Ensi vuoden 50 -vuotisjuhlaa odotellessa Pori Jazz 2014 käynnistyy lauantaina 12.7. uudistuneessa tapahtumamuodossaan. Enää ei ole useita erillisiä ”satelliitti” -klubeja eri puolilla Kokemäenjoen etelä- ja pohjoisrantaa. Kaikki oleellinen on nyt keskitetty Kirjurinluodolle, missä soitto ei käytännössä katkea ollenkaan tulevan jazzviikon kolmena päivänä torstaista lauantaihin. Sen takaavat kolme erillistä esiintymislavaa, joilla konsertit alkavat heti alkuiltapäivästä kestäen seuraavan vuorokauden pikkutunneille. Kolmen päivän aikana tapahtuman keskipisteenä ovat siis Kirjuriluodon Arena-alueen kolme erillistä esiintymislavaa.
Pori Jazz -tapahtumaa on jo pitkään parjattu siitä, ettei kyse ole enää jazzfestivaalista ja onpa jopa esitetty ajatuksia nimenmuutosta. Todellisuus on kuitenkin ollut jotain muuta. Jazzia on ollut tarjolla joka vuosi paljon. Yleinen huomio kuitenkin kiinnittyy aina suurimpiin megatähtiin ja niiden kautta syntyvään käsitykseen tarjotusta musiikista. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö, eikä koske pelkästään Pori Jazzia. Maailman suurimpana pidettävä New Orleans Jazz & Heritage Festival tunnetaan yleisesti yksinkertaisesti nimellä Jazz Fest. Kaikesta huolimatta siellä esitetään rytmimusiikkia laidasta laitaan genre-suuntaisesti jakautuen 11 erillisellä lavalla samanaikaisesti. Porissa ollaan nyt ottamassa askeleita samaan suuntaan kokeilemalla kolmea erillistä lavaa. Kokeilu saattaa onnistua hyvinkin ja siitä voi tulla tulevina vuosina toimiva ratkaisu, aika näyttää.
Yhden päivän aikana jokaisella lavalla käy esiintymässä 4-5 eri kokoonpanoa. Päivä alkaa aina Nurmilavalla ja jatkuu Päälavan esiintyjien kanssa vuorotellen. Erityisesti jazzille pyhitetyn perinnerikkaan Lokkilavan aikataulu menee hieman päällekkäin muun ohjelman kanssa, mutta jokaista kolmeatoista päivittäin esiintyvää orkesteria on kuitenkin mahdollisuus kuunnella osan aikaa, jos haluaa. Tarjolla on koko rytmimusiikin kirjo laidasta laitaan, kun paikalla käy esiintymässä yhteensä 39 erillistä kokoonpanoa. Kotimaiset huippunimet sekä maailmanluokan ulkomaiset mega-artistit takaavat unohtumattoman musiikillisen kokonaisuuden, mistä jokainen varmasti löytää oman mieltymyksiensä mukaisen suosikkinsa. Tätä kaikkea pääsee aistimaan päivittäisen aluelipun hinnalla.
Kirjurinluodolta ei tosiaan tänä vuonna tarvitse ryntäillä kiireellä ”jatkoille” muualle kuten ennen, jos ei sitten nimenomaan halua päästä kuuntelemaan jotain tiettyä myöhäisillan ja yön esiintyjää kompaktisti jazzkadun varrella sijaitsevan legendaarisen Café Jazzin jameissa tai Suomalaisen Klubin Club-Klubben Garden -lavan äärellä. Enää ei ole soulin, hip-hopin ja modernin rytmimusiikin LP-telttaa, huippujazzin esityspaikkaa Porin Teatteria, erillistä blues- ja rootsmusiikin Kehräämöä, improvisoidun, free- ja avant-gardemusiikin ”Ultraa”, Cotton Factoryn ”bilepaikkaa” eikä Otava Factorya.
Tarjolla huippujazzia
Jazzille pyhitetyllä Lokkilavalla, varsinaisen Kirjuriluodon puiston ytimessä, tarjolla on sekä kotimaisia huippuja että ulkomaisia legendaarisia esiintyjiä ja uusia tähtiä. Edellisen kerran Porissa vuonna 1981 vieraillut saksofonisti Pharoah Sanders on yksi yhä aktiivisesti soittavista 1960-luvun legendoista. Hänet muistetaan mm. yhteistyöstä San Ran ja John Coltranen kanssa. Nuorempaa saksofonistikaartia edustaa puolestaan kovassa nosteessa oleva alttosaksofonisti Rudresh Mahanthappa, joka esiintyy myös torstaina 17.7. Gamak -yhtyeensä kanssa.
Ainakin kaksi kertaa Porissa aikaisemmin vieraillut John Scofield kuuluu ilman muuta maailman arvostetuimpiin jazzkitaristeihin. Hänen alun toistakymmentä vuotta sitten perustama Überjam-yhtyeensä tekee tavallaan uutta tulemista. Perjantain muista ulkomaisista esiintyjistä etiopialainen Mulatu Astatke tuo ryhmineen mielenkiintoista näkökulmaa etnisellä pohjalla toimivalla melodisella ethiojazzilla.
Tuntuu siltä, että alle kolmikymppinen armenialainen Tigran Hamasyan on yksinkertaisesti syntynyt pianon näppäimistöllä. Hän on aivan uskomattoman nopeasti noussut jazzmaailman tietoisuuteen ja on ehtinyt esiintyä jo lähes kaikilla mantereilla. Tiedossa on räjähtävää jazzia uudella tuoreella tavalla ilmaistuna. Yhdysvaltalainen basisti Christian McBride ei paljon esittelyjä kaipaa. Hän tuo lavalle takuuvarmaa trio-jazzia parhaimmillaan. Lauantain yksi kiinnostavimpia esiintyjiä on brittiläinen nuori Zara McFarlane, joka on nousemassa kovaa vauhtia jazzlaulajattarien eturiviin saarivaltiossa. Lauantain tarjontaa lokkilavalla täydentää vielä ainakin itselleni tuntematon Marc Cary Focus Trio.
Lokkilavalla esiintyvät lisäksi suomalaisista kitaristi Raoul Björkenheimin Ecstasy -kvartetti, jossa kahden sukupolven kiinnostavimmat muusikot kohtaavat villin improvisaation parissa. Rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuoren luotsaama Oddarrang on ehtinyt saavuttaa huomattavaa menestystä myös kansainvälisesti. Alexi Tuomarila on noussut myös suomalaisen jazzkartan keskiöön. Hänen trionsa esiintyy lauantain session aloittajana. Alex on yhdessä Olavi Louhivuoren kanssa saanut kansainvälistä kosketusta maailman huipulta heidän soittaessa Tomasz Stankon uudessa kvintetissä mm. Porissa 2010. Kitaristikolmikko Timo Kämäräinen, Risto Toppola ja Teemu Viinikainen julkaisevat torstain avauksessa tuoreen projektinsa esittämällä Jukka Tolosen musiikkia.
Jazztarjonta Kirjurinluodolla ei kuitenkaan lopu pelkkiin Lokkilavan esityksiin. Torstain avauksessa päälavalla esiintyy kaksi todellista jazzin pitkänlinjan suurta muusikkoa. Basistilegenda Dave Hollandin johtama PRISM aloittaa ja yhdysvaltalainen kitaravirtuoosi Larry Carlton jatkaa. Nurmilavalla esiintyy lisäksi perjantai-illan päätteeksi basisti ja säveltäjä Michael Leaguen johtama yhdysvaltalainen Snarky Puppy -kollektiiviyhtye. Se on tehnyt musiikkiaan muodin valtavirtojen ulkopuolella. Tämä New Yorkia kotipaikkanaan pitävä iso kokoonpano on syntynyt kuin puskista tuosta vaan ja on aivan huimassa vedossa. Siitä osoituksena on valtava keikkaputki viime vuonna. Tämä April Jazzissa keväällä esiintynyt yhtye tulee nyt toistamiseen Suomeen ja se on ehdottomasti kuultava ja nähtävä.
Jazzia suomalaisittain ajatellen mukana ovat vielä Nurmilavalla torstaipäivän konsertit aloittava Aili Ikonen ja HERD-yhtye Jazzbasilli-yhteisprojektillaan pureutuen jazz-iskelmän kulta-aikaan. Maamme johtaviin jazz-artisteihin lukeutuvan trumpetisti Jukka Eskolan tuore kokoonpano Jukka Eskola Orquesta Bossa puolestaan avaa Kirjurinluodon kolmannen konserttipäivän.
Muu jazztarjonta Kirjuriluodon ulkopuolella
Kuten tuli mainittua, niin konserttitarjonta Kirjurinluodon ulkopuolella keskittyy nyt yksinomaan jazzkadulle. Café Jazz toimii perinteisesti joka ilta jamien pitopaikkana koko festivaalin ajan 12.7. – 20.7. Klubi/Klubben Gardenissa esiintyy kaksi orkesteria joka ilta. Illat kuluvat rattoisasti hyvän ja monipuolisen jazzin parissa pääosin suomalaisten huippusoittajien esittäessä parasta osaamistaan. Café Jazzissa esiintyvät omine kokoonpanoineen mm. Joonas Haavisto, Eero Koivistoinen, Antti Kujanpää, Kari Ikonen, Ville Vannemaa, Aki Rissanen, Reija Lang, Reiska Laine, Kasperi Sarikoski, Mikko Karjalainen, Artturi Rönkä, Riitta Paakki, Pope Puolitaival, Jukka Eskola. Klubilla puolestaan esiintyvät Jarkko Toivonen Brazilian Trip, Jari Perkiömäki Organic Baritone Quartet, Reija Lang New Trio, Wasama Quartet, Evening Standard, Kokko Quartet, William Suvanne Quartet, Fredator, Pori Jazz All Stars, Mikael Jakobsson Quartet, Jan Simons Band, Antti Sarpila Swing Band feat. Johanna Iivanainen, HERD & Aili Ikonen, Kari Antila ”The North Wind”, Alexi Tuomarila Trio.
Rytmimusiikin maailman tähdet
Runsaan jazztarjonnan ohella Kirjurinluodolla kuullaan suuria maailman tähtiä lähes kaikkien rytmimusiikin osa-alueilta. Suurimpana nimenä kaiketi tänä vuonna voitaneen pitää Bob Dylania. Hänen yli 50 vuotta kestänyttä uransa tuotanto kestää vertailun lähes millä tahansa mittarilla mitattuna. Dylan on arvoituksellinen esiintyjä, mutta voisi kuvitella, että saamme ainakin kuulla jonkinlaisen näkökulman hänen viimeisimmän Tempest -albumin sisällöstä.
Michiganista kotoisin olevan Bettye LaVetten ura kattaa myös yli 50 vuotta, mutta varsinaisessa nosteessa se on ollut vasta 2000-luvulla. Häntä voitaneen pitää ensisijaisesti klassisena R&B laulajana kuten hänen 2012 ilmestyneen viimeisimmän albumin Thankful N’ Thoughtful sisältö hyvin osoittaa. Hänen lauluissaan on kuitenkin raastavan syvää ja sielukasta bluespohjaista soultulkintaa. Hänen käheän raspinen äänensä vetää puoleensa.
Kun New Yorkista kotoisin oleva Kelis (Rogers) ponnahti pinnalle vuonna 1999 debyyttialbumillaan Kaleidoscope, niin hän oli silloisilla hiteillään kuin kuka tahansa pinnalle pyrkivä ”hetkuttelija”. Kovasti on hänen tyylinsä muuttunut niistä ajoista. Kun kuuntelee hänen uusinta albumiaan Food, niin ero on kuin yöllä ja päivällä. Hänestä on kehittynyt varteenotettava laulaja.
Vuonna 1979 syntynyt amerikkalaisvokalisti Bilal operoi vahvasti uuden soulin keskiössä. Hänen neljäs albumi A Love Surreal ilmestyi viime vuonna.
Pori Jazz tarjoaa vielä suuren joukon muita artisteja kuten punkmusiikkiin feministisen ja intellektuellin näkökulman tuonut Patti Smith. Pop-duo Hurts on yksi Ison-Britannian musiikkiympyröiden viime vuosien suurista menestystarinoista. Vuonna 1981 uransa aloittanut Pet Shop Boys on myynyt maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa levyä. Nuorta energistä nykysoulia edustava The Internet ja vasta 22-vuotias heti ensilevyllään Billboard -listan ykköseksi noussut hip-hop artisti Mac Miller ovat todennäköisesti nuorison mieleen. Funkin veteraani 72-vuotias George Clinton räjäyttää pankin Parliament Funkadelic -yhtyeensä toimesta.
Laulaja-pianisti Jamie Cullum villiinnytti yleisön ”ensivisiitillään” Porissa vuonna 2005. Nyt hän tulee uudestaan uusimman, viime vuonna ilmestyneen, Momentum -albumin myötä uusin siivin hurmaamaan Kirjuriluodon yleisöä. Toinen brittipopin tähtiin lukeutuva James Blunt nousi maailmanmaineeseen kymmenen vuotta sitten. Viime lokakuussa ilmestynyt neljäs albumi Moon Landing vankistaa edelleen hänen asemaansa ja menestystä.
Tarjonta on siis hyvin monipuolinen Kirjurinluodolla ja luulisi siitä löytyvän jokaisen makuun sopivaa musiikkia jazzista valtavirran rytmimusiikkiin.
Ilmaislavalla uutta nuorekasta jazzia
Ilmaiskonserttitarjonta on myös erinomaisen runsasta. Erityisesti kannattaa huomioida, että Jazz Street Stagella tulee esiintymään koko joukko aivan uusia nuoria suomalaisia nousevia jazzsoittajia, jotka vasta aloittelevat omaa uraansa. Joka päivä lavalla nähdään ja kuullaan neljästä viiteen erillistä esitystä kahden tunnin välein alkaen klo 12.00
Uusista nuorten muusikoiden kokoonpanoista voisi mainita viiden nuoren innokkaan jazzmuusikon ympärille nivoutuva, vasta tämän vuoden talvella yhteisen taipaleen aloittanut Miika Hyttinen Band. Mikko Sarvanne & The Hip Company on 11-henkinen nuorista muusikoista koostuva jazzyhtye, joka tulkitsee Mikko Sarvanteen sävellyksiä. Roope Kantonen Trio on tuore turkulainen jazzyhtye, joka esittää omia sävellyksiä sekä sovituksia modernilla otteella. Turusta ponnistaa myös nuorekas ja muuntautumiskykyinen Sanches Quintet. https://soundcloud.com/karhujoki/sanches-quintet-kollaasi Tuomas Sipponen Quartet sai alkusysäyksensä syksyllä 2013, kun yhtyeen jäsenet kokoontuivat säännöllisesti soittamaan fonistilegenda Hank Mobleyn tuotantoa. Helsinkiläiskolmikko Katu Kaiku tuo rohkeaa ja ennakkoluulotonta free-jazzia kadulle. https://soundcloud.com/katu-kaiku
TVO esittelee nimikkokonserteissaan nuoria musiikkitulokkaita. Jazzkadun ilmaiskonserteissa esiintyy joukko jazzyhtyeitä, joissa musisoi joko nykyisiä tai entisiä Palmgren-konservatorion ja -opiston opiskelijoita. Vuonna 2013 perustettu Splönge ehti esiintyä virallisesti jo viime vuoden jazzfestivaalilla. Reippaan rytmikästä jazzia soittanut yhtye tekee keskiviikkona paluun ilmaislavalle myös tänä kesänä. Muita TVO:n sponsoroimia yhtyeitä ovat Taiga Quartet ja Jazz Rash.
Trio Polte on myös Palmgren konservatorion ammattiopiskelijoiden kolmikko. Vuonna 2013 perustettu suomalainen jazzkvintentti Hustle Fuzz koostuu myös entisistä Palmgren opiston ammattiopiskelijoista. Yhtyeen urkuvetoinen musiikki yhdistelee jazzia, soulia, rock’n’rollia sekä latinorytmejä hypnoottisen tanssittavaksi poljennoksi unohtamatta jazzin perimmäistä olemusta improvisaation ja ilmaisunvapauden musiikkina. Porilaistaustainen on myös viime vuonna perustettu viisihenkinen ILMI –yhtye, jonka musiikilliset polut kulkevat popin, post-rockin ja taidepopin kautta vapaaseen improvisaatioon.
Katulavalla esiintyy nuorten soittajien lisäksi myös monia jo kannuksensa jazzmusiikin parissa hankkineita tunnettuja muusikoita ja yhtyeitä. Alkuviikosta lavalla voidaan kuulla muiden ohessa seuraavan albuminsa julkaisua parhaillaan valmisteleva Kari Ikonen Trioa. https://soundcloud.com/kari-ikonen/sets/kari-ikonen-trio Kitaristi Olli Hirvosen ja pianisti Tuomas J. Turusen johdolla viiden nuoren jazzmuusikon muodostama uusi kvintetti The Fifth Avenue tarjoaa modernin energistä instrumentaalijazzia. Aki Rissanen, Robin Verheyen ja Markku Ounaskari muodostavat Aleatronic -trion, jonka ilmaista konserttia ei kannata jättää väliin.
Loppuviikon esiintyjistä voisi mainita vielä lähes vakiovieraat Vitali Imereli ja Önder Focan, jotka kokoavat String Fireworks -yhtyeen, minkä kokoonpano selviää vasta myöhemmin. Ilmiliekki Quartet on ollut suomijazzin eturivin yhtyeitä jo yli 10 vuotta. Yhtye seikkailee tyylillisesti sävelletyn ja improvisoidun jazzin keskiössä. Festivaalin viimeisenä päivänä voi yleisö nauttia vielä ilmaislavalla Cafe Jazzin jami-isäntänä koko festivaaliviikon ajan ahertavan trumpetisti Mikko “Gunu” Karjalaisen yhtyeen Gunu’s Thang jazztykityksestä.
Edellä mainittujen ja monien muiden tässä mainitsemattomien yhtyeiden soitoista voi nautiskella jazzkadun lavan ääressä täysin ilmaiseksi. Tarjolla on siis valtava määrä aivan ensiluokkaista jazzia, joten Poriin kannattaa tulla vaikka päiväksi nautiskelemaan musiikista ja jazzkadun tunnelmasta.
Tarkempaa ohjelmatietoa voi lukea Pori Jazzin ohjelmasivulta: http://porijazz.fi/fi/ohjelma