Ilona
2018 Aani Records AA-X-032
Lähtöraidalla hypähdetään Kakadu -papukaijojen elinreviireille, sinne jossa nämä töyhtöpäät opettelevat paikallisia kirosanoja ja kävellä tepastelevat jatsimusiikin tahdissa. Tuo tällä raidalla kuultava kakadujen musiikki on peräisin kitaristi Matti Walleniuksen kynästä, kuten koko pyöriön sisältö. Walleniushan on tuttu persoona Wimmen yhtyeestä ja näin ollen sinut myös joikhan kanssa, Nyt hän klaaraa arktisten sävyjen sijaan muissa maisemissa vierahissa.
Tämä ei tarkoita sitä, että etnovaikutteet hukutettaisiin teennäisiin urbaaneihin sähköjytkeisiin ja räpin rapamaailmaan. Ei suinkaan, vaan nyt poljetaan tannerta, milloin paljasvarpain, milloin saapikkailla täräkästi tahtia polkien. Väliin hypnoottisen kertaavasti, väliin valtoimena virraten. Osin elektrojazzia kosiskellen.
Yhdenlaisena olotilamusiikkina. Etenkin, kun Filippiinien viidakoissa Kakadut hyvästeltyä ponkaistaan marokkolaisen junan kyytiin ja jytkytellään yksitoikkoisesti kompin taustoittamana Pasilan ohitse jonnekin epämääräisyyteen… Marrakechiin. Muutamat vaihteet sekoittavat taustan tasasjytkettä ja entisaikojen junahaitarin sijaan soi sakspiiput.
Koko levyllinen jatkuu samalla peruskaavalla. Tasatahtinen peruskuvio komppaa erivärisenä kulloistakin teemaa. Paikkaa, asiaa, ilmiötä. Aina yhtä hypnoottisen sisäänimaisevana. Poikkeuksena väkevän tangoileva Abrazo Musica…
Wallenius itse häärii levyn todellisena työmyyränä soittaen sillä kaikkiaan 16 eri soitinta. Toinen levyn työnsankareista on Petri Heimonen klarinetti-, huilu- ja saksofoni -valikoimineen. Lisäksi eri raidoilla häärää epämääräinen joukkio intrumentalisteja ja erilaisten äänien tuottajia.
Yksi erikoisimmista toteutuksista on Moscow Music, jossa sekoitetaan niin luuloja kuin tietoja itäisen maamme pääkaupungin suonen sykkeestä. Ja sitähän Kreml ympäristöinen yli kymmenmiljoonaisine populoineen varmastikin tarjoilee, puhumattakaan historian neuvostovuosikymmenistä…
Tämä levy noudattelee Walleniuksen aiempia Tuntoja perussielultaan. Seesteisen rauhaisasti, mutta terävästi rytmisuoneen tunkeutuen. Omalla tavallaan kuulijansa tiukkaan otteeseen kietoen. Runsaudenantia tarjoillen.
Levyn perustoteutus on työstetty huolella ja kuulijanautintoa silmälläpitäen. Erilaisuus nostaa tämän levyn mielekkyyden korkeisiin sfääreihin. Vaikkakin se tuntuu ensikosketukseltaan hyvin simppeliltä, on sen sisältö herkullisen moninaista ja makoisaa. Eikä hypnotiikan rajamailla liikkuva itseään toistava komppi saa aikaan etomista, vaan toimii aistikkaana alustana kokonaisuudelle.
Rentouttavan mukava kokonaisuus, joka on parhaimmillaan löhöasennossa, sen aikoinani paljonkin mainostamani yksitähtisen seurassa. Kuuntelusuositukseni! (OR)
Matti Wallenius (accordion, balalaika, charango, clay whistle, cuatro (Puerto Rican) electric bass, acoustic guitar, electric guitar, fretless guitar, kalimba, keyboards, mandolin, percussion, programming, ukulele, baritone ukulele)
Petri Heimonen (bass & contra-alto clarinet, piccolo flute, tenor & baritone sax, tarogato)
# 2: Aziz Bahaoui (male voice)
# 5, 6, 7: Henrik Duncker (snare drum, hi-hat, percussion)
# 1, 8, 10: Henrikki Häsänen (snare drum, brushes, percussion)
# 1, 3, 10: Tapio Kallio (tenor & baritone horn)
# 10: East Polynesian Princess Lala (female voice)
# 3: Satu Lankinen (bowed lyre)
# 1, 5, 6: Rudi Merz (Swiss yodeling, yodel sample)
# 1, 7: Outi Rossi (female voice)
# 1, 3, 8, 9: Tero Siitonen (double bass)
Written, arranged and recorded by Matti Wallenius
Mixed by Jouni Raatikainen
Mastered at Finnvox by Pauli Saastamoinen
Produced for Aani by Matti Wallenius
01. Kakadu music 4:10
02. Moroccan train twist music 5:05
03. Spring music 4:04
04. Abrazo música 4:11
05. Bazaar music 5:31
06. Mammoth music 4:29
07. Red-eared slider music 5:18
08. Moscow music 3:46
09. Bubble bath music 3:53
10. Lagoon music 4:15
Total 44:47