Juju
2017 Rockadillo Records ZENCD 2167 ; Nordic Notes NN104
Käynnistyspotku on kuin suoraan unkarilaisromanialaisesta mustalaismusiikista. Siitä jossa symbaali (cimbalom) liruttaa taustalla moninaista kapulakieltään ja puinen taragot (sopraanosaksofoni) puhaltaa melodiaa suoraan sydämiin. Tunteellisen tehokkaasti. Tämä kappale ei käynnisty kunnon vauhtiin vaan nautiskelee hitaan seesteisesti alkusoinneistaan. Loppuun saakka…
Avausraita on Piirpauke yhtymän keulakuva Sakari Kukon käsialaa ja taattua sopranosaksofointia. Seuraavalla raidalla Kukko kiekaisee kunnon vauhtia romanialaisen traditionaalisen sävelmän Marie Posie Ciurate myötä. Vauhdikas liruttelu vie kuulijat kappaleen rytmipoljennon väkevöitymisen myötä lopulta eteläiseen Afrikkaan, jossa vokalisti Meissa Niang yhtyy menoon mukaan.
Kolmosraita on Ainolan Janne-sedän käsialaa. Harpunsoittaja muuttuu tosin trumpetisti Mika Mylläriksi, joka puhaltelee kappaletta Piirpaukelle mittatilaustyönä sovitettua sävelrataa pitkin. Alun kauniin ja perinteisen seesteisyyden jälkeen siirrytään rytmikkään retvakkaan kimurantimpaan ulostuontiin. Makoisan onnistunut tahtivaihdos. Kuitenkin niin, ettei Sibeliuksen tarvitse kääntyillä haudassaan. Kokonaisuudessaan hyvin sovitettu ja esitetty…
Sibben jälkeen on vuorossa pari raitaa Erik Satieta, tuota ranskalaista säveltäjää ja avantgardistia, aikansa taiteilijaelämän ruumiillistumaa. Kauniin herkkänä ja tunteellisuutta pursuen. Kukon pianottelun, Myllärin trumpetoinnin ottaessa aluksi eturivin haltuunsa, muiden tyytyessä pehmeään taustoitteluun.
Nämä raidat edetään seesteisen rauhaisasti ja ylväästi kuin kaakkuri Ärjänselällä. Välillä pienehkö rytmituulahdus saa sävelaallokon liplattamaan, mutta jälleen pian seestymään. Kukon mustavalkiot rauhoittavat kokonaisuuden saaden aikaan raukean ja levollisen olotilan. Kokonaisuus maistuu hyvältä kuin kuhmolainen rönttönen.
Herätys ”karuun” todellisuuteen ja rytminräimeeseen tapahtuu traditionaalisella polskan poljennolla. Ei muuta kuin lapikasta lattiiaan ja menoksi… ensin Kajaanin bussille ja sitten kuulamaisen kiivaasti Niangin laulun myötä Afrikan tähtien kautta Jamaikalle.
Toivo Kuulan askeljäljistä Kukko on muotoillut eräänlaisen flamenco-pohjaisen paimen-ollotuksen, jossa lammaslaumansa perään huhuilee Niang afrikkalaistäyteisellä painotuksella. Paimenella ei pitäisi olla sinänsä mitään hätää, kun koko Piirpauken soittokunta pitää kädestä kiinni… mutta tuskaa ja draamaa hänellä on silti paatokseen asti… liekö iso paha susi sittenkin…
Levyn toiseksiviimeisellä raidalla tanssahdellaan barokin hovissa kepein rockaskelin, joita säestetään ameriikan intiaanien musiikin innoittamalla tyylillä, kuten maestro Kukko asian suurinpiirtein ilmaisee. Mikäs siinä, homma toimii erinomaisen maittavasti ja rauhanpiipussakin on ytyä vai liekö sitä ihkaoikeaa ruohoa.
Lopuksi tempaistaan Chopinin minuuttivalssi… nyt tosin seitsemän minuuttisena. Olisi toki voitu vetaista vaikka parikymppisenä, sillä tätä maukasta kokonaisuutta olisi saattanut sietää senkin verran. Tosin Niangin laulu voisi olla joillekin esteenä moiseen, vaikka se soljui väliin ihan hovikelpoisesti.
Niin tai näin, riemukas finaali tälle Sakarin sekalaiselle, jonka hänen johtama Piirpauke julkitoi tunnetun hienolla osaamisellaan ja arvokkaalla pieteetillä. En voi kuin ihastella Kukon luomaa musiikkimaailmaa ja sen toteutusta… En, vaikka se on ollut lähestulkoon samaformaattista jo vuosikymmenet. Tosin tavalla tai toisella tuorestettua…
Kun puhutaan maailman musiikista, niin tämä on sitä parhaasta päästä, sen ovat vuosien saatossa todistaneet Euroopan maailmanmusiikkilistojen kärkisijoitukset… Kukko on kiekunut Kainuun korvista, maailmaa nähneenä kiertolaisena…
Tässä on jujua! (OR)
Sakari Kukko (flutes, saxophones, piano), Nicolas Rehn (guitars), Eerik Siikasaari (bass), Ismaila Sane (percussion), Rami Eskelinen (drums).
Guests: Mika Mylläri (trumpet), Meissa Niang (vocals).
Recorded by Mika Mylläri at Villa Vikan
Mixed by Mika Mylläri at AMP Studios
Mastered by Minerva Pappi / Waudio
1. Doina pour Marie (Sakari Kukko) 2:36
2. Marie poale ciurate (trad./Romania) 5:15
3. Harpunsoittaja – The Harper (Jean Sibelius) 5:33
4. Gnossienne No. 4 (Erik Satie) 2:35
5. Juju gnossienne No. 5 (Erik Satie) 5:20
6. Pol-ska (trad./Toivo Kuula) 4:54
7. Paimenet – Shepherds (Sakari Kukko – Toivo Kuula) 4:51
8. Rauhanpiippu – Peace pipe (Jean-Philippe Rameau) 2:29
9. Valse sept minutes – Seven minutes waltz (Frederic Chopin) 7:01
All arrangements by Piirpauke. All song lyrics by Meissa Niang.