Drummer & Composer
Stunt Records LP&CD STULP 17021, STUCD 17022
Norjalainen, Tanskassa asuva, rumpali Snorre Kirk on viihdyttäjä, joka on ottanut tehtäväkseen säveltää ja soittaa vanhaa kiehtovaa swingkauden jazzmusiikkia uudessa kuosissa Ellingtonin ja Mingusin hengessä. Sitä varten hän on kerännyt ympärilleen koko joukon hänen luottosoittajiaan yhdeksi isoksi 7-henkiseksi orkesteriksi. Orkesterissa on neljä puhaltajaa, mikä tekee siitä hienosti pauhaavan kokoonpanon. Taustarytmin luo tavanomainen pianon, basson ja rumpujen komppiryhmä.
Hänen kolmas albuminsa Snorre Kirk, Drummer & Composer sisältää 9 uutta kappaletta, joista ensimmäinen Prelude on lyhyt johdattelu ja viimeinen Postlude sulkee lyhyesti kokonaisuuden. Siihen väliin jää 7 rehevästi ja erinomaisesti svengaavaa kappaletta. Mitään suurta yllätystä levy ei mukaan tuo, mutta siinä liikutaan täyttä jazzlaukkaa miellyttävän viihdyttävästi ja mukaansatempaavasti. Kappaleista jää hyvä maku ja mieleen tosiaan tulee isojen orkestereiden valtakaudet 1930–1950-luvuilta. Levyllä ei pusketa väkisin eteenpäin, vaan sellainen rento ja sofistikoitunut ilmapiiri valtaa mielen.
Vaikka kappaleissa on osin vanhaa tutunomaista ”fiilaria”, niin niistä ei jää vanhan kopioimisen maku, vaan Kirkin sävellyksissä ja niiden sovittamisessa on uudenmakuinen originelli jälki. Monesti rumpalin johtaessa orkesteria syntyy helposti vaara, että hän tuo itseään esille liikaa rytmittäjänä ja puhaltajien melodialinjat saattavat jäädä taka-alalle. Näin ei käy tällä levyllä, Kirkin rumpujen käsittely ei nouse esille juuri lainkaan, vaan se pyörii lähes vispilän pehmeydellä kaiken aikaa huomaamatta taustalla. En huomannut levyllä yhtään painavaa rumpuosuutta, soolosta puhumattakaan. Soolot jäävät puhaltajien ja pianisti Magnus Hjorthin hoidettaviksi.
The Main Drag on vauhdikas, villiinnyttävä ja aivan upeasti svengaava, missä soolot kulkevat tavanomaiseen tapaan kiertäen, mutta erityisesti jää mieleen pasunisti Magnus Wiklund, joka saa tyrkättyä maittavan pitkähkön soolon. Pastoralessa on sellainen tanssiin kutsuva tunnelma, mikä tulee mieleen Glen Millerin orkesterin ohjelmistosta. Port Lights poikkeaa muista, sillä se on käytännössä pianisti Magnus Hjorthin yksinpuhelu, mihin vain Kirk itse luo seesteisen kumisevaa taustaa sekä puolessa välissä kontrabasisti Lasse Mørck näpläilee hetken lisäten matalaa soundia.
Väliin mahtuu yksi bluestunnelmointi, The Capital Blues. Grace puolestaan edustaa balladilinjaa, täytyyhän aina olla mukana vähintään yksi tämän suunnan hempeää ”fiilistelyä” mukanaan tuova kappale. Levyn pisimmällä kappaleella Swing City Blowout, nimestäkin päätellen, edetään reippaassa swinghengessä, iloisen rytmikkäästi soolojen vyöryssä svengijalkaa alkaa vipattaa oikein tosissaan.
Yhtye kävi viime kesänä Pori Jazzin viimeisenä päivänä Café Jazzissa soittamassa ja siitä jäi hyvin mieleen letkeän menevä meininki. Se oli tosi piristävää kuunneltavaa ja sama tunnelma tulee hyvin esille tällä levyllä. (JKi)
Klas Lindquist: alttosaksofoni ja klarinetti, Jan Harbeck: tenorisaksofoni, Tobias Wiklund: kornetti, Magnus Wiklund: pasuuna, Magnus Hjorth: piano, Lasse Mørck: basso, Snorre Kirk: rummut ja sävellykset.
Äänitys: Bjørn Gjessing, The Village Studios, Kööpenhamina, 1.-2. kesäkuuta 2016. Miksaus: Bjørn Gjessing. Masterointi: John Mayfield, Mayfield Mastering, Nasville, marraskuu 2016. Tuotanto: Snorre Kirk, Peter Littauer, Søren Friis. Kuvat: Stephen Freiheit. Kannen graafinen suunnittelu: Yellow1.dk. Julkaistu: 2017.
1. Prelude 1:25
2. Heartland 3:22
3. The Main Drag 4:12
4. Pastorale 8:01
5. Port Lights 4:16
6. The Capital Blues 4:11
7. Grace 6:03
8. Swing City Blowout 8:02
9. Postlude 1:46
Kokonaiskesto 40:55