Beches Indian Brew
Country & Eastern CE38
Rumpali, lyömäsoittaja, säveltäjä, tuottaja ja muutenkin kaikin puolin hämmästyttävä musiikin monitoimimies Bengt Berger vie sävellyksillään ja laajan soittokuntansa myötävaikutuksella kuulijansa sellaiselle MaailmanMusiikkiYmpärysMatkalle ettei paremmasta väliä.
No, tarkemmin ottaen pääpaino on kyllä intialaisissa tunnelmissa, mitä nyt sitten Afrikan puolellakin silloin tällöin poiketaan. Rehellistä, puhdasta perusjazziakaan ei suinkaan ole unohdettu, ja rouheata juurekasta rhythm & bluesiakin on sitäkin jonkin verran tarjolla.
Ennen kaikkea tämä on kaikin puolin Rytmin Suurta Juhlaa. Siitä kertoo jo runsas lyömäsoitinten määrä ja vaihtelu. Mridangamin, khanjiran ja muiden perkussioiden ohella myös väkivahva saksofonistitrio luo ja värittää keskeistä albumin kokonaisilmettä. Tahtilajit ja tempot vaihtelevat vauhdikkaasti, samoin tunnelmat. Niiden kirjot luovat vahvan ja kiinnostavan pohjan värikylläisen kokonaisuuden kuuntelemiselle.
Heti avajaiseksi käynnistyy Kakraba High Five perin intialaisissa tunnelmissa Akkarain sisarusten toimiessa pääosissa. He molemmat soittavat viulua ja laulavat ja ovat keskeisissä asemissa paitsi tässä, myös koko albumikokonaisuuden rakentumisessa.
Monissa eri yhteyksissä Bergerin kanssa aikaisemminkin soittaneet Jonas Knutsson, Thomas Gustafsson ja Sir Thomas Jäderlund tarjoilevat kukin toinen toisensa jälkeen erinomaisia sooloja saksofoniperheineen. Erityismaininnan ansainnee ainakin Knutssonin väkivahva baritonisaksofonin työstö Ewe Song -kappaleessa. Gustafsson säteilee puolestaan Congo Squaressa.
Kyseinen Congo Square on muutenkin kaikin puolin huikea esitys. Villiä menoa ja rajua freetä, sekaan vielä kollektiivista improvisointia hieman Sun Ran tapaan. Siitä sitten elektroniikan apukeinoin sekalaiseen liikenteen hälymaailmaan. Ja niin kuin sekään ei olisi jo tarpeeksi, niin soittokunta kellistyy melodiseen menoon akustisten (mm. viulu) soitinten äänimaailmaan.
Eipä kitaristejakaan ja heidän ansioitaan pidä unohtaa. Etenkin kun asialla ovat sen sortin ruotsalaismaestrot kuten Max Schultz ja Göran Klinghagen, kaksi armotonta monista yhteyksistä tuttua r&b-kepittäjää. Basisti Stefan Bellnäs tarjoilee puolestaan vankkaa rytmistä peruspoljentoa ja maukkaita bassokuvioita Bergerin parivaljakkona.
Länsi-afrikkalaiseen perinnemusiikkiin pohjautuvassa Ewe Songissa ghanalaisen Blekete-kultin ylipappina häärää legendaksikin nimitetty lyömäsoittaja Doe Kushiator, ja – kuten jo aiemmin mainitsin – Jonas Knutsson häikäisee baritonisaksofoninsa kanssa.
Neliosainen potpuri Doktor Apa / Magma / Vesuvio / Klingis Khan tarjoaa loisteliaan ja värikylläisen yli 10-minuuttisen paketin sekin. Siinä mm. Tohtori A on säkenöivää kollektiivista improvisaatiota, ja Magman sankarittarena häärää, myös sävellystyön osalta, Lise-Lotte Norelius. Livet Nord tarjoaa Akkarain sisarusten vastapainoksi mainiota ruotsalaista viuluosaamista.
Intiasta aloitettiin ja siihen myös lopetetaan. Päätöskappale Edith käynnistyy hienoissa laulutunnelmissa (Akkarain sisarukset) ja jatko on, taas kerran, silkkaa rytmin juhlaa, jota tarjoilee ennen kaikkea B. Shree Sundarkumar khanjiransa kanssa. Berger vastaa itse loppuhuipennuksesta.
Olen vuosien varrella kehua retostellut Bengt Bergerin musiikillisia ansioita monen monta kertaa. Itseni toistamisen uhallakin sanon jälleen kerran: olisi jo korkea aika laajemminkin tajuta hänen arvonsa ja merkityksensä ruotsalaisena / pohjoismaisena / maailmanluokan musiikillisena tekijänä ja vaikuttajana.
Tässä hänen ansioistaan jälleen kerran loistelias, upea näyttö! (TV)
Subhalakshmi Akkarai ja Sornalatha Akkarai: viulu ja laulu, K.U. Jayachandra Rao: mridangam, B. Shree Sundarkumar: khanjira, Doe Kushiator: lyömäsoittimet, Livet Nord: viulu, Lise-Lotte Norelius: lyömäsoittimet, Jonas Knutsson, Thomas Gustafsson ja Sir Thomas Jäderlund: saksofonit, Max Schultz ja Göran Klinghagen: kitarat, Stefan Bellnäs: basso, Bengt Berger: rummut ja lyömäsoittimet.
Äänitys ja miksaus: Sigge Krantz, Tukholmassa, Malmössä ja Uumajassa lokakuussa 2016. Masterointi: Claes Persson, CRP Recordings. Valokuvat: Anne Inteman, Stephan Nord ja Christer Männikus. Kansidesign: Jon Edergren, Spektra. Tuottaja: Bengt Berger.
1. Kakraba High Five (5:22)
2. Kamelen (8:10)
3. Flappy Dick (3:58)
4. Dagar, Djur (12:15)
5. Congo Square (4:20)
6. Doktor Apa / Magma / Vesuvio / Klingis Khan (10:58)
7. Ewe Song (5:27)
8. Edith (9:56)
Musiikki: Bengt Berger, paitsi: Magma (Lise-Lotte Norelius) ja Ewe Song (trad.).