Aarni Häkkinen debytoi säveltäjänä ja orkesterinjohtajana albumilla, jolla apuaan tarjoaa toistakymmentä maamme eturivin jazzmuusikkoa.
Kyky ja halu verkostoitumiseen on arvokas ominaisuus myös musiikkibisneksessä. Ensimmäisen albuminsa (”Aarni Häkkinen Jazz Orchestra”) big band -leaderina perjantaina 21.4. julkaissut vasta 25-vuotias Aarni Häkkinen on siitä loistava esimerkki. Laaja suhdeverkosto auttoi saamaan levyprojektiin mukaan ison joukon maamme eturivin jazzmuusikoita. Onpa joukossa myös palkittu brittitrumpetisti Ryan Quigley, joka on tehnyt yhteistyötä Quincy Jonesin, Aretha Franklinin, Kurt Ellingin ja Michael Bublen kaltaisten artistien kanssa.
Häkkinen on pasunistina, säveltäjänä, sovittajana ja musiikkipedagogina ehtinyt jo voittaa big bandien SM-kultaa (Roast Burn Big Bandin johtajana) ja esiintyä mm. UMO Helsinki Jazz Orchestran, Sointi Jazz Orchestran, Aviapolis Big Bandin ja Ricky Tick Big Bandin riveissä. Vuonna 2019 Häkkinen oli Itävallassa edustamassa Yleisradiota Euroradio Jazz Orchestrassa, johon oli kerätty EBU-maiden alle 30-vuotiaiden jazzmuusikoiden parhaimmisto. Metropolia-opintojen lomassa vietetty vaihto-oppilasvuosi Luzernissa toi viiveellä myös Grammy-ehdokkuuden.
”Haimme ystäväni Casimir Ekmanin kanssa Ron Carter & Jazzaar Festival Big Band -projektiin ja pääsimme molemmat mukaan. Oli melkoinen yllätys kuulla, että yhtyeen konsertista tuolloin taltioitu livelevy oli tänä vuonna ehdolla parhaan big band -levyn kategoriassa. Valitettavasti voittoa ei vielä tällä kerralla tullut.”
Hallinnollisellakin puolella energiaa on riittänyt. Häkkinen on nykyisin sekä Suomen Big Band -yhdistyksen (SBBY) että Jazzmuusikot ry:n puheenjohtaja.

Tärkeitä esikuvia
Big band -kärpänen puri toden teolla siinä vaiheessa, kun 16-vuotias oululaisnuori lähti mukaan SBBY:n Junior All Star Big Bandiin. Merkitykselliseksi osoittautui erityisesti kohtaaminen orkesteria johtaneen Antti Rissasen kanssa.
”Olin vielä aika nuori ja kokematon soittaja, ja Antin tietotaito ja osaaminen tekivät valtavan vaikutuksen. Näiden lähes kymmenen vuoden aikana, jotka olen Antin tuntenut, hän on ollut opettaja ja mentori, joka on auttanut eteenpäin niin pasunistina kuin säveltäjänäkin. Lisäksi hän on antanut tarvittavat välineet oman big bandin johtamiseen. Ilman Antin pitkäaikaista opetusta ja kannustusta tätä levyä tuskin olisi koskaan syntynyt.”
Sveitsissä vietetyn lukuvuoden aikana syntyi läheinen suhde myös Häkkisen sävellys- ja sovitusopettajana toimineeseen Ed Partykaan, UMO:n nykyiseen kapellimestariin ja taiteelliseen johtajaan.
”Voi hyvin sanoa, että Ed on Antin lailla ollut urallani merkittävä vaikuttaja tärkeässä kehitysvaiheessa.”
Entäpä muut vaikutteet ja esikuvat?
”Big band -historiasta suurimpia esikuviani ovat Thad Jones sekä Kenny Wheeler. Näiden lisäksi on tietysti syytä mainita myös Bob Mintzer sekä tänä kesänä Imatralle saapuva Jim McNeely. Suomalaisista big band -säveltäjistä omia suunnannäyttäjiäni ovat ehdottomasti olleet Eero Koivistoinen ja Jukkis Uotila.”
Big band -paletti hyvin hallussa
Uutuuslevyn seitsemällä kappaleella Häkkisen sävellysten tunnelmat vaihtelevat funkin suuntaan kallistuvasta avauskappaleesta päätösraidan nopeaan Woody Shaw -henkiseen bluesiin. The Wheel vie vahvassa swing-poljennossaan ajatukset Count Basien orkesteriin asti, vaikka Häkkisen mukaan kappale on ennen kaikkea kunnianosoitus Thad Jonesin ja Mel Lewisin perintöä kohtaan. Compassion on hillittyä melankoliaa huokuva kevyesti latinomausteinen balladi, Steamtrolling puolestaan vetävää straight ahead -jazzia uptempossa. Paint With What You Have -kappaleessa Häkkinen kertoo käyttäneensä ”useita vähän kokeilevampia kirjoitustapoja ja efektejä, mukaanlukien kitarapedaalien efektejä imitoivia kaikutyyppisiä efektejä puupuhaltimille”. Straight To Agora on alun perin kirjoitettu kvartetille, ja siinä mennään Häkkisen mukaan ”vahvasti rytmi edellä”.
Big band -perinnettä tarkasti tutkineena käsityöläisenä Häkkinen tekee laadukasta työtä, ja kappaleet nousevat aika ajoin komeasti siivilleen pienillä rakenteellisilla jujuilla, sektioiden soli-osuuksilla ja eri sektioiden välisillä maukkailla köydenvedoilla. Työkalut ovat terävässä kunnossa. Vaikka säveltäjänä Häkkisen ääntä ei vielä tässä vaiheessa voi luonnehtia erityisen omintakeiseksi, debyyttialbumi on paljon enemmän kuin pelkkä kisällinäyte. Erityisen ilahduttavaa on, että Häkkinen on tässäkin projektissa onnistunut rakentamaan siltaa nuoren ja jo kokeneemman muusikkopolven välille.
Yhtenä omalle Bobcat Records -levymerkille tehdyn albumin punaisena lankana Häkkinen kertoo pitäneensä tilan jättämistä solistiselle taidolle, ja sitä kappaleet tarjoavat kukkuramitoin. Solisteina kunnostautuvat Joonatan Rautio, Max Zenger, Casimir Ekman, Pope Puolitaival ja William Suvanne saksofoneissa, Markus Niittynen pianossa, Jussi Lehtonen rummuissa, Antti Rissanen, Kasperi Sarikoski ja Heikki Tuhkanen pasuunassa, Johannes Granroth kitarassa sekä Tomi Nikku ja Jukka Eskola trumpetissa/flyygelitorvessa. Melkoinen all star -kokoonpano!
Albumin seitsemän kappaletta harjoitettiin ja purkitettiin studiossa Helsingin Kaapelitehtaalla kahden kuusituntisen työpäivän aikana, mikä kertoo omaa kieltään soittajiston laadusta ja keskittyneisyydestä sekä Häkkisen kyvystä pitää orkesteri hyppysissään.
Mitä todennäköisimmin näistä kappaleista saadaan vielä enemmän irti livetilanteen sähköistyneessä ilmapiirissä. Ensimmäinen tilaisuus levyn materiaalin kuulemiseen tarjoutuu jo perjantaina 28.4. Lobby Myyrmäessä pidettävällä julkkarikeikalla. Kaiken kaikkiaan neljästä konsertista koostuvaan julkaisukiertueeseen on saatu Suomen Kulttuurirahaston apuraha.
Muitakin rautoja on tulessa. Häkkinen kertoo sovittavansa jatkuvasti uutta materiaalia Standard Time Big Bandilleen, jota viime vuoden puolella kuultiin ainakin Lobby Myyrmäessä ja jonka riveihin Häkkinen on saanut useita Sibelius-Akatemian jazzosastolla opiskelevia nuoria lahjakkuuksia. Tämän projektin puitteissa Häkkinen kertoo joissakin suhteissa ottaneensa sovittajana jo seuraavan askeleen eteenpäin.
”Levyhän äänitettiin jo vuoden 2021 lopulla. Nyt kuulen siinä juttuja, jotka todennäköisesti tekisin jo hieman toisin.”
Aarni Häkkinen Jazz Orchestra (Bobcat Records 2023)
Sävellykset, sovitukset, orkesterinjohto: Aarni Häkkinen
Komppi: Jussi Lehtonen, Vesa Ojaniemi, Markus Niittynen, Johannes Granroth
Saksofonit: William Suvanne, Max Zenger, Joonatan Rautio, Mikko Mäkinen, Casimir Ekman, Pope Puolitaival
Trumpetit: Ryan Quigley, Jukka Eskola, Tomi Nikku, Janne Toivonen
Pasuunat: Antti Rissanen, Kasperi Sarikoski, Heikki Tuhkanen, Henrik Kolehmainen
Äänitys, miksaus, masterointi: Markus Ketola
Editointi: Aarni Häkkinen ja Tuomas Talvi