jazzin semiotiikka, 2007).
Edesmennyt kauhavalainen, myöhemmin Vantaalla vaikuttanut musiikkimies Ilmari Aarrevaara alkoi koululaisena kerätä lähinnä radiosta kuulemaansa tanssimusiikkia. Hänen mustekynällä (myöhemmin kuulakärkikynällä) kirjoitetuissa kolmessa “jamikirjassa” on joidenkin kappaleiden perään merkitty myös päiväys lisätietoineen. “Sophisticated Lady”, “The Sheik of Araby” ja “Samba Brazil” ovat syyskuulta 1949. “Georgia on My Mind” on kirjoitettu Santahaminassa tammikuussa 1950. Junassa (!) syyskuussa 1953 on kirjattu “Miles Away” ja Savonlinnassa lokakuussa samana vuonna mm. “Git Straight”, “Out of Nowhere” ja “Robbin’s Nest”. “Immu” opiskeli silloin seminaarissa, ja nuottimerkintöjen yhteydessä on mainittu, millä oppitunnilla kopiointi on tehty.

Yksi ahkerassa käytössä oleva nuottirjani alkaa 1953 (kopioita mm. “Immun” tai “Illun” kirjasta) ja päättyy toukokuuhun 1955. Siihen ovat lisäilleet “mausteita” ja tarkennuksia mm. Eero Lauresalo ja Ingmar Englund.
Talvelta 1955 löytyy kolme Haminassa lyijykynällä kirjoitettua kappaletta, “I May Be Wrong”, “The Continental” ja “Music, Maestro, Please”. Minä omistin kirjoitusvälineet, mutta varsinainen tehtävä oli annettu RUK-kurssin 86 viestiosastossa palvelevalle Aulis Salliselle. Sallisen (acc) trion, joka siivousaikoina viihdytti kokelastuvassa, basistina oli kymenlaaksolainen muusikko Jorma Kattelus. Sallisella oli jo silloin talenttia.