Circle of Chimes
ACT 9038-2
Circle of Chimeson kolmas norjalaissaksofonisti Marius Nesetinlaajempi jazzyhtyeen ja sinfoniaorkesterin yhdessä esittämä laajamuotoinen teos. Ensimmäinen niistä, Lionvuodelta 2014, oli Trondheimin Jazzorkesterin tilausteos ja sai julkaisunsa jälkeen Norjan ”Grammyn” (Spellemannprisen).
Sitä seurasi 19-henkiselle London Sinfonietalle tehty Snowmelt(ACT 9035-2, ks. JR 16.02.2017). Molemmissa Neset yhdisti luontevasti ja sujuvasti jazzimprovisaatioita sekä ison klassisen musiikin orkesterin suomia soundillisia ja muita mahdollisuuksia.
Neset nousi muutama vuosi sitten, ensin kansallisella ja hyvin pian myös kansainvälisellä tasolla tunnetuksi ennen kaikkea vahvana ja väkevänä saksofonistina, rooli varteenotettavana säveltäjänä tuli vasta myöhemmin.
Circle of Chimeson ehdottomasti selkeä kokonaisuus, yhtenäinen ja samalla musiikillisesti hyvinkin erilaisista aineksista ja tunnelmista koostuva moni-ilmeinen sarja. Teos ulottuu vuosisatojen taakse (esimerkkinä vaikkapa sellon ja sopraanosaksofonin duetto). Välillä tehdään loikkia rytmisesti rikkaaseen latinomusiikin syövereihin.
Nesetin suurena apuna on joukko samanhenkisiä muusikoita, joiden (työ)suhde Nesetin kanssa on kestänyt jo vuosikausia. Neset siis tietää miten ja mitä kirjoittaa tutulle soittoporukalle ja ottaa kunkin soittajan persoonalliset resurssit parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön.
Avainhahmoja ovat beniniläissyntyinen kitaristi-laulaja Lionel Loueke, joka hyödyntää ilmaisussaan, jossa hän yhdistelee mitä mainioimmalla tavalla ainutlaatuista afrojazz-scat-laulua ja ”länsimaista” rytmisesti vahvaa funkya. Ja niputtaa tuohon mausteseokseen samalla myös efektoidun kitaransa soundeja Nesetin sävelmaailmaan.
Keskeinen muusikko albumilla on myös monipuolisesti soittimensa mahdollisuuksia hyödyntävä persoonallinen, klassisen musiikin piireistä improvisaation maailmaan hyvin sopeutunut sellisti Andreas Brantelid. Tästä joukosta ei pidä unohtaa myöskään Nesetin Ingrid-siskoa, joka kolmen eri huilunsa kanssa värittää veljensä säveltämää musiikkia.
Rumpali-lyömäsoittaja Anton Egeron niinikään Nesetin pitkäaikainen soittokumppani. Hän toimii tässä myös levyn apulaistuottajana. Virolaispianisti Ivo Neameon vasta ”tulossa”, mutta selvästikin tässäkin kuullun perusteella mielenkiintoinen ja personallinen muusikko.
Musiikki on yllätyksiä täynnä. Se sisältää mielenkiintoisia ja herkullisia tyyliyhdistelmiä, parodian pätkiä, pohjoista kansanmusiikkiperinnettä, modernisoitua kapakkapianoa, sähäkkää lattarimusaa, suoraa beat-komppia, häivähdyksiä klassisen musiikin puolelle ja – ennen kaikkea – useita hulppeita sooloja.
Tällä albumilla Marius Neset vahvistaa asemaansa niin voimaperäisenä saksofonistina (tenorin lisäksi myös sopraano-) kuin säveltäjänäkin. Levyä voi laajasta esittäjäryhmästä johtuen pitää ensisijaisesti pitää säveltäjän hengentuotteena, mutta toki Nesetin hienoa soundia (sekä tenorin että sopraanon kanssa) kuullaan sitäkin reiluina, tukevina annoksina.
Kokonaisuutena erittäin kiinnostava ja kuuntelemisen arvoinen levy. Musiikki loppuu aikanaan, putkikellojen äänet katoavat nekin hitaasti hiljaa hiipuen avaruuteen. (TV)
Marius Neset: tenori- ja sopraanosaksofoni, Lionel Loueke: kitara ja laulu, Andreas Brantelid: sello, Ingrid Neset: huilu, piccolo ja alttohuilu, Ivo Neame: piano, Jim Hart: vibrafoni, marimba ja lyömäsoittimet, Petter Eldh: basso, sekä Anton Eger: rummut ja lyömäsoittimet.
Äänitys: August Wanngren, The Village Studios, Kööpenhamina, 02.-04.01.2016. Miksaus: August Wanngren, Virkeligheden. Masterointi: Thomas Eberger, Stockholm Mastering. Kansitaide: Rune Mortensen. Julkaisuvuosi: 2017. Tuottaja: Marius Neset. Aputuottaja: AntonEger.
01. Satellite
02. Star
03. A New Resolution
04. Introduction to Prague’s Ballet
05. Prague’s Ballet
06. Life Goes On
07. Sirens of Cologne
08. The Silent Room
09. 1994
10. Eclipse
Sävellykset ja sovitukset: Marius Neset.