Ultralum: Ultralum
Eclipse Music
Muistattehan lapsuusaikojen Fazerin sekalaiset, pussi makeisia, joiden erilaisuus viehätti suuresti . Oli Jääkarhua (Islanti) ja Kiss-Kisiä pitkulaisena, Toscaa, Rexiä, Laktaa, Orangea ym herkkuja. Nykyisin tuo lajitelma on supistunut seitsemään erilaiseen makeiseen. Valitettavasti.
Musiikkikollektiivi Ultralumin makuvalikoima on myös seitsemän instrumenttia, mutta niiden maku on hyvin moninainen 21 eri soittajan kautta. Lisämaukkautta tälle kollektiivin ensimmäiselle levylle tuo kolmen laulajan osuudet.
Josko Fazerin parhaat tehtiin / tehdään tiettyjen reseptien myötä, tämän kollektiivin levyissä ei ole” päätä, eikä häntää”. Ei, sillä albumin tekoprosessi on täysin poikkeuksellinen. Musiikin annetaan elää täysin vapaasti siten, että jokainen muusikko luo oman osuutensa itsenäisesti, ilman minkäänlaista ohjausta tai toivetta siitä minkälainen soittosuoritus äänitteelle tulisi tuottaa.
Levysaatteen kertoman mukaan vaihtelevan kokoinen soittajaporukka kasaa vuorotellen palapeliä ja jokainen saa määritellä oman palasensa muodon ja värin itse. Ensimmäistä palaa paikoilleen laittaessa tekijällä ei ole käsitystä siitä minkälainen kuva on syntymässä – lopputulos elää intuition ohjaamana niin, että jokainen uusi palanen inspiroi seuraavaksi vuorossa olevaa muusikkoa tekemään omasta palasestaan palapeliin omasta mielestään sopivan. Suuntaviivat kullekin kappaleelle siis täsmentyvät prosessin edetessä ja reitti valmiiksi kappaleeksi ohjautuu täysin vapaasti – musiikki muotoutuu itsestään, kuin elävä organismi.
Ja se kuuluu, sillä sen äänellinen monisäikeisyys nivoutuu yllättävän hyvin ja harmonisesti yhteen. Jokainen ”soolontynkä” puolustaa paikkaansa antaen levylle lisäarvoa sen tasaisen tyyneen perustaan.
Albumin sisältämä musiikki on syntynyt kitaristien Aki Haaralan ja Riku Karvosen ideoihin pohjautuen. Levyä on työstetty Suomen lisäksi mm. Hong Kongissa, Beninissä ja Nashvillessa. Ehkäpä ne omalta osaltaan antavat maukasta lisäulottovuutta tähän ”palapeliin”. Lopputuloksena onkin monikerroksellista ja mielenkiintoista musiikkia jossa eri genret yhdistyvät luontevalla tavalla. Jopa suurella hartaudella. Musiikissa on selkeästi kuultavissa prosessin orgaanisuus – Selväkielellä sanoen; tämä on elävää musiikkia!
Sooloista nousevat ehkä selvimmin esiin saksofonistien Timo Lassyn ja Markus Holkon osuudet,sekä trumpetisti Mikä Myllärin puhaltelut. Mustavalkiot tuovat jämerää mahtipontisuutta että urkuilevaa mietiskelyä sekä kaikkiea siltä väliltä. Komppipuolen koskettimet kietovat hypnotiikallaan kuulijaansa. Mamban kioski ja rumpaleiden mättö luo ryhdin koko levylle, joka etenee välillä kevyen ilmavana. Kielisoitinten osuus jää osin enemmän komppausosastoon, täydentäen näin kokonaisuuden sointia. Maukasta. Etenkin ensimmäisen raidan Möbius tuo hyvin esille edellä mainitut seikat. Kakkosraidan Cassiopela pelaa runsaammalla ja rytmisemmällä ulosannilla. Voimakkaammalla ja sointuisalla.
Kolmosraidalla esiinastuvat naisvokalistit. Moniäänisen kauniisti, sanallisen toistavana. Häviten osiltaan Myllärin mahtipontisen puhaltelun tieltä. Nelosraidalla levyn alkuperäinen idea etsii itseään. Tavanomaisuuteen vaipuen. Myllärin trumpetin sooloilu hallitsee alkua sulautuen saksofonien raa’an kiivaaseen tenorismmiin ja sopranointiin. Sinänsä upeasti soitettuna, mutta kokonaisuutta ja perusideaa jotenkin murentaen. Osin volyymin massiivisuuden voimallakin.
Päätösraidalla Little Rabbit lyömäsoitinosasto ja Mamban kioski määräävät tahdin. Liidellään jossain sfääreissä ja tuntemattomuudessa. Ristiriitaisuudessa. Jopa sähkön maailmassa. Tenorisaksofoni alkaa kuitenkin yrittää kutoa lyömätaustalle orgaanista elämää. Palataan omalla tavallaan alun Fazerin sekalaisiin.
Tämä levy täytyy kuunnella kaikessa rauhassa ja kiireettömänä. Runsauden sarvi syöltää massiivisesti rauhaa, rakkautta ja hyvänolon eliksiiriä. Musiikkia, josta voidaan olla montaa eri mieltä. Mutta yksi asia on varma, tämä on todella elävää musiikkia. Ei pelkkien koneiden tuotosta… (OR)
Muusikot:
Kitarat: Riku Karvonen, Aki Haarala, Jaakko Murros, Tuomo Dahlblom, Jussi Jaakonaho
Trumpetti: Mika Mylläri
Saksofoni: Markus Holkko, Timo Lassy
Basso: Tapio Backlund, Ville Herrala, Eerik Siikasaari, Lauri Porra
Koskettimet: Tuomo Prättälä, Ilari Kaila, Jukka Backlund
Rummut: Mikko Kaakkuriniemi, Jaska Lukkarinen, Eliel Viitala, Jussi Miettola
Perkussiot: Abdissa “Mamba” Assefa
Laulut: Emma Salokoski, Jepa Lambert, Steve Abeni
Miksaus: Jukka Backlund
Kappaleet:
1. Möbius 09:35
2. Cassiopeia 07:12
3. Scarlet Skyline 05:37
4. Killing Stone 07:08
5. Little Rabbit 09:09
Release Date 19.5.2023