Stromraum
Sporeprint 1401-02
Kitaristi Cornelius Veit, sähköbasisti Eugen Prieur ja rumpali Jörg Fischer muodostavat improvisoituun musiikkiin keskittyneen trion, mikä on saanut alkunsa jossakin vaiheessa 2000-luvun ensimetreillä. Kolmikko on kulkenut vastavirtaan omilla raiteilla ja omien mieltymysten mukaisesti. He ovat suunnanneet musiikilliset tyyliambitionsa ja intohimonsa raskaaseen noisepunkiin, freejazziin ja freefunkiin, joista herrat ovat kehitelleet omanlaisensa tyylien sekametelikeitoksen vapaamuotoisen improvisoinnin kautta.
Tämän vuoden alussa ilmestynyt Stormraum on trion toinen albumijulkaisu. Sen sisältämä 48 minuutin musiikkilataus koostuu yhdeksästä vaihtelevan pituisesta kappaleesta. Se sai alkunsa joulukuussa 2012 pidetystä äänitystilaisuudesta, mikä innosti kolmikkoa siinä määrin, että he päättivät jatkaa äänitystä samassa paikassa puoli vuotta myöhemmin. Näistä kahdesta erillisestä äänityssessiosta syntynyt materiaali yhdistettiin sittemmin levyn sisällöksi.
Levyn julkaisu olikin hankalampi juttu. Sellaista levy-yhtiötä oli vaikea löytää, mikä olisi ollut valmis ottamaan vastaan tällaisen tyylillisesti ”sekasikiömusiikkia” sisältävän levytyksen, on Jörg Fischer antanut ymmärtää. Levy oli saatava julkaistua ja niin Fischer perusti oman levykustannusyhtiön ja näin sai alkunsa Sporeprint, minkä kautta on nyt julkaistu kolme albumia.
“Olemmeko surkea vapaan ilmaisun jazzyhtye tai olemmeko vielä lisäksi avant-rockin juurista syntynyt yhtye, jonka musiikki ei aaltoile, eikä innosta, ei svengaa, ei groovaa eikä saa kuulijoita mukaan. Olemme ehkä kaikkea tätä. Ehkä olemme yhtye mikä kuulostaa pelkältä kitarasooloilulta, mihin sekoittuu mega-aktiivinen basso-rummut sekoilukaksikko.” Vähän tähän tyyliin Jörg Fischer on kuvaillut yhtyeen musiikillista pohjaa.
Rankka voimantuotto on selkeästi tämän levyn perusteella yhtyeelle ominaista. Onko se sitten ala-arvoista musiikillisesti sen voi jokainen kuulija itse oman harkintansa mukaan tehdä. Mielestäni ei. Kyllä heidän soitostaan löytyy johdonmukaisuutta, vaikka raaka voimallinen energisyys onkin etualalla. Yhtenäinen lähestymistapa ja keskinäinen vuorovaikutus toimivat kaikesta huolimatta.
Hiljaisia, tai voisiko sanoa hiljaisempia hetkiä, levyltä löytyy, mutta ei paljon. Tavallaan ne pääsevät yllättämään runsaan voimankäytön hallitessa yhtyeen esittämistä. Kaksiminuuttinen Before Night ja sitä seuraava kolmeminuuttinen After Night sekä Two Minutes of Dubious Origin ovat tästä hyviä esimerkkejä. Ne ovat jonkinlaisia hengähdystaukoja, avantgardistisen taiteellisella ja miellyttävällä vapaalla ilmaisulla soitettuja, joiden ohessa soittajat lataavat itsensä uudestaan hurjaan menoon.
Kun uudestaan ladatut akut ovat saaneet täydentävää virtaa, Secret Spring Spleen Variations nousee lähtökuopistaan hitaasti kiiruhtaen abstraktisen tyynesti kunnes sähköinen freejazz alkaa uudestaan puuskuttaa eteenpäin kuumana kuin grillissä hehkuvat kekäleet. Axon II jatkaa samalla linjalla.
Levyn nimikkokappale Stromraum on viimeisenä ja alkaa taidokkaan monisärmäisesti soittajien vastaillessa toistensa soittoon kulmikkaan jännitteisesti ilman kovaa rynnistystä. Kappale on levyn parasta antia. Siinä on monipuolista kaikua, rytminvaihtelua, huojuntaa, hajanaisesti pyrskähteleviä ”irtosoundeja”. Loppua kohden poukkoilevuus vaihtuu yhtenäiseksi äänikentäksi Corneliuksen värikkään venyttelevän kitaran soiton levitessä laavamaisesti ympärille, mihin Jörg ja Eugen vastaavat raskaan painavalla rytmittämisellä.
Kolmikon soitto on melkoisen radikaalia ja rankasti tempoilevaa, paikoitellen puhdasta raakuutta sähköisen virtapiirin ohjatessa kuumaksi keitettyä soittoa. Yhtenäinen ilmaisukyky ja monialainen soiton pomppiva rytmiikka ilman rullaavan svengin häivääkään luo oman mielenkiintoisen aspektin yhtyeen toiminnassa. Vaikuttava noise -revittely saa paikoin ärsyttäviä piirteitä, mutta trio osaa tasapainottaa soittoa vakuuttavasti omilla vahvuuksillaan ja keskinäisellä yhteisymmärryksellä. (JKi)
Cornelius Veit: kitara, Eugen Prieur: kontrabasso, Jörg Fischer: rummut
Äänitys: Oliver Prechtl, Stromraum, Stuttgart, 23.6.3013 ja 15.12.2012. Kannen suunnittelu: Eugen Prieur, Jörg Fischer & Ulrich Phillipp. Kannen kuva: Martin Rieger. Julkaistu: helmikuu 2014.
1. Atmo-Core :34
2. Axon I 4:34
3. Between 9:36
4. Before Night 2:00
5. After Night 2:56
6. Secret Spring Spleen Variations 6;58
7. Axon II 7;35
8. Two Minutes of Dubious Origin 2:06
9. Stromraum 11:36
Kaikki kappaleet yhteen yhdessä tekemiä.