Tsuumi Sound System aloitti tanssiryhmä Tsuumin muusikkoryhmänä, mutta on luonut itselleen näyttävän oman bändiuran, joka on noteerattu kansainvälisestikin. Levyllä Growing up (TSS 001) kahdeksanhenkinen yhtye kytkee toisiinsa viulut, harmonikat, puhaltimet ja pelottoman rockpoljennon. Sooloimprovisaatioista löytyy myös jazzmausteita.
Tsuumi on dynaaminen uuskansanmusiikkiyhtye, jossa muusikoiden erilaiset taustat tuovat yhteiseen tuotokseen jännittäviä vivahteita, syvyyttä ja erikoisia vaikutteita. Yhtye luonnehtii itseään suomalaissyntyiseksi, pohjoismaiseksi hankkeeksi. Yhdistämällä omissa sävellyksissään suomalaisen kansanmusiikin piirteitä muihin folklore-traditioihin luodaan hieno, täyteläinen ja kaikin tavoin poikkeuksellinen sointimaailma.
Ryhmän musiikillisena johtajana toimii hanuristi Hannu Kella. 13 omaa instrumentaalimelodiaa, joita Kellan lisäksi ovat tehneet mm. Esko Järvelä ja Pilvi Talvitie. Omia suosikkejani ovat mm. Järvelän kaunis Northling, Joakim Berghällin nostalginen Valse Cinque ja Talvitien tempaava As soon as possible.
Tsuumi on tunnettu dynaamisesta lavaesiintymisestään, mitä en epäile levyn perusteella hetkeäkään. Jossain määrin epätavallinen instrumentaatio vielä tukee mainiosti yhteistä pyrkimystä. Omituista kyllä, mutta jotenkin minun tulee Tsuumista mieleen vanha Oregon-yhtye. Jazzgenreen tiivisti kytkeytyneestä bändistä tuli tahtomattaankin yksi maailmanmusiikin tienraivaajista.
Musiikki edustaa yhtä aikaa ylvästä ja aistikasta melodiankuljetusta, olematta silti prameilevaa – tai mitenkähän tuon nyt oikein osaisi sanoa. Järvelän alttoviulun ja viulun (Tommi Asplund) avulla luodaan joka tapauksessa niin muhkea soundi, että välillä tunnelma on kuin Kaustisilla, sadan viulun soittaessa samaa sävelmää. Kahden viulun dialogi sitä paitsi toimii kerrassaan loisteliaasti. Viulun ylä-äänet ovat huikaisevan kauniita ja soitto varmaotteista.
Äänilevytysten tyypilliseen tapaan sokeri ei ole pohjalla, vaan pinnalla; levyn innostavin esitys Northling avaa levyn ja esittelee folklore-tematiikan. Kontrabasson yksiääniset, soinnun perusääntä enimmäkseen toistavat kohdat olisi paikoin ehkä voinut korvata tähän tarkoitukseen paremmin soveltuvalla bassokitaralla, tai sitten kirjoittaa bassoäänille kunnon stemma. Audiovisuaalinen konsistenssi ja levyn johtoajatus jäivät rahtusen verran hämäriksi: yhtye nojaa folkloristiikkaan, levykannessa on ikävä kuva kerrostaloista ja nostureista (joka voittaisi tylsyyskilpailun koska tahansa) ja otsikko kertoo aikuiseksi kasvamisesta. Miten nämä kytkeytyvät toisiinsa? Mutta minullehan jää aina kaikki hämäräksi.
Soitinnuksessa ja sovituksissa on kuitenkin yllättäviä ratkaisuja ja mielenkiintoa ylläpitäviä käänteitä runsaasti. Jokaisen kuuntelukerran jälkeen pidän tästä levystä yhä enemmän. Mm. viulu ja saksofoni yhdessä on kerrassansa ihastuttava keksintö. Harmonikan haikea osuus on kaunis ja haaveellinen (Livets vår), ja toisaalta hienosti täydentävä backing up-instrumentti. Bändiliideri Kella ei kuitenkaan tuo omaa rooliaan korostuneesti esiin, vaan tekee tilaa osaaville muusikoilleen. Mestarin merkki sekin: Tsuumi Sound System rulaa!
Tracks:
Northling; Taivaankorjaaja – Skyfixer; Grownup Roger, Livets vår; Valse cinque; HUO; As Soon As Possible; LaaLaa Land; Natten vid Hagelberg; Sicilian Panda; Hiljainen mieli – Silent Mind; Rec. 32; Unknown Tomorrow. Total time 52:42
Musicians: Hannu Kella – accordion; Esko Järvelä – fiddle, viola; Tommi Asplund – fiddle; Pilvi Talvitie – piano, harmonium; Jussi Nikula – drums, percussion; Tarmo Anttila – double bass; Joakim Berghäll – saxophones, additional percussion; Jani Kivelä – guitar, cittern
Production; Roger Tallroth (Sibelius Academy, Folk Music Dpt. recordings 88)
Recording: Marko Myöhänen
Mixing: Martin Igelström