Nuevo Mundo
Ambar 2017, AMB-17001 – CD
Liikkeele lähtö huilun tunteikkaaseen kaihoon kitaroiden herkistellessä taustaa, kunnen jotenkin tuskaisen rosoinen naisääni kuljettaa juonta flmencon suuntaan ja vaatii / kertoo että joku / jokin on hänen. Orkesteri lisää flamenco rytmityksen kiihkoa naisen sanoman tueksi. Sitten laukeaa kuusikielinen sähköpeli vonkumaan kappaleen finaalia.
Vaikka kappaleen sanallinen sisältö jäi tuntemattomaksi, niin se toimi hyvin tällä Vandaluksen levyllä avauksena. Seuraavalla raidallaa heittäydytään Raul Mannolan kitaran tahdituksella huimaan flamencojuoksuun. Juoksuun, johon sekoittuu mukaan myös mm. jazzillisia sävyjä, jotka tekevät lähtökohtaisesta musiikkilajista täräkämmän. Jotenkin pulskemman.
Samaa makoisaa linjaa noudattelee myös myös kolmosraita. Se männöö ja tulloo, kuten savolaisittain Viaje de Ida kääntyisi. Rytmikkään räväkät kitararointi, huilu, luuttu ja karhean tunteikas flamenco -laulanta kutovat kasaan kokonaisuuden, joka maistuu maukkaalta. Tahtijalkaa sopivasti mukaansa kutsuen.
Sitten heittäydytään kitaristi Raul Mannolan flamenco -tyylittelyyn. Madridissa vaikuttava flamenco -soitonopettaja on soittanut kyseistä musiikkilajia jo yli kolmekymmentävuotta. Ja se kuuluu hienona osaamisena ja täydellisenä soittimens hallintana. Mukana on tunne ja soittajan koko sielu. Tosin Mannolan flamencosiemen kylvettiin hyvään maaperään, sillä hän soitti ennen flamencoa seitsemän vuotta jazzia ja bluesia.
Tämä yli 11 minuuttinen kappale pitää sisällään itämaisia elementtejä, kuten nimensä Herenci Oriental del Flamenco antaa ymmärtääkin. Alunperinhän tämä andalusialainen musiikki on sekoitus maurien, juutalaisten ja mustalaisten aikaasaannosta. Siihen on aikojen saatossa vaikuttaneet monet eri musiikinlajit, risteytyen sen kanssa. Niinpä nykyään onkin kuutisenkymmentä flamencon tyylilajia eli paloa.
Tätä hienorytmistä flamenco-fuusiolevyä täydentää Mannola nupean kitaroinnin tukena arabiluuttua eli udia (oud) soittava Michel Gasco sekä aistikas huilisti Alberto Centella. Eikä sovi unohtaa oivaa cajonisti-percussionisti Pancho Brafiastakaan. Kun mukaan on vielä ympätty karhean valittavaääninen laulajatar Sonia Cortés ja kenkiään flamencotahdissa kopsuttava, 12 vuotta Espanjassa asunut suomalainen tanssijatar Eleonora Bayaz, soittokokonaisuus kulkee nautittavasti.
Vaikka liikutaankin aikalailla perinteisissä flamenco-elementeissä, on Mannola saanut aisattua niihin uusia sävyjä sekä spontaania väkevyyttä että rytmistä voimaa mm. modaalisen jazzin elementtien myötä. Kuitenkin herkkyys ja syvä kunnioitus flamencon perusjuurin on säilynyt.
Tämä levy ja varmasti live-esityksetkin ovat oiva makupala kuunneltavaksi jazzin lomassa. Yhteisiä elementtejä löytyy nautinnon takuuksi. (OR)
Raul Mannola – flamencokitara, 12-kielinen kitara, Alberto Centella – huilu, bassohuilu, Michel Gasco – oud, rubab, Pancho Brañas – cajón, percussiot, Sonia Cortés – flamencolaulu, Eleonora Bayaz – tanssi
1. Ay de mi 4´15
2. Hariprasad 3´41
3. Viaje de Ida 4´14
4. Herencia Oriental del Flamenco 11´27
5. Las Torres de la Alhambra 3´06
6. Soleá del Nuevo Mundo 9´41
7. Marcha Fúnebre 4´53
8. Bulería Persa 3´14
9. Cabalga 5´18