L’amaranthe / Rhizottome
Omakustannelevyt, Rhizottome.com

Kymmenisen vuotta sitten haitaristi Armelle Dousset ja multisaksofonisti Matthieu Metzger lyöttäytyivät yhteen ja perustivat Rhizottome -duon. He soittelivat aluksi yhdessä perinne- ja barokkimusiikkiohjelmistoa kaduilla ja erilaisissa juhlissa.
Vuosien saatossa he ovat kehitelleet omaperäisen ohjelmiston, minkä juuret löytyvät monenlaisesta ranskalaisesta perinnemusiikista. Musiikkiaan he ovat muokanneet oman makunsa mukaisesti käyttäen laajasti improvisaation keinoja löytääkseen heille ominaisia sävyjä ja teemoja soittoonsa. Tulosta voisi kutsua maailmanmusiikkitaiteeksi.
Matthieu Metzger kävi helmikuussa Suomessa soolokiertueella. Harvinaisen sopraninon ja haitarin soitinyhdistelmän muodostama Rhizottome -kaksikko teki puolestaan maaliskuussa pitkän kiertueen eri puolilla Suomea. Meillä oli harvinaislaatuisen hieno mahdollisuus kuulla kaksi aivan erilaista konserttielämystä.
Rhizottome on nykyään esiintynyt menestyksellisesti Ranskan ulkopuolellakin. Japanissa he ovat viettäneet pitempiä aikoja residenssi-taiteilijoina japanilaisten muusikoiden kanssa. Tästä yhteistyöstä heidän ohjelmistonsa on saanut uusia virikkeitä ja japanilaisia nimiä vilahtelee uusien sävellyksien nimissä. Rhizottomen uusin tupla-cd niwashi no yume / nenashigusa (puutarhurin unelma / kiskottu juuriltaan) on äänitetty Japanissa syksyllä 2015 kotonsoittajan Reiko Imanishin kanssa Rhizottommen ollessa residenssissä Kyôtossa Villa Kujoyamassa.
Duon ensimmäinen levy L’amaranthe ilmestyi kuitenkin jo vuonna 2009 ja toinen albumi Rhizottome julkaistiin vuorostaan vuonna 2013. Nämä levyt julkaisi digiversioina silloin NoMadMusic. Nyt näitä levyjä on ollut saatavilla myös omatuotanto-CD:nä, mutta lähinnä myynti tapahtuu ilmeisesti vain artistien omien kanavien kautta. NoMadMusic -sivustolla osoitteessa (https://nomadmusic.fr/fr/label/rhizottome) Rhizottome -levyä voi kuunnella sekä L’amaranthe -levyä osoitteessa (https://nomadmusic.fr/fr/label/l-amaranthe). Levyjen kannet ovat erilaiset, mutta sisältö sama kuin tässä arvostelussa on näkyvillä.
Vaikka L’amaranthe -levyn kappaleet ovat näiden kahden soittajan erikseen säveltämiä, niin soitto tuntuu olevan täynnä vapauksia. Heidän jatkuvassa keskinäisessä keskustelussa syntyy uutta ilmettä ja uusia vaihtelevia kerronnallisia tarinoita kaiken aikaa.
Japanin vierailu näyttää vaikuttaneen paljon soittajien sointurakenteisiin ja monet vanhemmatkin kappaleet elävät uudestaan erilaisessa kuosissa. Levyltä sitä ei toki huomaa. L’amaranthe -levyllä Cinemastic luo varsin kuvauksellisen äänikuvion, mikä sopii nimensä mukaan elokuvamusiikiksi, mutta esimerkiksi alkuperäinen Veine -kappale on hitaasti etenevä, rauhallinen ja pastoraalisia piirteitä sulatteleva kappale. Se on saanut myöhemmin japanilaisen gotonsoittajan kanssa aivan uusia piirteitä ja myös japanilaisen nimen, mikä kävi ilmi konserttitilanteessa.
Viimeisenä, enemmän mietiskelevään sävyyn taipuvainen, levyn nimikkokappale, alkaa konduktöörin espanjankielisellä kuulutuksella, missä hän ilmoittaa seuraavan aseman olevan matkan määränpää ja matkustajia pyydetään tarkastamaan, että kaikki omat matkatavarat tulevat mukaan poistuttaessa junasta. Hiljalleen soitto alkaa kuulua ja tulla mukaan kuulutuksen vaimentuessa taka-alalle. Kappale jatkaa matkaansa pienen tovin kuin valitellen hiljaisesti, että tämä oli tässä, valitettavasti lopetamme nyt.
Rhizottome -levyn avausraita Passe ton bac d`abord on Armellen ensimmäinen sävellys noin 14 vuoden takaa. Se on iloinen keikaileva näytös, missä haitari soi myhäilevän juonikkaasti hyvällä rytmillä Matthieun sopraninon vastaillessa tulisieluisen kimakasti ja korkealta.
Perusranskalainen kolmitahtinen bourree -tanssi Cavale / Capane, ei soittajien mielestä ollut ainakaan live-tilanteessa täysin traditionaalinen versio, sillä siinä kuljettiin omassa sävelletyssä muodossa ja se oli ryyditetty runsailla improvisaatio-osioilla. En tiedä, mielestäni levyllä sävelkulku seuraa omaa teemaansa aika tasaisesti, joten siinä ei ole käytetty niin paljon improvisointijaksoja, paitsi ehkä aivan loppuosassa irrotaan ja heittäydytään hieman vapaampaan liitoon.
Rhizottome -duo luo musiikkiaan kaiken aikaan improvisaation kautta ja saa kappaleet elämään rakenteellisesti uudella tavalla muodoltaan muuttuen. Näin esimerkiksi perinteistä ranskalaista instrumentaalina esitettyä musette ja chanson vaikutteita näiltä levyiltä on vaikeata löytää. Kaksikko toimii täysin omien vahvuuksien kiinnekohdissa saaden aikaan aivan omanlaisensa musiikillisen ympäristön. (JKi)
Armelle Dousset: haitari, Matthieu Metzger: sopraninosaksofoni
Tuotanto: Omakustannelevyt. Julkaisut: L’amaranthe 2009 (CD:nä 14.9.2015) ja Rhizottome 2013 (CD:nä 13.5.2014). NoMadMusic julkaisi molemmat alkuperäiset vain digiversioina ja myöhemmin CD-versioina.
L’amaranthe
01. Moine morose (Matthieu Metzger) 4:09
02. Petite Madame (Matthieu Metzger) 4:23
03. Sadzone (Armelle Dousset) 3:55
04. A free bouille (Armelle Dousset) 3:14
05. Synorre (Armelle Dousset) 4:52
06. Bonjour bonsoir 0:42
07. Cinemastic (Armelle Dousset) 4:06
08. Veine (Matthieu Metzger) 5:41
09. L’Amaranthe (Matthieu Metzger) 3:12
Rhizottome
01. Passe ton bac d’abord 3:43
02. Notte 5:12
03. Cavale / Cabane 4:33
04. Monstre affreux (J.P. Rameau) 4:36
05. Hyakunen no kodoku 4:34
06. Perpetuum N. / A la personne 7:55
07. Voltaire / Fushin 6:37
08. Béranger 2:31
09. Pirate 6:00
10. Ertîpe 1.33