Svart SRE373CD
Jappa/The Complete Jazz at the Polytechnicum Recordings 1967-1968
Teekkarien jazzkerho oli merkittävä toimija suomalaisessa jazzkentässä 60-luvun puolivälin jälkeisinä vuuoina. Se järjesti monia konsertteja ja jameja Vanhalla Polilla Helsingissä sekä Otaniemessä. Pysyvintä kerhon aikaansaannoksista oli sen levytystoiminta. Se julkaisi omalla jappa-merkillään neljä mini-lp:tä, joilla levydebyyttinsä teki joukko tuolloisen suomalaisen modernin jazzin nuoria muusikoita.
1960-luvulla jazzin jazzin levyttäminen oli Suomessa vähäistä. Vakiintuneet levy-yhtiöt julkaisivat jazzia hyvin harvakseen. Siksi kerhon puuhamiehen, myöhemmin Suomen Jazzliiton toiminnannjohtajana ja Helsingin Sanomien kriitikkona toimineen Lauri Karvosen tuottamat myöhemmin hyvin harvinaisiksi tullet jappan julkaisut olivat erinomainen täydennys tähän niukkuuteen.
Tähän mennessä vain muutamia jappan äänityksiä on julkaistu uudelleen kahdella kokoelma-cd:llä. Tällä Svartin kokoelmalla on tarjolla koko jappan tuotanto.
Eero Koivistoisen mukaan nimetty kokoelma esittelee Eeroa hänen uransa aivan alkupäästä. Tuolloin hänen soittimenaan oli alttosaksofoni. Olen keskustellut Eeron näistä äänityksistä. Hän ei itse tunnu arvostavan niitä ja toivonut, ettei niitä julkaistaisi uudelleen. Nyt ne kuitenkin ovat kuuluvilla, eikä niissä ole suurempaa häpeämistä.
Toki verrattuna jo hänen 1960-1970 -lukujen vaihteen tienoon onnistuneisiin äänityksiin, varsinkin jappa-levyn kolme raitaa kuulostavat aika primitiivisiltä ja paikoin epävireisiltäkin. Tuolloin Koipan soittossa oli häiveitä Ornette Colemanilta ja muutenkin tuóuhussa on free jazzin sävyjä mukana olleen rumpali Edward Vesalan ansiosta.. Eero on itse kirjoittanut kappalet, vaikka tosin kyllä O.K. Songin teema on kylmästi nyyysitty Sonny Rollinsin St. Thomas’ista.
Viime joulukuussa edesmenneellä Pentti Hietasella oli 1960-luvun lopulla yksi maan parhaista modernia jazzia soittaneista kokoonpanoista, jonka levytysura rajoittui valitettavasti vain kahteen jappa-raitaan. Mutta ne ovat molemmat ehdotonta laatutyötä Hietasen sävellyksiä myöten. Sovituksissa on hyvin hyödynnetty kokoonpanon neljän puhaltajan mahdollisuuksia, samoin sooloissa ilahduttavat erityisesti eloisasti soittavan Hietasen ohella tuhdilla soundilla soittava legendaarinen tenoristi Stanley Lindroos.
Jappan kolmannella levyllä Koivistoisella ja toisella altistilla Pekka Pöyryllä on soolokappaleensa lisäksi yhteinen raita. On jännä havaita Eeron kehittyneen merkittävästi vuodessa. Soolotyössä on jo selvästi linjakkuutta ensilevyn lievään haahuiluun verrattuna. Samoin tuolloin lakiopintojensa päätösvaiheessa ollut Pekka Pöyry osoittaa kyvykkyytensä intensiivisessä jackiemclean-maisessa soitossaan. Ilahduttavaa on myös mukana olevien komppimuusikkojen osaaminen.
Neljäs jappan julkaisu oli Dipolissa pidetyn nuorison taidetapahtuman kunniaksi julkaistu happening-henkinen levy, jolla pääosassa oli runoilija ja performanssitaiteilija Tommi Parko. Häneltä on mukana seitsemän raitaa, joilla hän lausuu ja laulaa soittaenkin välillä. Lopuilla urilla on erilaisia musiikkiesityksiä, mm. trumpetisti Mike Koskisen ja rumpali Jorma Vuorisen komealta kuulostava fanfaari. Koskisen lisäksi ensimmäistä kertaa levyllä esiintyvät kitaristi Kalle Lae (Jussi & Boys ym.) sekä bluesmiehenä tunnetuksi tullut basisti Tapio Seger.
Eero Koivistoinen: Jappa (1967)
Eero Koivistoinen (alttosaksofoni), Pekka Sarmanto (basso), Edward Vesala (rummut)
1. Jappa (Koivistoinen)
Eero Koivistoinen (alttosaksofoni), Pekka Sarmanto (basso), Edward Vesala (rummut+ äänet), Pekka Tirkkonen (congat)
2. O.K. Song (Koivistoinen)
Eero Koivistoinen (alttosaksofoni), Pekka Sarmanto (basso), Edward Vesala (rummut), Veli-Pekka Räsänen ja Jarmo Vainio (sello)
3. Spanish Lady & Lovable Miss P (Koivistoinen)
Pentti Hietanen: XYZ (1968)
Pentti Hietanen (piano, taskutrumpetti), Kaj Backlund (trumpetti ja pasuuna), Ilkka Karumo (alttosaksofoni), Stanley Lindroos (tenorisaksofoni), Paroni Paakkunainen (baritonisaksofoni), Teppo Hauta-aho (basso), Esko Rosnell (rummut).
4. XYZ (Hietanen)
5. Irwin (Hietanen)
Eero Koivistoinen/Pekka Pöyry: Tune In (1968)
Pekka Pöyry (alttosaksofoni), Eero Ojanen (piano), Teppo Hauta-aho (basso), Esko Rosnell (rummut)
6. Scamp (Hauta-aho)
Eero Koivistoinen (alttosaksofoni), Pekka Sarmanto (basso), Reiska Laine (rummut)
7. Interruptus (Koivistoinen)
Pekka Pöyry, Eero Kivistoinen (alttosaksofoni), Eero Ojanen (piano), Pekka Sarmanto (basso), Reiska Laine (rummut).
8. Lorna (Koivistoinen)
Posotusta Pimputusta Pompotusta (1968)
Tommi Parko (lausunta, laulu, piano, huuliharppu, kitara)
9. Oi Maamme Suomi
10. Hysteriablues
11. Apinan väri
12. Hän on jumalattoman kaunis
13. Kuulokuva Emily Bronten romaanista ”Humiseva Harju”
14. Mies ja tuoli
15. Naukumablues
Mike Koskinen (trumpetti), Jorma Vuorinen (rummut)
16. Fanfare
Philip Donner (piano, nokkahuilu, laulu), Mike Koskinen (trumpetti), Kalle Lae (sähkökitara), Tapio Seger (sähköbasso), Jorma Vuorinen (rummut).
17. Political Survey
Unto Laine (piano, laulu)
18. Lila
Markku Koskenvuo ja Pekka Tanskanen (lyömäsoittimet)
19. Funeral Music for Jazzman