Teija Niku on nuoren polven muusikoita, Kaustisen kuuluisan musiikkilukion kasvatteja. Hän on ilmiömäisen taitava hanuristi. Finsko Pajdusko -CD on Nikun oman kvartetin debyyttilevy.
Finsko Pajdusko on instrumentaalimusiikkia, hyvin energistä ja riehakasta, joskaan ei aivan hillitöntä tai kesytöntä, kuten tyylilajiin ehkä kuuluisi. Vasta aivan lopussa kuullaan laulua, haikea Etrala Moma –raita panee kaipaamaan sitä lisää.
Niku (29) on itse innostunut balkanilaiseen meininkiin jo vuosia sitten – hän tekee sitä vakavissaan, mutta pilke silmäkulmassa. Balkanilainen musiikki on ollut todella “hot” viime vuosina eri puolilla Eurooppaa.
Musiikinlaji voitaneen luokitella neofolkiksi. Baltian maissa kansanmusiikkia ei ole ilmeisesti alistettu ankaran kategorisoinnin alle, mutta eihän meilläkään ole sellaista enää tehty miesmuistiin.
Musiikki kulkee vaivattomasti ja jäntevästi, käsitys yhtyeen potentiaalista muuttuu suopeammaksi jokaisella kuuntelukerralla, alun pienen epävarmuuden tunteen jälkeen. Viulisti Tommi Asplund, basisti Ilkka Heinonen ja kitaristi Tuomas Logrén tukevat Nikun työskentelyä taitavasti.
Jopa slidekitara on saatu istutettua tähän konseptiin ja lopputuloksena on vivahteikas svengikokonaisuus. Sovitukset ovat viimeisteltyjä, samalla kuitenkin musisoinnin eläminen ja energia säilyvät.
Kvartetin jäsenet ovat Nikulle tuttuja jo Grupa Balkanin ajoilta. Muuta soittokokemusta hänelle on kertynyt mm. Polka Chicks- ja Karuna-yhtyeistä.
Vauhtinumeroissa (Teijavo Horo, Hora Martisorului, Oriental Cocek jne.) vedetään studio-olosuhteisiin nähden iloisesti ja vallattomasti. Klubikeikoilla bändi on varmasti pidäkkeetön – “akateeminen kuivuus” on tästä taitoyhtyeestä kaukana, vaikkei aivan sekapäiseen irrotteluun ilmeisesti tähdätäkään. Yhtye heittäytyy rohkeasti tavoittamaan omien esikuviensa taiturimaisuutta soitossaan.
Puhtaaksiviljellystä pelimannista Nikun nimittäin kategorisesti erottaa monipuolinen opintie, mm. Sibelius-Akatemiaan ja Malmön musiikkikorkeakoulut ja harmonikansoiton maailmanmestarin Lelo Nikan ja harmonikkamestari Sasko Velkovin ohjaus.
Teija Nikun ansioksi on vielä ehdottomasti mainittava monipuolinen ja tyylitajuinen sävellystyö, joka kunnioittaa originaalimusiikin henkeä. Noin puolet kappaleista edustaa kansanmusiikkia.
Mustalaismusiikki vaatii aina viulun ja niin myös Balkanin kansanmusiikki. Tommi Aslundin nopea-aksenttiset ja terävät sahaukset ovat nautinnollisia, mutta hän hallitsee myös toisen ilmaisuääripään; hitaat legato-osat hehkuvat tummia tuntoja ja elämän murhetta.
Musiikin ja musisoinnin luonne on ensitahdeista lähtien hyväntuulinen ja ottava. Muusikoiden yksilösuoritukset ovat hämmennyttäviä, ja yhteissoitto virheetöntä ja korrektia nopeissakin kohdin. Keskeinen solistinen soitin on luonnollisesti Nikun näppäinharmonikka, josta hän taikoo hienoja nyansseja yllättäviä sävyjä eläen empaattisesti sävelmien tunnelmissa.
Balkan Jazz ja miksei myös Balkan Rock, löivät itsensä läpi jo vuosia sitten. Näiltä osin olemme siis jälkijunassa, vaikka meillähän pitäisi olla siihen parhaat lähtökohdat. Erityisesti lauletun balkanilaisen musiikin osalta jopa ruotsalaiset ovat ohittaneet meidät jo ajat sitten.
Virolaisen Svjata Vatran show’ssa huomio kiinnittyy esityksen maanisuutta lähentelevään hehkuun. Siinä suhteessa Nikun kvartetti on hillitympi ja pidättyväisempi – tosin tuotoskin on huolitellumpaa. Mutta ehkä joku “shamanistinen alkujuuri” toisi heillekin ripauksen live-esiintymisten kaipaamaa “reunaa”.
Teija Niku, harmonikka; Tommi Asplund, viulu; Ilkka Heinonen, kontrabasso; Tuomas Logrén, kitara
Arranged & produced by.Teija Niku
Recorded at Kallio-Kuninkala by Kimpi Huisman
Mastered at Chartmakers by Svante Forsbäck
01. Teijavo Horo
02. Hora Martisorului
03. Ajde Jano
04. Finsko Pajdusko
05. Bitolcanka Oro
06. Romanian Hora
07. Prelaz Kolo
08. Oriental Cocek
09. Drugarsko Kolo
10. Nova Ruchenitsa
11. Brala Moma
Bändi löytyy verkossa linkistä: http://www.teijaniku.com/