Kaisa Siirala on julkaissut oppaan jazzsaksofonin opiskelua varten. Jazzsaksofoni, Soittotekniikka ja Improvisointi, on jatkoa Atlasartin Soita-Luo-Nauti -sarjaan. Kirjasarjan lohdullisissa saatesanoissa todetaan: koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tai jatkaa musiikinopiskelua. Kaisa on koulutukseltaan musiikin maisteri/musiikkipedagogi, jolle on kertynyt kokemusta opettamisesta musiikkioppilaitosten lisäksi Otavan opistolla järjestetyillä kursseilla, jossa oppilaat ovat usein seniori-ikäisiä amatöörejä.

On sanottu, että improvisointia ei voi opettaa. Totuus on kuitenkin, että perusasiat ja säännöt tulee hallita, jos haluaa soittaa yhdessä muiden muusikoiden kanssa. Kun siirrytään melodian ulkopuolelle, on pidettävä analyyttinen mieli mukana niin, että vapaa, intuitiivinen luova mieli on avoinna yhtä aikaa. Improvisoinnin haltuunotossa kannattaa muistaa, että ”koko norsua” ei voi syödä yhdellä kertaa. Kun on harjoitellut yhtä osaa kerrallaan, voi yhdistellä niitä. Juuri tähän perustuu Kaisan opetusmetodi.

Perussoittotekniikan ja musiikin teorian tulee olla hallussa, kun aloittaa tutustumisen Kaisan oppikirjaan. Asteikot kuuluvat jokapäiväisiin lämmittelyharjoituksiin ja niitä on tarjolla ennen kuin siirrytään sointupohjaiseen improvisointiin. Kahta tärkeintä ohjetta on korostettu sijoittamalla ne värilliseen laatikkoon: Opettele melodia ulkoa! Opettele sointurakenne ulkoa!
Kappaleiden harjoittelu alkaa blues-kooruksen ja -asteikon haltuunotolla. Oppaassa on käyty läpi neljä yleisintä jamikappaletta: Autumn Leaves, All of Me, Blue Bossa ja Rhythm Changes. Kun em. sointurakenteet on hallussa, on helppo lähestyä muita jazzstandardeja.
Opasta voi käyttää toki yksinkin ja siihen apua tarjoaa QR-koodin avulla aukeavat opetussessiot, jotka Kaisa on soittanut Youtubeen. Oppaassa on myös vinkkejä erilaisista netistä löytyvistä komppinauhoista, kun mainitut viisi biisiä on soitettu sormiin.
Varmasti opettaja on tarpeen, jos haluaa välttää turhien virheiden toistamista. Opettajaan kannattaa olla yhteydessä ja etsiä itselleen sopiva ja kannustava pedagogi. Jos hedelmällistä suhdetta ei synny, niin aina voi vaihtaa opettajaa tai ottaa vaikka vaan tunnin tai pari. Tärkeintä on, että kehitystä tapahtuu ja soittamisen ilo säilyy.
Tärkein ohje tulee Charlien Parkerin suusta:
-Harjoittele, harjoittele, harjoittele! Kun menet yleisön eteen, niin anna tulla!
Kaisa Siirala: Jazzsaksofoni : Soittotekniikka ja improvisointi:
Julkaisuvuosi: 2023 • Kustantaja: AtlasArt • Kieli: Suomi • Sivumäärä: 108 • ISBN: 9789525671988