#6
ADHD Records
Vulkaaninen saari laajoine jäätikköineen ja toimivine tulivuorineen, mutta pieni kansa väkimäärältään, näin kait voisi nopeasti kuvailla Islantia. Islanti on äärimmäisyyksien maa. Reykjavikissa sanotaan kaikkien tuntevan toisensa. Musiikin tekemisen lähtökohdatkin todennäköisesti purkautuvat esille eri tavalla. Maasta löytyykin väkimäärään nähden yllättävän paljon musiikin lähettiläitä, myös jazzin saralla.
ADHD on yksi sellainen. Yhtyettä ei kylläkään voi pitää aivan puhdasverisenä jazzyhtyeenä, enemmän sitä voisi luonnehtia jazzrockin edustajaksi tai ehkä laittaisin sen vielä toisin päin rockjazz. Oli miten oli, tätä genreajattelua ei oikeastaan pitäisi tehdä lainkaan, sillä yhtyeellä on aivan omat ajatukset musiikin tekemisessä. Yhtyeen musiikista löytyy joka tapauksessa jazzin aineksia ja ADHD:tä on helppo makustella ja heittäytyä mukaan soiton vietäväksi.
Islantilaisnelikko lyöttäytyi ensi kerran yhteen 2007 esiintyäkseen pienessä Höfnin kylässä järjestetyllä bluesfestivaalilla. Kun ensimmäinen keikka tuntui onnistuvan erinomaisesti, yhteispeli toimi niin verrattomasti, että herrat päättivät jatkaa. Ensimmäinen albumi äänitettiin ja julkaistiin vuonna 2009. Siitä tulikin melkoinen menestystarina, kun se valittiin Islannissa ”vuoden jazz-albumiksi”. Sen jälkeen yhtye on levyttänyt jo neljä albumia lisää, jotka kaikki ovat nousseet Islannin musiikkilistojen kärkipäähän.
ADHD:n motiivi musiikin tekemiselle on rauha ja perhekeskeisyys. Yhtye on jonkin sortin perhekollektiivi, sanontaa ”We are family” voisi pitää heidän mottonaan. Koko nelikko saksofonisti Óskar Guðjónsson, kitaraa ja bassokitaraa soittava Ómar Guðjónsson, kosketinsoittaja ja myös basisti Davíð Þór Jónsson sekä rumpali Magnús Trygvason Eliassen ovat tunteneet toisensa jo lapsuudesta asti. Heillä on arvot kohdallaan ja he voivat luottaa toisiinsa kaikessa eteen tulevassa.
Yhdessä he ovat luovuuden ydin, käytännössä vuodesta 2009 alkaen bändi, joka ei koskaan välitä tarkoista kategorisista määritteistä, vaan he rakentavat omaa musiikkiaan olemassa olevasta elämästä ja elämän mukanaan tuomien tilanteiden tunnepohjalta. Tähän ytimeen kuuluu lisäksi suuri joukko läheisiä, hyviä ystäviä ja samalla tavalla ajattelevia tovereita.
Óskar Guðjónsson on sanonut: ”Monet bändit tekevät työtään musiikillisista lähtökohdista, me toimimme eri tavalla. Meidän musiikilliset taustat ovat aivan erilaisia, mutta kuulumme yhteen. Bändinä voimme määrittää oman yhteisen pohjamme. Lavalla tiedämme mitä elämä pitää sisällään, siitä syntyy musiikkimme sisältö.”
Levyt eivät ole saaneet erityisiä työnimiä, vaan pelkän järjestysnumeron. Vuosi 2017 toi seuraavan albumin markkinoille toukokuussa, mikä on yksinkertaisesti numero 6. Levyn musiikki on sekoitus monenlaisista aineksista, mikä korostuu soitossa. Hiljaisen ja rauhallisen kauniin soiton etenemisen saattaa aika ajoin ryöpsähtää nopeasti syntyvän uppiniskaisen raivonkohtauksen lailla nostaen volyymin tasoa ja intensiivistä tehoa. Se vain parantaa kokonaisuutta, mikä ilmehtii moninaisesti ja vaihtuu välillä yhtenäiseksi liekkimerimereksi.
Vaikka genrelokerointi ei ole ADHD:lle merkittävä asia, yhtye ei suinkaan kiellä yhteyksiä jazziin, sillä improvisaatio ja välitön itsestään tapahtuvat reaktiomaiset muutokset ja soiton värittäminen liittyvät oleellisena osana yhtyeen soittoon. Óskar Guðjónsson on antanut ymmärtää, että yhtyeen musiikkiin liittyy oleellisesti ajatus siitä, että vain 300000 asukkaan maassa soittamisen pitää olla hyvin monipuolista, värikkään vaihtelevaa ja uusia näkemyksiä luotaava, jotta kaikille olisi tarjottavana kiintoisia live-elämyksiä.
Bändissä soittaa neljä tavallaan omia ääripäitä tavoittelevaa muusikkoa, jolla kullakin on vapaus kasvaa soiton ohessa ilman, että se aiheuttaa vastakkainasettelua ja aiheuttaisi kitkaa hyvin soljuvaan soittoon. Yhteinen linja säilyy ja voi hyvin.
ADHD on ainakin itselleni aivan uusi tuttavuus levyrintamalla, mutta omalla tavalla mielenkiintoinen sellainen. Yhtye on keikkaillut viime aikoina paljon myös manner-Euroopan puolella, mutta en tiedä onko nelikko käynyt Suomessa soittamassa. Olisi ainakin aika saada myös Suomeen ja päästä kuulemaan tätä ryhmää live-tilanteessa. https://soundcloud.com/adhdisland (JKi)
Óskar Guðjónsson: saksofonit, Ómar Guðjónsson: kitarat ja bassokitara, Davíð Þór Jónsson: Hammond urut, moog, Rhodes piano, piano, basso, Magnús Trygvason Eliassen: rummut.
Äänitys: Ívari Ragnarssyni, Sundlauginni, tammikuu 2016. Miksaus: Ívari Ragnarssyni, Stúdió Naerbuxur. Kannen kuva: Spessi. Julkaistu: 26.5.2017
1. Magnús Trygvason Eliassen 06:32
2. Levon 05:02
3. Spessi 04:55
4. Rebroff 04:25
5. Alli Krilli 08:16
6. Fyrir Rúna 03:18
7. Tvöfaldur Víkingur 06:40
8. Með Ívari 04:31
Kokonaiskesto 43:46