Mikko Innasen soittoa voitaisiin kuvailla Ornette Colemanin tuttuun tyyliin, vapaan rennosti esitettyyn jazziin, tavalla, mikä on yllätyksiä täynnä. Soitossa on kekseliäisyyttä, neuvokkuutta, tietty määrä älykkyyttä ja samalla leikkimielisyyttä. Se on seikkailevaa ja elinvoimaisen uudistuvaa. Sellaista soittoa on mukava kuunnella.
Innanen omaa lähes loputtoman määrän ideoita, joita hänen laaja-alainen tekniikkansa ryöpsäyttelee ilmoille kuulijan iloksi.
Sävellyksien pääasiallinen arkkitehti on Innanen itse, mutta niitä hiotaan yhdessä rumpali Joonas Riippan ja kosketinsoittaja Seppo Kantosen kanssa yhtenäiseksi teokseksi. Mikko itse sanoo Joonaksen olevan poikkeuksellisen musikaalinen soittaja. Tavallaan sillä ei ole mitään merkitystä mitä soitinta hän soittaa, hän tekee sen aina raikkaasti ja rikastaen musiikin olemusta. Viime vuosina hänestä on myös tullut yhä vahvempi ja vapaamman suunnan muusikko. Hänellä on taito kuunnella mitä muut soittavan ja seurata taitavasti samalla uralla. Seppo puolestaan onnistuu löytämään tuoreutta ja yllättävyyttä äänimaailmaan kehittämällä sellaisia ajatuksia, joita minulle itselleni ei olisi tullut mieleenikään sävellystä tehdessäni. Hän on kuin laturi, joka jauhaa aina uutta energiaa ja “vettä myllyyn”. Varsinkin syntetisaattorilla hän kaivaa esille rajattoman määrän uusia hämmästyttäviä soundeja. Vastakkainasettelulla hän saa aikaan aina soittoon nyansseja, mitkä sopivat hyvin kokonaisuuteen.
Uuden Clustrophy levyn sisältöä Innanen kutsuu retro-futuristiseksi. Sen voisi ymmärtää sisältävän mietteitä vanhasta hyväksi koetusta tuotteesta, johon on lisätty uutta rehevää utopistisesta tulevaisuudesta kaivettua ennakoimatonta ja vielä tuntematonta äänimaailmaa. “Kuinka moni meistä onnistuu laittamaan valot päälle hapuillessaan pimeässä pääkatkaisinta. Jokaiselle on annettu mahdollisuus, mutta sen toteuttaminen saattaa olla toisinaan vaikeata. Pelko on voitettavissa, kun katselee ympärilleen avoimin silmin.” Näin näkee retro-futuristisen maailman Mikko itse.
“Earth´s Second Moon” aloittaa levyn voimallisesti ja heittää kuulijan heti toiselle rinnakkaiselle maailmankaikkeuden radalle, johonkin tuonpuoleiseen. “Vraa-Tender” jähmettää kuulijan aloituksellaan ja jatkaa hitaan arvoituksellisesti toistaen välillä kumun manalan porteilta. Sen Mikko on säveltänyt Yusef Lateefille, jonka ohjauksessa hänellä oli mahdollisuus opiskella Tanskassa elokuussa 2008. Levyn nimikkokappale “Clustrophy” syntyi myös ajatuksista, joita hän sai Lateefin kanssa tehdystä yhteistyöstä. Se on raikkaan elämänmyönteisessä virtauksessa liikkuva moni säikeinen teos, missä saksofonisti kolmikon mielipiteiden vaihto toimii rajulla otteella heidän yrittäessä vastata samalla Kantosen syntetisaattorin purkauksiin. “A Panoramic View from the Top Floor” hidastaa tempoa ja vie kuulijan takaisin tulevaisuuden utumaailmaan. Ajatukset tähän sävellykseen syntyivät aikanaan Antwerpenissä Mikon katsellessa ympäristöä rakennuksen ylimmästä kerroksesta. “Underground” on Innasen lyhyehkö rypistys baritonisaksofonilla yksinään. “The Grey Adler Returns Again” palauttaa ajatukset edellisen levyn Adler serkun tekemisiin. Kappale on äkkiväärän monimuotoinen, suorastaan sekopäisen monimutkainen ja samalla innostava, missä kaksi baritonia hyökkää terävästi kuin panssarivaunu. Avantia ryöpytetään kerrassaan makoisasti ja rehevästi kovalla raivolla. “Ardennes at Dawn” kulkee aivan eri rataa, mystisellä, hitaalla, itämaisella melodialla, jonka Mikko soittaa puisella intialaisella puuklarinetilla, muiden tapaillessa sävellystä taustalla hiljaisesti vastaillen. “Jantaraboon II” seuraa kuulemma “ykköstä”, josta ei ole mitään konkreettista kerrottavaa. Monisärmäinen ja hieman kummallinen sävellys, joka ikään kuin lymyää nurkissa kuurupiiloa ja tulee sieltä yllättäen esille antamaan hetkellisesti neuvoja, palatakseen taas piiloonsa. “Detto the Magician” on Kantosen improvisoidusti esitetty yksinpuhelu “syntikan” kanssa. “757” on kuulemma yhtyeen ohjelmiston vanhimpia kappaleita jo vuodelta 2004, mikä on elänyt vuosia ja muuttanut matkan varrella muotoaan. Se etenee mukavan letkeästi tuoden mieleen latino jazzin rytmikuvioita. “Jam Afane” on soittajien yhteisesti hetken mielijohteista luotu kappale, joka palauttaa kuulijan Danielin matkapuhelimen myötä takaisin maankamaralle.
Innkvisitio on varsin omalaatuinen kokoonpano, kolmen eturivin puhaltajan voimin se etenee vaikuttavan varmasti kuin kone. Tanakan lujan taustan rytmilatauksen avustamana puhallus muuttuu hitaasta mustanpuhuvasta mietiskelystä nopeasti myrskyäväksi valtamereksi. Rytminvaihdokset ovat terävän yllättäviä ja nopeita. Sävellykset ovat monimutkaisen koukeroisia, mielenkiintoa herättäviä ja niissä on ruudikasta räjähtävyyttä. Soitto on jämäkkyydessään ihailtavan raadollista. Ennakkoluulotonta toimintaa, mikä sopii varmaan muillekin kuin vapaaseen irrotteluun vihkiytyneille jazzdiggareille. (JKi)
Mikko Innanen; altto-, baritoni- ja sopraanosaksofoni, intialainen puinen klarinetti, viheltelyt ja leikkikalut, (01-08, 10-11), Fredrik Ljungkvist; tenori- ja sopraanosaksofoni, klarinetti (02-04, 06-08, 10-11), Daniel Erdmann; tenori-, baritoni ja sopraanosaksofoni, leikkikaluklarinetti, (02-04, 06-08, 10-11), Seppo Kantonen; syntetisaattori (01-04, 06-11), Joonas Riippa; rummut, lyömäsoittimet, taskutrumpetti (01-04, 06-08, 10-11)
Äänitys: Kimmo Antikainen, Finnvox B Studio, Helsinki, 2-4. marraskuuta 2009. Miksaus: Kimmo Antikainen, FM Studio, Helsinki. Masterointi: Henrik Otto Donner ja Esa Santonen, DER, Tammisaari. Tuotanto: Mikko Innanen, Petri Haussila. Suunnittelu: Juha Lökström. Kuvat: Jan Granlie, paitsi keskikuvat ja takakansi, Maarit Kytöharju, sekä Mikko Innasen valokuva, Jukka Mykkänen. Kannen maalauksen kuvaus: Stein Jørgensen, Paul Osipow/Galleri Riis suosiollisella luvalla
- Earth´s Second Moon (3753 Cruithne) (Innanen, Kantonen, Riippa) 4:20
- Vraa-Tender (Mikko Innanen) 3:20
- Clustrophy (Mikko Innanen) 6:59
- A Panoramic View from the Top Floor (Mikko Innanen) 7:04
- Underground (Mikko Innanen) 2:30
- The Grey Adler Returns Again (Mikko Innanen) 10:28
- Ardennes at Dawn (Mikko Innanen) 4:42
- Jantaraboon II (Mikko Innanen) 4:13
- Detto the Magician (Seppo Kantonen) 3:37
- 757 (Mikko Innanen) 8:15
- Jam Afane (Innanen, Erdmann, Kantonen, Riippa) 2:06
Kokonaisaika 57:34