Holiday on Fire
ArtistShare AS0151
Tanskalainen kitaristi Torben Waldorff opiskeli 1980-luvun puolivälissä useita vuosia Berkleen musiikkiopistossa Bostonissa. Palattuaan takaisin kotimaahansa hän keikkaili lähinnä Tanska-Ruotsi akselilla, mutta julkaistuaan ensimmäisen albuminsa hänen uransa alkoi nousta ja esiintymistilaisuuksia alkoi tulla myös Amerikan mantereelta ja nykyään hän esiintyy säännöllisesti vuosittain USA:ssa ja Kanadassa.
Waldorff ei tunnu olevan järin aktiivinen levyttäjä, sillä ensimmäisen CD omissa nimissä ilmestyi jo vuonna 1999. Julkaistessaan nyt tämän vuoden keväällä kuudennen albuminsa, Holiday on Fire, on edellisestäkin julkaisusta ehtinyt kulua jo 5 vuotta. Eipä sillä sinänsä mitään merkitystä ole. Voihan sitä niinkin ajatella, että pienet ajatukset ja ideoinnit kehittyvät täysiksi sävellyksiksi pikku hiljaa saavuttaen syvällisen luovan kokonaisuuden pitemmän ajan kuluessa. Waldorffin sävellykset ovatkin kuin kokoajan kehittyvä prosessi.
Levykannessa kappaleet ovat saaneet omat aihepiirit nimensä jatkoksi. Aloitus raita Thyst Intro, ”Trumpet on open piano”, on lähinnä trumpetisti Ingrid Jensenin improvisoitua soolosoittoa, missä pianon koskettimilla Maggi Olin tapailee pienillä yksittäisillä sävelsoinnuilla säestystä.
Toisessa kappaleessa Thyst, ”Sweeping parts on doubletime”, ollaan jo tositoimissa kaksinkertaisella höyryllä ilmavan laaja-alaisesti koko joukkueen panostuksella. Johnathan Blake avaa rumpujen päristelyllä, mihin kaikki tulevat saman tien mukaan. Mukavasti koko ajan etenevä rytmitys on tasaisen varmaotteista. Torben Waldorffin kitara puhuttelee rennosti nousuineen ja laskuineen, Jensenin trumpetti korostaa taustaa terävällä kaiutuksella.
Combust, ”Melodic movement on three keys” luo melodista liikettä kolmella näppäimellä. Kappale sisältää rauhallisen melodiarikkaita sooloja, ensin Waldorff soinnuttelee kauniin herkästi ja siihen tarttuu Olinin käskyttämän Rhodesin sähköisen vaimea lataus. Jensen jatkaa sordiinolla vaimennetulla trumpetillaan lisäten kappaleen melodisuutta sentimentaalisen tunteikkaalla puhalluksella kappaleen loppuun asti.
Our Sound Of Love (and Charles’s, And Duke’s), muuttaa soiton muotoa, “Transitions on Ballad”, kun siirrytään hitaan tunteikkaasti balladin pariin. Drew Gress näpräilee kontrabasson varressa lyhyehköllä soololla, johon piano tulee mukaan ja siitä kehkeytyy erinomaisen hieno vuoropuhelu näiden kahden soittajan kesken. Blake ohjailee kevyesti taustalla symbaaleilla tahtia ja tulee mukaan matkan aikana vähän voimallisemmin, kun Jensen avaa trumpetin venttiilit hiljakseen, mutta samalla hienojakoisen voimallisesti. Waldorffin kitara kuuluu taustalta hiljaisena tullen mukaan selkeästi vasta loppukolmanneksella. Tämä oli harvinaisen vahva ja tunteikas lähes kymmenminuuttinen balladikokonaisuus.
Off to Far, “Three tonics, and pop”, kolme tonicia ja pop, mitä se sitten tässä yhteydessä tarkoittaneekaan. Kappale jymistelee joka tapauksessa vilpittömin mielin ahnaasti uhkuen eteenpäin soittajien osoittaessa vahvaa osaamista ja hyvää yhteispeliä. Mitä enemmän tätä kappaletta kuuntelee, niin sen paremmalta se tuntuu. Todella reipasta tekemistä, missä jokainen ottaa tiukan otteen sooloissaan, joista irtautuminen tapahtuu huikean joustavasti.
Levyn pisin kappale Ironic Tonic, “Simple statements on 7 and 4” ilmaisee ilmeisesti sen miten seiska ja neljäs tahti yksinkertaisesti selvitetään ja ilmaistaan erikseen ja yhdessä. Mene ja tiedä, kait sitä pitäisi kysyä tekijöiltä. No, en ainakaan mitään suurempaa ironiaa tästä kappaleesta löydä. Levyn päättävä Belligerent Beauty, ”Stated melody on 6, not waltz” ei siis ilmeisesti ole ainakaan valssi, mutta osoittanee miten melodian pitää kulkea, kun kutostahti soitetaan. Saatan olla ihan väärässä, kun en asiasta mitään ymmärrä, mutta ei se ainakaan maallikon kuuntelemista häiritse.
Esittämisen vapautunut tunnelma, lyyrisyys, melodinen kauneus ja aistikkuus jättävät Holiday on Fire -albumista rehdin suoraviivaisen ja luontevan tekemisen maun. Vaikka levy ei suoranaisesti yllätä, niin yhtyeen soitto kulkee ja hengittää tavalla, jossa on tyyliä ja ajatuksellisuutta. Välillä syntyvä lievä uhmakkuuskin värittää mukavasti
Torben Waldorff on saanut kerättyä tälle levylle verrattoman yhtenäisen ja taitavan joukon soittajia, joilla on kompetenssia saada aikaiseksi teknisesti ja ammattitaitoisesti rullaavan kokonaispaketin hyvällä sykkeellä toimivalle sävellystyölle. (JKi)
Torben Waldorff: kitara, Ingrid Jensen: trumpetti, Maggi Olin: piano, Rhodes, Drew Gress: kontrabasso, Johnathan Blake: rummut,
Äänitys: Max Ross, Systems Two, Brooklyn, NY, USA, 15.6.2016. Miksaus: Torben Walldorff, David Carlsson, Gula Studion, Malmö, Ruotsi. Masterointi: Kurt Lundvall, Lundvall Mastering, New Jersey, USA. Kannen graafinen suunnittelu: Ninja Agborn. Tuotanto: Torben Walldorff, Maggi Olin, oheistuottaja Ingrid Jensen. Julkaistu: 30.3.2017
1. Thyst Intro 2:29
2. Thyst 6:08
3. Combust 7:20
4. Our Sound Of Love (And Charles’s, And Duke’s) 9:30
5. Off To Far 7:56
6. Ironic Tonic 10:06
7. Belligerent Beauty 7:44
Kaikki sävellykset Torben Waldorff
Kokonaiskesto 51:14