Oma kustanne, ACD-2
Tämä levy alkaa tutulla New Orleans rummutuksella, kunnes saa rytmisyttöä menevän ”torveilun” myötä. Kepeän menevää sellaista. Työstön alla vuosina 1898 – 1961eläneen neworleansilaisen klarinetisti John Casimirin Woopin Blues.
Kun seuraavalla raidalla rumpujen, sousafonin ja banjon terhorytmisen kompin myötä jatketaan Spencer Williamsin säveltämää ja Jack Palmerin sanoittamalla Everybody Loves My Babylla, alkaa kuulijan mieli heittäytymään väkevään nostalgiaan tuonne viime vuosituhannen alkukymmenille. Etenkin, kun yhtyeen trumpetisti Niklas Andersson äityy vetaisemaan kappaleen lauluosuuden.
Kolmosraidan Carioca vahvistaa tämän tunteen voimallisuutta. Niklas Andersson jälleen vokalisoi lyhyen lauluosuuden. Edelleen yllättävän makoisana, kliinaamattoman karheana, ilman teknisiä studiokaunisteluja. Tyyliin sopivana. Akustisena.
Levyllä soittava ruuhkasuomalainen (helsinkiläinen) amatööriyhtye Acoustic Dixie Six onnistuu iloisen letkeällä poljennollaan saamaan kuulijansa aikakoneeseen. Ja ennenkaikkea hyvälle mielelle. Jo edellä mainittu komppi rullaa letkeän muikeasti, osin syvän etelän ja lännen ison virran jokilaivojen tyyliin. Ilman turhia klumeruuleja ja taiteellisia irtiottoja.
Myös yhtyeen puhallinsektio soittaa sitä ihteään, tosin ehkä hieman saksalaisen kantikkaalla tatsilla. Korostan sanaa hieman, sillä bändi on hakenut kannuksiaan mm. Dresdenin suurelta dixie-festivaalilta. Soolot, että yhtyesoitto toimivat mainion yksinkertaisesti ja tarkasti tyylisuunnassaan.
Tiedostan, että jazzin toisten tyylisuuntien edustajat että kuuntelijat saattavat jopa voida pahoin tätä ”renkutusta” kuunnellessaan. No, se heille sallittakoon, mutta tämä levy sisältää ”rujossa” akustisessa yksinkertaisuudessaankin valtaisan pjäjäyksen jazzin historiaa ja menneiden aikojen tunnelmia. Tunnelmia, mitä sotien jälkeiset nuoret veivasivat vielä kuusikymmenluvun alkupuoleen saakka tanssien alkutunnissa ja ravintoloissa koko illan.
Yhtyeen päävokalisti Nina Lindroos tyylittelee tyylikkäästi vanhoja klassikkoja englanniksi, ranskaksi, ruotsiksi, suomeksikin. Suhteellisen aistikkaasti ja onnistuneesti. Kokonaisuuteeen istuen. Lindroosin alarekisteri on monin osin hienoa kuultavaa, mutta nousut yläkertaan eivät ole täysin luonnollisia. Tämä viimemainittu seikka vaivaa monia naisvokalistejamme, myös ammattilaisia. Liekö sitten voiman, Southern Comfortin vaiko pikkusikarien puutetta???
Myös alun herkullinen jazzpoljento ehkä hieman latistui ja ryytyi, kun jazzin alkuperäissielu tuorestui. Mutta kokonaisuus soi akustisen upeana vuosikymmenten vaihtuessakin. Tutun menevän Joseph Josephin jälkeen finalsoitiin levy Rauno Lehtisen hienoon sävellykseen Toiset meistä – kappaleeseen. Ensin suomeksi ja loppuraidalla ruotsiksi.
Mieleeni muistuu Ranen tiukka toteamus allekirjoittaneelle eräässä Storyvillen kutsuvierasillassa: – Osku, minä olen aina ollut pohjimmiltani jazzmies!
Ikäänkuin sanojensa vakuudeksi hän antoi minulle julkimattoman cd:n radioarkiston kätköistä, jossa soitti viime vuosituhannen loppukymmenien jazzmestareita.
Niin tai näin tämä levy Acoustic Dixie Sixin levy on omassa sarjassaan erittäin hyvin soitettu kepeän nostalginen levykokonaisuus. Tavallaan uskallettu ja harvinainenkin levy nykypäivään. Uskon ja toivon, että levy löytäisi ”erikoisuutensa” johdosta myös uusia kuuntelijoita. Samalla toivon, että festivaalit yms käyttäisivät bändiä myös livenä keventämään, leventämään ja piristämään antiaan. (OR).
Nina Lindroos – vor, Niklas Andersson – trumpet, Olli Salmi – clarinet, Bengt-Ove Fagerhed – trombone, Petri Tötterman – banjo, Marcus Weckström – tuba, Juho Peltoniemi – drums
Recorded by Soundteam Godzinsky Ltd 2022
Mixed and mastered by Bob de Godzinsky and Bengt-Ove Fagerhed
01.Woopin’ Blues (JohnCasimir) 4:06
02. Everybody loves my Baby (Spencer Williams,Jack Palmer) 3:59
03. Carioca (Vincent Youmans, Edward Eliscu, Gus Kahn) 4:26
04. That Rhythm Man (Harry Brooks, Andy Rafael, Fats Faller) 5:19
05. L-O-V-E (Nina Lindroos, Bert Kaempfert, Milt Gabler) 3:05
06. Menilmontant (Charles Trenet, Bengt.Ove Fagerhead) 3:26
07. Sweet Sue (Victor Young, Will J. Harris, Bengt.Ove Fagerhead) 3:37
08. C’est si bon (Henri Betti, Andre Hornet, Bengt.Ove Fagerhead) 4:02
09. Joseph Joseph ( Sammy Cahn, Saul Chaplin, Nellie Casman, Samuel Steinberg) 5:03
10. Toiset meistä (Rauno Lehtinen, Mikko Haljoki) 3:04
11. En del av oss (Rauno Lehtinen, Mikko Haljoki) 3:04
Released on August 21st 2023
Levynjulkaisukonsertti pe 11.8.2003 On The Rocks ( Mikonkatu 15, Helsinki)
.