Magnetophone Music Agency
E-mailiini tuli Venäjältä seuraavanlainen Googlessa kääntämäni viesti, joka sisälsi LKR Trion uuden levyn.
”Hyvät kaikki, pahoittelen tätä moniosoitteesta sähköpostiviestiä: toimintani on jäädytetty ilmeisistä poliittisista syistä. Mutta mahtavalta venäläiseltä triolta on ilmestynyt uusi erinomainen julkaisu, ja koska minulla ei ole aikaa eikä budjettia työstää sitä säännöllisesti, uskallan levittää uutisia tällä nimenomaisella tavalla. Kiitos ymmärryksestä, ja lupaan, että tämä on ainoa kerta, kun olen sinuun yhteydessä ei-henkilökohtaisesti…”
Seuraavana viestissä oli Randy Breckerin lausunto julkaisusta:
“Triossa on kaikki hienon kokoonpanon ainekset: instrumentaalitaidot, vuorovaikutus, tekniikka runsaasti, mutta mikä tärkeintä, upea melodinen hohto ja laaja sielu. Kaikki sävellykset ovat dynaamisia ja musikaalisia, ja improvisaatiot ovat yksinkertaisesti ensiluokkaisia .”
Booklet selvensi itse bändiä:
” LRK Trio ei ole tavallinen jazztrio. Jazztaiteen vankalla pohjalla pysyen pianisti Jevgeni Lebedev, basisti Anton Revnyuk ja rumpali Ignat Kravtsov yhdistävät pelissään orgaanisesti elementtejä monista muista musiikin tyypeistä – sekä akateemisesta että modernista. Ja runsas melodinen rikkaus ei anna kuuntelijan unohtaa, että soittaa venäläinen yhtye, joka perustuu slaavilaisen musiikkikulttuurin rikkaimpaan perintöön, vaikka heidän musiikillaan ei ole museolaatua, se kuulostaa aina slaavilaisen musiikkikulttuurin musiikilta 2000-luvulla, mutta seisoo vahvalla perustalla, jonka koko venäläisen musiikkikulttuurin maailma tuntee.
Vuosina 2017-2020 heidän kiertuereitit kulkivat Belgian, Hollannin, Puolan, Viron, Sveitsin, USA:n, Japanin, Korean, Portugalin, Saksan, Iso-Britannian, Norjan ja Venäjän halki. Norjalaisen Losen Recordsin yhtyeäänitteet. Vuonna 2017 albumi “If You Have a Dream” valittiin musiikkikriitikkojen liiton (RF) “Vuoden jazzalbumiksi” ja se sisällytettiin eurooppalaisten jazzlehtien – Europe -suositeltujen levytysten luetteloon. Jazz Media Chart, ja toi sitten yhtyeelle Special Jury Award -palkinnon jazzkilpailussa Made in New York. ”
Evgeny Lebedevin rehevän väkeväs piano aloittaa levyn voimallisen soivalla otteella. Melodinen, osin melankolinen voima kuvastaa hyvin venäläistä klassismin mentaliteettia. Vastapainona JFC-jazzklubin tuttua mustavalkoriehakkuutta, ”arvokkaalla” pieteetillä. Ammattimaisen taitavaa osaamista.
Basisti Revnyuk pääsee esittelemään paksukielisen sointujaan sopivina sooloannoksina. Tasapainoisen tanakasti, aistikkaan hallitusti ja kokonaisuuteen sopivana. Soivana ja terhakkaan haastavana.
Rumpali Ignat Kravtsov pysyttelee pääosin taustoittajana, villiintyen muutamaan otteeseen symbaalien ”pieksäntään”. Kopsuttelut ja kapulataiteilut täydentävät mukavasti Lebedevin väliin jopa yksisointista pianissimoa.
Alkuraidan jälkeen kokonaisuus saa uutta puhtia, jopa iloisuutta. Tavallaan ”elämä voittaa”. Upeat soittokuviot maistuvat hyvältä ja kokonaisuus puhkeaa tavallaan kukkaan.
Kolmosraidan lauluosuus ei jotenkin istunut kokonaisuuteen, ehkä kielen osaamattomuuttani. Nelosraita oli sitten kaunista ja kaipaavaa. Pianon kauniin soinnin myötä liikuttiin kenties poisnukkuneen läheisen vainajan sielunmaisemissa. Kravtsovin patteriston kokonaisuus oli herkulista symbalien ja kalvojen ”sinfoniaa”. Revnyukin basson lyhyt ja nopeahko pulputus loi taustalla rytmiraamia… Kaipuuta isän luokse.
Viitosraidan ristiriitaisuus oli monin osin Lebedevin voimakkaan haastavia mustavalkiota. Ristiriitaa mukaan toi Revnyukin möreän raastava basso. Kravtsovin taustan varovaiset kevyen käden kopsutukset kasvoivat ajan myötä kovan kaliberin työstöksi.
Kuutosraidalla ollaan tavallaan eksyksissä. Ei tavallisella marjastusreissun sellaisella vaan pään sisäisesti. Palikat ovat siis hieman sekaisin… no sellaista sattuu ja silloin se varmaan muistuttaa tätä Revnyukin luomaa ja Lebedevin pianolla julkituomaa olotilaa. Olotilaa, jonka kärjistää Kravtsovin metallophone.
Viimeinen raita pistää kädet ristiin ja rukoilee jotakin. Mitä, sen saa jokainen syntisäkki päättää itse. Monitahoinen soiva lopetus, jossa Lebedevin loistokkaan pianon lisäksi saavat reilusti tilaa kanssasoittajatkin. Hieno lopetus erilaiselle, monitahokkaita tunteita herättävälle levylle.
Valitettavasti nykyinen maailman tilanne estää tämän upean bändin livenä kuulemiset. (OR)
Evgeny Lebedev piano, synth, Anton Revnyuk upright bass, electric bass, synth, Ignat Kravtsov drums, sampling pad, percussion, metallophone, Varvara Revnyuk vocal (#3).
Recorded in April 2022 by Yakov Zakhvatkin at Cinelab Studio, Moscow, Russia
Mixed by Anton Revnyuk and Evgeny Pinevich at Amsterdam Studio, Moscow, Russia
Mastered by Alexander Astakhov
Cover design by Vitalia Zvereva
1. Groundhdog (E.Lebedev) 10:17
2. Soyuz-Apollo (A. Revnyuk) 11:51
3. Mysterious Story (A. Revnyuk) 4:47.
4. Dear Father (I. Kravtsov) 3:05
5. Contradictions (E.Lebedev) 9:09
6. Lostness (A. Revnyuk) 4:57
7. Prayer (E.Lebedev) 7:30
Total time 50:16