Festivaalin pääesiintyjäksi on kiinnitetty ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva saksofonisti Ernest “Khabeer” Dawkins, joka on ollut näkyvin henkilö Chicagolaisessa musiikkimaailmassa viime vuosina. Syitä siihen ovat hänen vuonna 1978 perustamansa yhtye New Horizon Ensemble, joka edelleen jatkaa toimintaansa ja pitkäaikainen työ AACM-yhdistyksen puheenjohtajana. Saksofonistina hän jatkaa Chicagon blues- ja bop-perinteitä yhdistäen soittoonsa kuitenkin modernia harmoniakäsitystä ja avantgardea. Mukanaan hänellä on Suomessa sangen tunnetturumpali Hamid Drake ja basisti Harrison Bankhead. Eurooppalaisia vaikutteita musiikkiin tuo italialainen trumpetisti Giovanni Falzone.
New Yorkilaista uutta luovaa musiikkia festivaalilla esittää kornetisti Taylor Ho Bynumin sekstetti. Paras suosittelija Bynumille on Anthony Braxton, joka kertoo “Taylorilla on täysin uudenlainen ilmaisu ja soundi. Hän kuuluu niihin muusikoihin, jotka vievät musiikin kehitystä eteenpäin”. Sekstetin musiikissa improvisaation ja sävellyksen rajat hämärtyvät. Sävelletystä musiikista irtoaa milloin triojen, duojen tai soolojen improvisaatioita ja yhtyeen jokainen jäsen antaa tasavertaisen panoksensa värikkään lopputuloksen syntymiseen. Pitkästä aikaa uutta ja virkistävää musiikillista näkemystä USA:sta!
Festivaalin kolmas ulkomainen ryhmä on amerikkalaissaksalaista yhteistyötä edustava Scott Fields Ensemble. Alkujaan Chicagolainen kitaristi Fields alkoi muotoilla poikkeavaa musiikillista näkemystään radikaalissa henkisessä ilmastossa 1960-luvun lopun Amerikassa, jossa AACM:n voimakenttä loi pohjaa tulevien sukupolvien taiteelliselle ja poliittiselle maailmankatsomukselle. Välillä pitkää esiintymistaukoa pitäneen Fieldsin ura lähti uuteen nousuun Saksaan muuton jälkeen. Hänen monista mielenkiintoisista projekteistaan festivaalille valittiin “The Beckett Project”, jossa Samuel Beckettin kirjalliset teokset näyttäytyvät abstrakteina heijastuksina Fieldsin sävellyksissä, joissa Ensemblen musiikillinen runous yhdistyy rikkaaseen dynamiikkaan.
Pääkonsertin täydentää säveltäjä László Sülen uusi näkemys pianolle, puupuhaltajalle ja jousikvartetille sävelletystä musiikista vuonna 2004 ilmestyneen “Absence” – levyn hengessä. Mukana edelleen hienossa soittokunnossa oleva saksofonisti Pentti Lahti ja klassisen musiikin huipuista koostuva Scarbantia String Quartet.