Concertos
ECM RECORDS ECM 2054
Itävaltalaissyntyinen Michael Mantler siirtyi 1962 Yhdysvaltoihin oltuaan vasta 19 vuotias ja löysi tiensä amerikkalaiseen avant-garde ympäristöön. Hän muodosti siellä myöhemmin kovaa mainetta saaneen Jazz Composer’s Orchestra nimisen kokoonpanon. Hän on keikkaillut paljon mm. Carla Bleyn kanssa ja tehnyt oman ohjelmiston kanssa myös kiertueita jatkuvasti. Myöhemmin hän on keskittynyt enemmän sävellystyöhön ja tehnyt valtavasti musiikkia mm. elokuviin ja suurille orkestereille. Hän palasi Euroopan puolelle 1991 ja on jatkanut työskentelyä jazzin ja nykyaikaisen klassisen musiikin parissa tehden äänitteitä ECM levy-yhtiölle. Mantler yhdistelee musiikillisia materiaaleja ja luonteita ja pyrkii tekemään niistä kokonaisuuksia, jotka soveltuvat hänen maailmankuvaansa. Seikkailtuaan Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä hän oli eräänlainen harhailija, joka tällä tavalla myös löysi uusia näköaloja kahden erilaisen kulttuurin välillä ja sovitteli kokemuksiaan sävellyksiinsä. Näitä näkymiä ja visioita hyväksikäyttäen hän on luonut omaa musiikkiaan.
“Concertos” on Mantlerin ensimmäinen albumi seitsemään vuoteen. Näillä teoksilla ei ole ajateltu luoda yksinomaan soolokonsertteja sanan varsinaisessa mielessä. Mantler pitää näitä kappaleita enemmänkin pelkkinä musiikillisina ilmaisuina, joista osa on sävellettyä ja osa improvisoitua. Niissä on kuitenkin yhteys menneeseen. Tämä teos ilmaisee paluuta töihin, joita hän teki aikoinaan Jazz Composer’s Orchestran kanssa. Samalla se on myös uuden ajan alkua, tulevaisuuden visioita. Nyt tausta on kuitenkin erilainen, kun kyseessä on klassillinen kamariorkesteri. Yhtyeen soitto on sinänsä varsin laaja-alaista ja joustavaa ja soveltuu näin ollen erilaisiin musiikillisiin projekteihin. Koko levyltä kuultaa kuitenkin selvä klassisen musiikin henki. Kaikki kappaleet ovat vähän pateettisen mustasävytteisiä. Ensimmäinen concerto, jossa Mantler itse soittaa trumpettia on varsin mahtipontinen ja raskaan oloinen. Soolo sinänsä toimii loistavasti, mutta kokonaisuudesta tulee ensimmäiseksi mieleen, että kohti maailmanloppua ollaan menossa. Toisessa ei tausta tunnelma juuri muutu, vaikka ruotsalaisen Bjarne Roupén kitarointi on vähän kevyemmän ja vapautuneemman oloista.. Bob Rockwellin saksofoni soi tunnelmoivan hartaasti kolmannessa. Neljännessä Pedro Caneiron marimba tuo hieman keveyttä ja viihteellisyyttä soittoon. Roswell Ruddin pasuuna törähtelee mahtavan rouheasti. Siinä on sitä rosoisuutta, jota olemme tottuneet kuulemaan. Kuudes concerto on täysin klassista musiikkia Majella Stockhausenin pianon säestyksellä. Viimeinen eli seitsemäs percussion concerto on tehty Pink Floyd rumpali Nick Masonille, mutta siitä jää jotenkin tasapaksu kokonaismaku.
Koko levy voidaan luokitella mielestäni enemmänkin klassisen musiikin osastolle, vaikka siinä on solistien tuoma jazzsävytteinen lisämauste. (JKi)
Kammerensemble Neue Musik Berlin: Roland Kluttig; kapellimestari, Rebecca Lenton; huilu, Antje Thierbach; oboe, Winfried Rager; klarinetti, bassoklarinetti, Theo Nabicht; bassoklarinetti, Naama Golan; trumpetti, Daniel Ploeger; vetopasuuna, Robin Hayward; tuba, Bjarne Roupé; kitara (vierailija), Majella Stockhausen; piano (vierailija), Pedro Carneiro; marimba vibrafoni (vierailija), Ekkehard Windrich, Daniella Strasfogel, Kirstin Maria Pientka; viulu, Ringela Riemke; sello, Arnulf Ballhorn; kontrabasso, Soloistit: Michael Mantler; trumpetti, (kappale 1), Bjarne Roupé; kitara, (kappele 2), Bob Rockwell; saksofoni, (kappale 3), Pedro Carneiro; marimba vibrafoni, (kappale 4), Roswell Rudd; vetopasuuna, (kappale 5), Majella Stockhausen; piano, (kappale 6), Nick Mason; perkussiot, (kappale 7)
Äänitys: marraskuu 2007, rbb Radio Studio2, Berlin, Peter Avar ja Gérard de Haro, Michael Mantler äänitetty tammikuussa 2008, Studios La Buissonne, Pernes-les-Fontaines, Gérard de Haro ja Nicolas Baillard, Roswell Rudd äänitetty helmikuussa 2008, Kaleidoscope Sound, Union City, NJ, Randy Crafton, Miksaus ja masterointi: kesäkuussa 2008 Studios La Buissonne, Perndes-les-Fontaines, Gérard de Haro ja Nicolas Baillard, Kuvat: Patrick Hinely, Levyn taiteellinen ulkoasu: EM Graphics, Tuotanto: Michael Mantler, Manfred Eicher ECM/rbb avustuksella, Julkaistu 16. syyskuuta 2008. Julkaistu marraskuussa 2008.
1. Trumpet 7:04
2. Guitar 8:30
3. Saxophone 6:10
4. MarimbaVibe 9:53
5. Trombone 10:07
6. Piano 12:04
7. Percussion 5:16
Kaikki kappaleet ovat Michael Mantlerin sävellyksiä