Stunt Records, STUCD 22142
Tämä levy sijoittuu jälleen menneen talven lumille… jonnekin helmikuun tietämille. Eli talvikotiimme Espanjaan se ei koskaan osannut. Harmi sinänsä, sillä se on omalla tavallaan Suomi – Ruotsi – Tanska yhteistyön tulos. Asialla ovat vuonna 2015 edesmennyt jazzin suuri ystävä ja puuhamies suomenruotsalainen radiotoimittaja Åke Gandell että tanskalaisen jazzkitaristi Fritz von Bülowin tytär, moneen kertaan palkittu saksofonisti Christina von Bülow (s. 1962).
Ote levysaatteesta kertonee tämän levyn syntyhistorian lähtökohdat.
– Jotta Christinan soittoa ja inspiraatiota todella ymmärtää, on ymmärrettävä se ilo, jota ruotsalainen jazz tarjoaa, kun sitä soittavat mestarit, kuten trumpetisti. Jan Allan (s. 1934), jonka Christina von Bülow kutsui soittamaan debyyttialbumillaan vuonna 1994. Hänen sävynsä valloitti hänet, ja inspiraatio toteutui mm. kappaleessa Vise in Februar, jonka Christina oli kirjoittanut Allan mielessään.
Suomalaisruotsalainen runoilija Åke Grandell oli kuullut kappaleen ja melodia oli juuttunut johonkin syvälle häneen. Hän kirjoitti siihen sanoja ja lähetti ne Christinalle useiden muiden sanoitusten ja tekstien mukana – ja ehdotuksen, hän kysyi, voisiko tämä kirjoittaa musiikkia hänen yhteen runoon. Yhdestä kappaleesta tuli monta. Vuosikymmeniä myöhemmin Vise on yksi Det regnar i min stadin 14 kappaleesta, joissa kaikissa on sanoitukset Åke Grandellin. –
Perusilmeeltään tämä levy on runollinen, Grandellin kertomus rakkaudesta, surusta ja kaipauksesta. Tämä on Christina von Bülowin ensimmäinen projekti, joka yhdistää sanat ja melodiat. Runojen lyyrinen sisältö ja tunnelma näyttivät suunnan, ja myös hänen melodiansa ja sovituksensa saivat inspiraatiota hänen rakkaudestaan ruotsalaista lauluperinnettä kohtaan.
Christinan mielestä kävi selväksi, että kypsän miehen täytyi tulkita kappaleita, jotta ne todella resonoivat kuuntelijoiden keskuudessa. Hän ajatteli heti Claes Jansonia (s. 1947), joka oli vakiintunut ääni ja suosittu instituutio ruotsalaisessa musiikissa yli 50 vuoden ajan jazz-, blues- ja show-laulajana. Hänen syvä, lämmin äänensä ja intiimit, koskettavat tulkinnat hiipivät kuulijoiden ihon alle. Lauseella, painotuksella ja äänensä värillä hän voi antaa sanoille erityisiä merkityksiä, jotka tuntuvat pikemminkin kuin ajattelevat.
Claesin tummat putket eivät ole levyn ainoita lauluja, vaan joihinkin valittiin myös arvostettu ruotsalais-skotlantilainen laulaja Emily McEwan (s. 1979) dynaamisen ja kutsuvan sointinsa myötä. .
Näin tuloksena on kokoelma monipuolisia kappaleita, joiden juuret ovat folkissa, jazzissa ja bossa novassa. Ja sanoitukset kattavat melkein kaiken, mikä koskee ja kuluttaa meitä ihmisinä.
Jazz on mukana hienoina säikeinä. Mutta vahvoina. Valitettavasti allekirjoittaneen ruotsinkieli rajoittuu reilut 60 sitten saadun keskikoulun mukaiseen kehnoon oppiin. Ja valitettavasti väylänvarren ja Haparandan ihmisistä suurin osa puhui ja ymmärsi suomea, kun siellä nuorempana enemmän liikuin. Ruotsin kielen ymmärtäminen antaisi varmasti paljon lisänautintoa tämän levyn suhteen, jonka musisisointi on näinkin tasapainoisen rauhaisaa ja omalla tavallaan hyvin antoisaa. Positiivisesti yllättävä paketti. (OR)
Claes Janson – vocals; Emily McEwan – vocals (#3, 5, 10, 13); Christina von Bülow – alto sax, flute; Steen Rasmussen – piano, Fender Rhodes; Pelle von Bülow – guitar; Daniel Franck – bass; Frands Rifbjerg – drums
Recorded and mixed at The Village Studio, Copenhagen by Thomas Vang, March 2022
MasteredbyDavid Elberling, September 2022
01. Doftvind 03:12
02. Sliter En Gråtlåt Ur Mitt Hår 04:40
03. Havsmorgon Doftvind 03:34
04. Ordafärd 02:47
05. Sommarlängtan 03:25
06. Det regnar i min stad 06:46
07. I februari 04:33
08. Sonett om förgängligheten 05:51
09. Förbön 05:17
10. Summer wishes 4:26
11. Skimmerschal 03:11
12. Sommarsorg 03:20
13. När den egnaste dör 04:00
14. Bra så 04:05