Quatuor Machaut
Ayler Records AYLCD-147
Ranskalainen säveltäjä Guillaume de Machaut on yksi aikaisimmista säveltäjistä, jolle on saatavilla merkittäviä biografisia tietoja. Machaut syntyi ja opiskeli Reimsissä keskiajalla. Ilmeisesti hänen syntymäajastaan on kuitenkin epäselvyyttä, koska elinaika on ilmaistu noin 1300–1377. Vuosina 1323–1346 hänen tiedetään toimineen Juhana I:n (Böömin kuningas ja Luxemburgin kreivi) palveluksessa. Hänen teoksistaan yksi merkittävimmistä on ilmeisesti 1360-luvun alkupuolella sävelletty polyfoninen Messe de Nostre Dame (messu arvon naisellemme).
Vuonna 2011 perustettu ranskalaissaksofonikvartetti Quatuor Machaut on osa Tricollectif -ryhmää, mikä on Ranskassa tällä hetkellä yksi jazzin ja improvisoidun musiikin uuden sukupolven kiinnostavimmista ryhmistä. Yhtyeen lähtökohtana on ollut nimenomaan tämä Notre Damen messu. Nelikko tekee omanlaistaan tutkimusmatkaa, missä yhdistyvät keskiaikainen polyfonia, Ars Nova -musiikkityyli ja nykymusiikki sekoittuneena jokaisen neljän soittajan omin ajatuksin luomalla painokkaalla improvisaation monimuotoisella toteutuksella.
Yhtyeen taiteellinen johtaja, tenorisaksofonisti Quentin Biardeau on kertonut ”ettei yhtye pyri luomaan Notre Damen messua kuitenkaan uudestaan, vaan etusijalla on musiikillinen aspekti”. Quentin toimii levyn kolmen Guillaume de Machaut’n sävellyksen sovittajana sekä neljän muun kappaleen säveltäjänä. Kappaleiden materiaali on monisärmäistä. Syvällisen harras ja tunteikas minimalismi nousee yllättävästi dynaamisen laajaksi äänispektriksi, kuten aloituskappaleesta Kyrie voi todeta.
Toisaalta, saksofoneille tyypillisesti kaikkia improvisaation antamien äänivariaation keinoja hyväksi käyttäen, vihaisen hyökkäävät ja jännitteisesti ulossyöksähtävät äänivarannot pursuavat ulos saksofoneista kuin hyytävän jähmeä pohjoistuuli Barentsinmereltä. Rajut rypistykset saavat niskavillat nousemaan ja ihon kihelmöimään mystisellä tavalla heti perään kappaleessa Solus.
Jokainen Quatuor Machaut’n konsertti on oma kokonaisuus, vaikka sisältö syntyykin samoista lähtökohdista. Yksi olennainen osa yhtyeen konserttia on aina esityksessä käytössä olevan tilan kokonaisvaltainen huomioiminen sekä musiikillisesti että fyysisesti. Yhtye on tunnettu siitä, että se esiintyy hyvin erilaisissa tiloissa, kirkoissa, luostareissa, temppelissä, museoissa tehdasrakennuksissa ja vaikkapa kaduilla. Yhtyeen nimeä kantava levykin on äänitetty massiivisessa Noirlacin luostarikirkossa (Abbaye de Noirlac) toukokuussa 2015.

Levy on ilmestynyt siis jo kolme vuotta sitten, mutta tuli nyt ajankohtaiseksi, kun Quatuor Machaut aloitti menneellä viikolla 12 konsertin kierroksen kuudella konsertilla Suomessa ja jatkaa Baltiassa tulevalla viikolla. Porissa Validi Karkia -klubiesitys pidettiin Satakunnan Museossa, mikä loi mahdollisuuden saada esitys toimimaan koko tilaa hyväksi käyttäen.
Niinpä yhtyeen esitys etenikin hienosti juuri yhtyeen tarkoittamalla tavalla. Soittajat eivät kaikki olleet samanaikaisesti lavalla kuin hetkittäin. He erkanivat eri suuntiin käyttäen koko alakerran tilaa hyväkseen. Yhden kappaleen aikana lavalla ei ollut ketään, vaan soitto tulvi laaja-alaisesti eri suunnilta kumahtelevana soinnikkuutena yleisön keskuuteen. Yhtye soitti 6 kappaletta yhteen pötkyyn ilman välikerrontaa, joten kappaleiden nimet eivät tulleet julki, mutta se ei ollut tarpeellistakaan.
Nyt, kun on kuunnellut levyä konsertin jälkeen, niin siitä löytyy vastaavia elementtejä. Se seuraa sisällöltään samoja kaavoja, mutta tilanteen mukaisesti syntyvät yksityiskohdat muuttavat aina oleellisesti kiinnityspintoja ja konsertissa voi aina kokea jotain uutta, erilaista. Tämänkaltaisen musiikin viehättävyys piileekin juuri siinä, että tietää kuulleensa orkesterin aikaisemmin, mutta kokee sen kaikesta huolimatta uudenlaisena. (JKi)
Quentin Biardeau: tenorisaksofoni, Simon Couratier: baritonisaksofoni, Francis Lecointe: altto- ja baritonisaksofoni, Gabriel Lemaire: altto- ja baritonisaksofoni
Äänitys, miksaus ja masterointi: Céline Grangey, l’Abbaye de Noirlac, Bruère-Allichamps, Ranska, toukokuun 8-11.2015. Kannen kuvat: Jean-Pascal Retel. Kannen graafinen suunnittelu: Simon Gautier. Julkaistu: 1.8.2015
1. Kyrie 8:35
2. Solus 9:16
3. Gloria 10:24
4. Sanctus 4:18
5. Christie 7:34
6. Credo 7:11
7. Ite Missa Est 2:02
Kokonaiskesto 49:24
Kiertueen tuotanto: Tricollectif ja Vapaat äänet www.vapaataanet.fi
Kiertuetta tukevat: Adami, AJC, Institut Français, Sacem, Spedidam
www.ayler.com/quatuor-machaut.html
https://ayler-records.bandcamp.com/album/quatuor-machaut