Improvisaatio on varsin häälyvä käsite musiikin tekemisessä. Sen taso saattaa vaihdella monesti esityksissä eikä kuuntelija välttämättä pysty erittelemään sitä milloin kappale on kokonaan tehty esittämishetkellä, milloin se on osittain valmiiksi mietittyä ja valmisteltua tai milloin kokonaan valmiiksi sävellettyä ja mahdollisesti useaan kertaan studiossa muokattu. Improvisaatiolle tunnusomaista pitäisi olla arvaamattomuus ja yllätyksellisyys. Italialainen Pianofalso kvartetti antaa aika oivan mahdollisuuden kuulijalle yrittää löytää missä se ero piilee, havaitseeko aivan tavallinen kuulija eron. Yhtyeen lähes vuosi sitten ilmestynyt äänite, 8888, sisältää 17 kappaletta, joista kymmenen ilmoitetaan olevan yhteisesti improvisoitua esittämistä. Loput ovat yhtyeen jäsenien kirjoittamia ja mukaan on mahtunut mm. yksi Ornette Colemanin ja Arnold Schönbergin sävellys.
Asialla ovat Italian eturivin free- ja avantgarde ympyröissä keitetyt tekijät, pianistit Alfonso Santimone ja Giorgio Pacorig sekä kontrabasisti Danilo Gallo. Varsinkin 40-kymppinen Gallo on tunnettu joka paikan “hyrrä”. Hän on hyvin liikkuvaa kalustoa ja esiintyy monien yhtyeiden kokoonpanoissa. Häneltä on ilmestynyt parikymmentä omaa äänitettä ja hän ollut mukana rivisoittajana yli viidelläkymmenellä äänitteellä. Hänet äänestettiin viime vuonna Italiassa vuoden parhaaksi basistiksi. Hän on yllätyksellinen, melkoinen seikkailija, joka pystyy suuntaamaan soittonsa laaja-alaisesti eri genreiden välillä luovaksi kokonaisuudeksi.
Entä mitenkä sen eron kanssa on? Löytyykö sitä? Niin… onhan se tietenkin helppo sanoa, jos tietää, että kappale on pelkkää improvisaatiota. Monesti ero löytyy kappaleiden pituudessa, täysin esityshetkellä luodut aidot tunteen purkaukset tulevat nopeana laavamaisena roiskeena, rönsyilevän lennokkaasti, ikään kuin ravistelemalla kuulija hereille, lyhyesti ilmaistuna. Näin on tälläkin levyllä, puolet improvisoiduista kappaleista on +/- minuutin mittaisia, siis erittäin lyhyitä impulsiivisia välisoittoja. Kappaleen lyhyys ei kuitenkaan yksin automaattisesti ratkaise. Cecil Taylor saattoi ainakin aikoinaan ilmaista itseään juoksuttamalla “valkomustiolla” sormiaan raivoisasti mennen tullen, niitä näitä, tunnin yhteen perään. Kuka osasi sanoa mitä se oli, ennalta suunniteltua vai hetken mielijohteessa tehtyä. Improvisointi saattaa sekoittua monesti yksittäisen artistin ainutlaatuiseen taidokkuuteen, jolloin sitä ei välttämättä enää pidä luovana improvisointina, vaan yksinomaan taituruutena.
Mitä sitten tapahtuu, kun nelikössä on kaksi pianistia? Missä silloin liikutaan? Mistä se musiikillinen kokonaisuus syntyy? Materiaalin ydin löytynee varmaan jostain Bachin ja Mozartin alkulähteistä, A Cup of Tao, mistä siirrytään jouhevasti ilmentämään yhteyttä jazziin, Continoom. 8888 Surgery Dept suuntaa raa’asti suoraan leikkaussaliin, missä Danilon basson avaa rintakehän ja tunkeutuu ohittamaan kalkkeutuneet sepelvaltimot. Mahtipontisen raskas Zhuangzi e Huizi johdattelee takaisin taiteellisuuteen, Ligetin klassiseen maailmaan, mitä Aljoša Jerič pehmentää mukavasti rytmikkäällä rumputyöskentelyllä. Olisivatkohan soittajat vierailleet Indonesiassa, sillä Aliens from Madura, Aliens from Lombok ja Aliens from Bali ovat saaneet selvän yhteyden sikäläisestä gamelan musiikista. Meteo-Rite muistuttaa kuulijaa, että Taylor on yhä voimissaan. The Last Mouse on Mars on hauskan luritteleva marssi, vaikka “viimeinen hiiri marssissa” pitää kuulijan jännityksessä. Hypostasis on ehkä vaikeimmin ymmärrettävissä pelkäksi improvisoinniksi, siksi täsmällisesti ja joustavasti yhteissoitto toimii.
Levy ilmentää musiikillista laaja-alaisuutta. Vaikka pohjalla sykkii klassisvoittoinen pianotyöskentely, niin kappaleet vaihtuvat ilmeikkäästi linjauksesta toiseen saaden voimakkaan jazzille tyypillisen ilmeen ja rohkean tutkivan musiikillisen luonteen. (JKi)
Alfonso Santimone; piano (vasen kaiutin), Giorgio Pacorig; piano (oikea kaiutin), Danilo Gallo; kontrabasso, melodica, Aljoša Jerič; rummut
Äänitys: Fulvio Zafret, Urban Recording, Studio Casa Della Musica, tammikuu 2010, Trieste, Italia. Miksaus: Enrico Terragnoli and Danilo Gallo, Greedy Little Sisters, Verona. Masterointi: Max Trisotto, Padova. Tuotanto: Falsopiano ja El Gallo Rojo. Kannen suunnittelu: Emanuela Stanganelli. Julkaistu: 11.10.2010.
- A Cup of Tao (collective impro) 3:00
- Continoom (Alfonso Santimone) 4:39
- 8888 Surgery Dept (collective impro) 1:36
- Zhuangzi e Huizi (Giorgio Pacorig) 4:07
- Musica Ricercata – II, Mesto, Rigido e Cerimoniale (György Ligeti) 5:47
- Aliens from Madura (collective impro) 2:29
- Goodbye Venezia (Danilo Gallo) 5:29
- Meteo-Rite (collective impro) 1:06
- Apophis (collective impro) 0:57
- The Last Mouse on Mars (Giorgio Pacorig) 5:08
- Aliens from Lombok (collective impro) 0:28
- Hypostasis (collective impro) 3:06
- Sechs Kleine Klavierstucke (op.19) VI (Arnold Schönberg) 5:56
- Ligeti Meteor (Ligeti / collective impro) 0:38
- Aliens from Bali (collective impro) 2:18
- Taijitu Kuchen (collective impro) 3:58
- Round Trip (Ornette Coleman) 2:36