Steve Tibbetts on amerikkalainen kitaristi, joka tunnetaan erityisesti akustisesta lähestymistavasta luoda musiikkia. Hän pitää äänitysstudiota työkaluna luoda ääniä ja säveliä luonnollisella tavalla. Hän on levyttänyt ensimmäisen äänitteensä jo vuonna 1977 ja sen jälkeen alun toistakymmentä levyä on seurannut. ECM debyyttinsä, “Northern Song”, hän levytti jo vuonna 1982 ja onkin siitä lähtien ollut pääsääntöisesti ECM:n artisteja. Se on sinänsä hieman outoa, sillä ECM on tunnetusti yhtiö, joka pyrkii “purkittamaan” levyt parissa päivässä ja Tibbetts taas tykkää “vedättää” ja kehittää ideoitaan pitkään ja hartaasti. Kaiketi se on se musiikillinen taiteellisuus, mikä ECM:n suuntaan vetää. Tunnetusti nämä ECM:n levyt ovat melko steriilejä, joista ei ns. virheitä löydy. Se on toisaalta sellaista hienostelua ja mausteilla mutustelua, että en itse aina oikein jaksa niitä kuunnella.
Tibbetts on itse sanonut “musiikkinsa olevan samanaikaisesti ja osittain hiljentymistä, taukoja, lamaantumista, täysiä pysähdyksiä. Olisin voinut hahmotella ja luonnostella erillisiä osioita joihinkin sävellyksiin taukojen sijaan, mutta pidän ajatuksesta luoda musiikkiin jäätävää hiljaisuutta ja aukkoja. On houkuttelevaa saada tuotettua kokonainen albumi, joka tavallaan toimisi yhtenä raitana, yhtenä jakamattomana kappaleena”. Uusinta levyään tehdessään Tibbetts haki uusia uria Bachin ja Bartókin musiikista ja musiikin teoriasta ylipäätänsä, löytääkseen uusia perusteita tekemiselleen.
“Natural Causes”, yhdessä pitkäaikaisen ystävänsä ja yhteistyökumppaninsa perkussionisti Marc Anderssonin kanssa, kuuluu tähän samaan sarjaan. Virheetöntä, hienoa, tunnon tarkkaa ja täsmällistä soittoa ilman minkäänlaista nousua tai laskua, tasaisen tappavasti eteenpäin kohti maalia, on tämän levyn anti, kaunista kaikessa yksinkertaisuudessaan. Siitä sitten pitää tai ei, minä en varmaan toista kertaa viitsi kuunnella. Meneehän se taustalla huomaamatta, jos haluaa olla tekemättä minkäänlaista keskittynyttä tulkintaa ja analyysiä. Sellaista intensiivistä kuuntelun paloa tämä levy ei luo mielikuvissani. Siinä on ilmeisesti itselläni tiedon puutetta, olisi ilmeisesti syytä tutustua lähemmin hänen aikaisempaan tuotantoonsa. Se voisi antaa paremman mahdollisuuden luoda mielikuvia hänen musiikistaan. Sieltä voisi ehkä löytää muunlaista sykettä.
Tibbettsin soitosta on sanottu, että se on maailman musiikin mosaiikkia. Voihan se olla, saattaa siitä saada sen vaikutelman. Se on kuitenkin varma, ettei tämä musiikki ole mitään räjähdysherkkää nitroglyseriiniä, vaan tasaisella liekillä hitaasti palavaa grillihiilitulta. Siinä on spiritualismiin verrattavissa olevaan universaalista, itämaista uskonnollista mystiikkaa. Tämä suuntaus tuntuisi olevan Tibbettille tyypillistä, onhan hän tutustunut läheisesti itämaisen alkuperäismusiikin saloihin mm. Indonesiassa ja Intiassa.
Pitkäaikainen yli kolmenkymmenen vuoden yhteistyö Marc Anderssonin kanssa toimii mallikkaasti kuin sveitsiläinen kello, tarkasti ja tunteikkaasti. He ovat tehneet yhdessä musiikkia kaikilla aikaisemmilla ECM:n äänitteillä, mutta tämä on vasta toinen duo tuote lähes 30 vuotta vanhan “Northern Song” äänitteen jälkeen. On itsestään selvää, ettei heidän tarvitse hakea toisiaan, vaan kumpikin tietää mitä tekee ja mitä toinen on tekemässä. Mielenkiintoa levyn soundimaailmaan luo myös soittajien käyttämät vähemmän tunnetut soittimet, kuten aasialaisperäinen gongi ja alkujaan afrikkalaisperäinen kalimba, jota voitaneen kutsua “peukalopianoksi”.
Kaikesta huolimatta levy ei saa minua kovasti innostumaan, oli soitto sitten kuinka taitavaa tahansa. Sellaisen rauhallisen intiimin tunnelman luontiin tämä levy kuitenkin sopii vallan mainiosti. (JKi)
Steve Tibbetts, kitarat, piano, kalimba, bouzouki; Marc Anderson, perkussiot, teräsrumpu, gongit
Äänitys: 2008, St Paul, Steve Tibbetts. Masterointi: Greg Reierson. Cloud photo: Frammis Lycian. Tomb: Thomas Harrison. Namibian sand house: Richard Ehrlich. Taiteellinen suunnittelu: Sascha Kleis. Julkaistu 16.4. 2010.
- Sitavana 1:33
- Padre-Yaga 6:26
- Attahasa 5:48
- Chandogra 4:25
- Sangchen Rolpa 3:08
- Lakshmivina 6:09
- Manikarnika 2:13
- Ishvaravana 0:52
- Gulezian 5:05
- Kili-ki Drok 1:23
- Kuladzokpa 1:32
- Lament 2:53
- Threnody 2:16
Kaikki sävellykset ovat Steve Tibbettsin. “Gulezian” Michael Gulezian ja Steve Tibbetts