Talking Trash
Clean Feed CF373CD
Valtameressä kelluvasta valtavasta jätekertymästä, ”Le 7ème Continent” tai ”Great Pacific garbage patch”, julkaistut kuvat ja kertomukset herättivät kontrabasisti Pascal Niggenkemperin huomion. Ajatus siitä miten tätä ihmiskunnan järjettömän toiminannan tulosta voisi esittää musiikin keinoin, oli se liikkeellepaneva voima, mistä syntyi kuusihenkinen projektiyhtye Le 7ème Continent. Yhtyeen uusi, kesäkuussa ilmestynyt levy Talking Trash, on sisällöltään sopiva ilmaus kuvaamaan tätä ”sattumanvaraisesti ja äkkiarvaamatta improvisaation ja kokeilevan musiikin parissa toimivien muusikoiden koottua ryhmää, Keinotekoinen Maailma Keskellä Valtamerta”.
New Yorkissa vaikuttava saksalais-ranskalainen Pascal Niggenkemper esiintyi Pori Jazzeilla uLTRA mUSIC nIGHTS @ tHEATRE Ultra Chamber Adventures -illassa vuonna 2013. Silloin kirjoitin konsertista mm. seuraavasti: ”Perjantai-illan aloitti varsin erikoinen kokoonpano, ranskalais-saksalainen kolmikko Speaking Tubes, missä laulu, alttoviulu ja kontrabasso olivat rakennusaineina. Yhtyeen ydin oli äänitaiteilija Emilie Lesbros, jonka muodostaman monipolvisen avantgardistisen visiomaailman ympärille alttoviulun soittaja Frantz Loriot ja kontrabasisti Pascal Niggenkemper rakensivat riittävän kattavan äänien kirjon.”
”Illan päätti yhteistyöprojekti Pascal Niggenkemper Vision 7, missä aikaisemmin esiintynyt Speaking Tubes trio yhdisti voimansa neljän muun soittajan kanssa. Pascal sanoi tämän olleen unelman toteutus niille visioille, joita hänellä oli yhdistää Ranskan, Saksan ja Belgian eturivin improvisoijista koostuva orkesteri ja rakentaa sille tekstuuri, missä ranskan- saksan- ja englanninkieliset tekstit toimivat rakennuspalikoina. Speaking Tubes -trioa täydensivät edellisenä päivänä rumpujen takana ruudikkaan mallikkaasti esiintynyt Christian Lillinger, pianon erikoisvirittelystä tunnettu ranskalainen Eve Risser, alttosaksofonia ja bassoklarinettia illan aikana soittanut Franck Gratkowski sekä belgialainen nuori naisvibrafonisti Els Vandeweyer.”
Nyt Pascal on viritellyt uuden mahtavan kokonaisuuden improvisoitua jazzia Talking Trash -levyn muodossa. Tämän musiikillisen projektin tarkoitus on ollut saada “tämä seitsemäs maanosa” laulamaan, sihisemään, surisemaan, kuhisemaan ja huutamaan luomalla äänien ja rytmien muodostama muuri, mistä värit, mallinnukset ja melodiat syntyvät improvisoinnin keitoksessa.
Tässä työssä Pascal Niggenkemper on onnistunut hyvin ensinnäkin keräämällä ympärilleen joukon improvisoinnin saralla töitä tehneitä luovia soittajia eri Euroopan maista. Oman mielenkiintonsa tälle levylle luo myös erikoinen soitinyhdistelmä. Vahvasti preparoidut soittimet luovat levyn musiikista omaperäisen erikoisia ja jännittäviä äänimuodostelmia, sävelpiirteitä, joita harvoin kuulee. Niillä on kehitetty aiheeseen sopivasti soveltuvia luonnonääniä kuvailevia hurinoita, huminoita, inahduksia, kaikuja, rahinaa, kimakkaa viiltoa, kalsketta, kalinaa, kilinää ja kolinaa.
Espanjalaisen Julián Elviran itse kehittämä ja soittama Pronomos-huilu sekä massiivinen sub-kontrabassohuilu ovat harvinaislaatuisia erikoisoittimia, joita tuiki harvoin kuulee tai varsinkaan näkee lavalla. Kaksi preparoidun pianon kesyttäjää, Suomessakin ainakin kahdesti vieraillut (mm. Donkey Monkey) ranskalainen, Eve Risser ja itävaltalainen Philip Zoubek tykittävät aitojen pianosoundien väliverhojen läpi armottomasti rohkean kolkosti jytisevää pianorytmitystä. Sekstetin täydentävät kaksi klarinetistia, ranskalainen Joris Rühl ja belgialainen Joachim Badenhorst, jotka pitävät myös huolen rumpalin korvaavasta rytmisestä taonnasta vahvistinämyreineen.
Ensimmäinen kappale, Great Pacific Garbage Patch, kuvaa sujuvasti sitä ensi kosketusta tähän romujen kelluvaan mantereeseen, sitä minkälaisen hämmennyksen se aiheuttaa, itkunsekaisen tunteen valtaan joutumista siitä, mitä oikein olemme tekemässä, kuinka pahasti olemme ajautuneet tuhon tielle. Toinen kappale, 135°W – 155°W & 35°N – 42°N, antaa hiljaisesti koordinaatit tehtävälle ja kolmannessa, Gyres Océaniques, ollaankin jo hanakasti valmistelemassa uhmakasta ensihyökkäystä asian parantamiseksi.
Todella kulmikkaan särmikäs Idoenella Sakaiensis on hyvä esimerkki siitä, miten Pascal on saanut kahden pianistin rajattoman valtavalla jytkytyksellä ja muiden soittimien räväkällä piinauksella kappaleen elämään kuin autenttinen luonnonmullistus. Pelonsekainen rämähtelevä äänien massa kuvaa oivallisesti tilaa, missä kuolemankielissä olevat veden eläimet kirkuvat, räksyttävät, rääkkyvät, kiljahtelevat ja vääntelehtivät kiemuraisina kuolinkouristuksissaan ihmiskunnan välinpitämättömyydellään aikaansaaneella valtavalla muovien ja muun roinan muodostamalla ”mantereella” rannattoman aavan valtameren keskellä.
Levy on yllätyksellinen kokonaisuus. Se on täynnä jänniteisiä ja hämmentäviä yksityiskohtia, vahvasti uusia tuulia luotaavia, värikkäitä muotoja sisältäviä, epätavallisia ääniaaltoja. Se on selvä, että tällainen hieman poikkeava musiikkielämys ei todennäköisesti ole kaikkien musiikinkuuntelijoiden mieleen. Mielestäni Talking Trash -levy puhuttelee vahvasti ja ottaa kantaa aiheeseen, mille kansakuntien pitäisi tehdä jotain ennen kuin kaikki ympäristö on tuhottu. Se kuvaa vallan mainiosti sitä ajattelumaailmaa ja kuvitelmia, mitä Pascal Niggenkemperin mielessä on pyörinyt tätä musiikillista visiota toteuttaessaan. Minun listalla tämä levy nousee parhaiden jazzlevyjen kärkikaartiin tänä vuonna.
Levyn musiikkia voi kuunnella osoitteesta https://soundcloud.com/pascal-niggenkemper le 7ème Continent (JKi)
Pascal Niggenkemper: kontrabasso, sävellykset, Julián Elvira: sub-contrabass ja pronomos-huilu, Joris Rühl ja Joachim Badenhorst: klarinetti ja äänenvahvistukset, Eve Risser ja Philip Zoubek: erikoissoinitettu (preparoitu) piano. Constantin Herzog: kontrabasso (raita 7)
Äänitys: Christian Heck, Loft, Köln, Saksa, 30. Lokakuuta 2014. Raita 7 äänitys: Stefan Deistler, 23. maaliskuuta 2016. Miksaus ja masterointi: Christophe Albertijn. Tuotanto: Pascal Niggenkemper ja Pedro Costa, Trem Azul. Kannen graafinen suunnittelu: Travassos. Yhtye kuva: Cees van de Ven. Julkaistu: kesäkuu 2016
- Great Pacific Garbage Patch 3:07
- 135°W – 155°W & 35°N – 42°N 3:57
- Gyres Océaniques 6:24
- Plastisphere 9:54
- Talking Trash 4:11
- Crochet Coral Reef 3:53
- Ideonella Sakaiensis 7:50
- Gesternetz 5:15
- Kinetic Islands 9:22
Kaikki kappaleet Pascal Niggenkemperin sävellyksiä
Kokonaiskesto 53:34