Bassokitaristi Jan-Olof Strandbergin uusin projektituotos on jälleen todiste suomalais-amerikkalaisen fuusiomusiikin elinvoimasta. Vankasti huippubasisti Paul Jacksonin vanavedessä kulkeva (siis melodioita bassokitaralla soittava) Strandberg on myös säveltäjä, ja basistina hyvin kokeilunhaluinen; uudella levylläkin bassoja on häkellyttävän suuri määrä ja hän kuulostaa hyvin pätevältä niillä kaikilla. Harva basisti nimittäin oikeasti osaa soittaa 5- tai 6-kielisellä soittimella, vaikka niitä on nykyään jo joka toisella.
Lähinnä suomalaisista muusikoista koostuvan Strandberg Projectin kanssa tehty Made in Finland on sisältää studiolevyn ja puoliksi livenä tehdyn DVD:n. Bassokitaristi Michael Manringin ja Jacksonin lisäksi setissä kuullaan muita kovia vierailijoita.
Jan-Olof on lähtenyt kunnianhimoiseen “bassoballadijahtiin”, joskaan hän ei ehkä vielä yllä säveltäjänä aivan samaan kuin instrumentalistina. Myös hitaan kappaleen tulisi säilyttää kiinnostavuusarvonsa loppuun asti. CD:llä huomautettavaa löytyy ensinnäkin biisien aikaa vievästä teemojen kehittelystä. Lisäksi esitysjärjestyksestä on sanottavaa.
Vanhan ja yhä pätevän säännön mukaan kuulijan mielenkiinto pitäisi herättää heti ekalla raidalla – unenomaisia näkyjä ja tonaalisia haaveita saa sitten viljellä myöhemmin, mutta aluksi kuvaannollisesti “vedetään turpaan, että nyt tulee painavaa asiaa”! Pysäytetään kuulija naurettavista arkipäivän askareistaan, joita hän on erehtynyt pitämään tärkeinä. Näin ei käy nyt.
Jostain syystä tässä on toimittu juuri päinvastoin; avausraita Crossover ei ensinnäkään musiikiltaan vastaa nimeään, mutta kovin verkkainen syntikkahaaveilu tahtoo väkisinkin karkottaa kuulijan tarkkaavaisuuden. Kokenut keyboard-mies Kimmo Pörsti antaa levyllä hyvän panoksen säveltäjänä ja soittajana.
Pitkä kesto ja tietynlainen pintapuolisuus ovat omiaan lisäämään hankkeen vaikeutta. Levyn toinen raita, Yes! This is it! ei ole oikein sen innostavampi; aikaa vievä ja vitkallinen, sangen yksinkertaisen teeman kehittely on lisäksi aika löysä. Tässäkään nimi ei vastaa sisältöä: “Joo, tätä se on!”-henkeä pitäisi soittaa intensiivisemmin. Bändiltä kestää luvattoman kauan päästä sanomaan sanottavansa.
Oikeastaan ainoa funkahtava ja vauhdikkaammin kulkeva kappale on seitsemäs raita Two sisters. Se on Risto Salmen saksofonin ansiosta myös levyn jazzillisesti kiintoisin kappale. Viisainta olisi ollut sijoittaa tämä esitys heti alkuun. Bluesvaikutteinen balladi The Magician’s Departure on levyn toiseksi kiintoisin esitys.
DVD:n kolme ekaa biisiä on nauhoitettu studiossa ja jammailukappaleet venyvät sielläkin melko pitkiksi, joskin tulos on onnistuneempi. Strandbergin eittämätön vahvuusalue, funky-sfääreissä kulkeva musisointi, toteutuu vahvana. Mukana jammailemassa ovat erinomaisesti vongutteleva kitaristi Sami Virtanen, aina tasaisen varma kosketinsoittaja Jukka Gustavson sekä loistava jazzrumpali Rami Eskelinen.
Virtasen Tom’s Nurses kulkee mainosti, ja Jan-Olofin kaunis balladi Domique, jossa säveltäjä itse vastaa keskeisestä solistisesta osuudesta nauhattomalla bassolla, on hienoa kuunneltavaa. Nauhattomalla bassokitaralla soitetut jaksot ovat hienoja. Jan-Olofin oikean käden slap-tekniikkaa on vaikuttavaa.
Pisteitä ei taas oikein voi antaa studio-otoksen suoritustavasta; ollaan arkivetimissä ahtaassa studiossa, naamat pitkänä ja tunnelma on enimmäkseen ankea kuin hautajaissaatossa – ainoat hymyt irtoavat vikaraidan aloituksessa ja lopetuksessa. Erityisesti Gustavson on jo lähes synkeän oloinen. “Made in Finland”, jep, jep.
On hieman vaikea oivaltaa tämän video-otoksen visuaalista arvoa, mutta se on perusteltu pedagogisessa mielessä esimerkiksi bändikursseille. Pois lukien tietenkin tämä ilottomuus, mikä on Suomi-bändien riesana muutoinkin – siihen ei enää opastusta tarvita. Kovin proosallinen ja mielikuvitukseton, kahden kameran taltioima otos on myös mahdollisimman kaukana levykannen prameista keikkakuvista värivalolasereineen, kaikkineen.
Tuotanto ja äänitys ovat kuitenkin kunnossa, ja musisointi on nautinnollista. DVD:n kolmannella raidalla, Undercover, odottavan aika palkitaan ja bändi yltyy riehakkaaseen irrotteluun. Maestro Sandberg väläyttelee myös viisikielisellään sitä parasta osaamistaan.
DVD:n ekstroina kuullaan vielä kolmen kappaleen verran Jan-Olofin jammailua rumpali Niklas Lindströmin kanssa. Maestro käyttää hyvin erilaisia bassosoundeja ja soittotyylejä ja erilaisia bassokitaroita. Laadukasta didaktista aineistoa pop/jazzopistojen bassotunneille ja bändikursseille niin bassonsoiton, sävellystekniikan kuin teemojen kehittelynkin osalta!
Documentary Project sisältää Jan-Olofin jutustelua mestaribasisti Paul Jacksonin kanssa ja lyhyitä videoleikkauksia keikoilta, joissa Jackson on mukana. Niissä on funky-menoa vaativaan makuun, mutta keikkaotannat ovat valitettavan lyhyitä. Miesten vahvasti inside-henkinen sananvaihto taas on osittain hyväntuulista lörpöttelyä, mutta onhan Paulin muisteloissa omat hetkensä ja tietoaineksensa, varsinkin basisteille.
Jan-Olof ilmentää videolla niin harrasta ihailua Jacksonia kohtaan, että sitä on suorastaan liikuttavaa katsella, vaikka välillä rupattelussa katsoja tunteekin olevansa lähes tirkistelijä. Jackson on myös väkevä laulaja, mikä tulee levyllä mahtavasti esiin. Oloissamme harvinaisen vierailun video- ja äänitaltiointi oli muhkea juttu, jonka arvoa hieman parempi valmistelu olisi vielä nostanut. Balladilinja on sinänsä kiintoisa suunta ja varmasti kehittyy taitajan käsissä.
Paul Jackson (bass, voc)
Jan-Olof Strandberg (4-, 5-, 6-string basses, fretless bass); Jan Sandberg
Sami Virtanen (g); Jukka Gustavson (org, keyb); Jartsa Karvonen (dr); Michael Manring (fretless bass); Kimmo Pörsti (keys); Kimmo Tapanainen (keys); Matias Kupiainen (g); Petteri Hirvonen (g); Risto Salmi (sax); Jaan Jaanson (g, keys)
Recorded by Kimmo Pörsti/Kompin Kääntöpiiri
Mixed & mastered by Tommi Liuhala/Tom Mix Oy
Produced by Jan-Olof Strandberg, Kimmo Pörsti
CD:
01. Crossover 06:40
02. Yes, This Is It! 05:47
03. It´s a Journey 04:45
04. Past and Present 06:05
05. T.M And T.M 04:35
06. Travellers Tales 05:42
07. Two Sisters 04:07 16
09. The Truth 05:30
DVD:
Tom’s Nurses
Domique
Undercover
The Documentary Project
Muita kiinnostavia projektilevyjä ovat Strandberg: At the music box, Strandberg: Great moment; Strandberg: The Electric City; ja Strandberg Project feat. Paul Jackson.