Viime viikonloppuna pidetyn Turku Jazz Festivaalin päälavan esityksien päätyttyä jamit täydensivät Turku Jazzin tarjontaa kolmena festivaalipäivänä ravintola Tiirikkalassa teemalla Turku Jazz in Flames 2016. Ennen varsinaisia jameja jokainen iltasessio avautui tunninmittaisella konserttiosuudella. Esiintyvien kokoonpanojen lisäksi mukana oli aina vieraileva solisti aivan suomijazzin huipulta.

Jazzkitaristien ykkösnimi ja erinomainen pedagogi Teemu Viinikainen piti viikon mittaisen intensiivikurssin Turun konservatorion jazzopiskelijoille, mikä päättyi Tiirikkalassa pidettyyn konserttiin.
Teemu johdatteli soittajia alkuun ja oli mukana soitossa, kunnes bändin nuori naislaulaja Emmi Raasumaa tuli esiin hoitaen myös spiikkauksen.
– Haluaisin heti alkuun kiittää Teemua koko bändin puolesta kuluneesta viikosta ja voisin tässä samalla esitellä lavalla olevan bändin. Saksofonia ja klarinettia soittaa Samuli Nieminen, pianistia meidän bändissä ei ole ollenkaan, mutta sitä vastoin meillä on ihana kitarapartiokaksikko Pekka Orvo ja Matti Mikkola, kontrabasson varressa on Juuso Lepistö ja rumpalina toimii Eero Rommila.

Siitä yhtye kävi käsiksi perinteiseen laulettuun jazziin aloittaen erityisesti Nina Simonen esitysrepertoaarista tutuksi tulleella kappaleella Love Me Or Leave Me. Cole Porterin 1930-luvulla kirjoittama Love For Sale herätti paljon pahennusta sanojensa takia aikanaan. Kaikesta huolimatta se on säilynyt nykypolville yhtenä eniten esitetyistä jazzstandardeista.
Tässä vaiheessa Teemu astui uudestaan ”kehiin” ja bändi soitti pari instrumentaalikappaletta Oliver Nelsonin ja Horace Silverin ohjelmistosta.
Emmi palasi sen jälkeen balladien maailmaan laulamalla kappaleen Save Your Love For Me ja jatkoi kaikista iloisista asioista kertovalla tarinalla Happy Talk ja lopuksi tyttöjen hääunelmista Never Will I Marry.
Taiteiden yö oli käynnissä kaupungilla ja ihmisiä oli paljon liikenteessä. Kun tilaisuuteen oli vapaa pääsy, niin Tiirikkalassa oli todella tiivis tunnelma eikä siellä tahtonut edes päästä liikkumaan. Ihmisiä tuli sisään aina vain lisää ja joidenkin pyrkiessä ulos suma oli valmis. Kuitenkin sen verran oli myös musiikin seuraajia paikalla, että Emmi joutui vielä laulamaan yhden ylimääräisen kappaleen ja se oli Love For Sale.
Siitä ilta jatkui vapaiden jamien merkeissä.
Perjantai 19.8. Olli Ahvenlahti & Bowman Trio
Perjantai-iltana Tiirikkalaan ei ollut enää samanlaista tungosta, mikä koettiin edellisenä iltana. Satunnaiset kulkijat eivät enää tungeksineet sisään, mutta paikalle tullut jazzväki täytti kaikesta huolimatta istuinpaikat.
Illan jatkojameihin johdatteli meidät nuori nouseva Bowman Trio, missä soittivat trumpetisti Tomi Nikku, kontrabasisti Joonas Tuuri ja rumpali Sami Nummela. Vieraakseen he olivat saaneet kotimaisen jazzlegendan. Pianisti Olli Ahvenlahti tunnetaan pitkän linjan monipuolisena muusikkona, jonka juuret ovat vahvasti jazzissa. Erityisesti hänen1970-luvun menestysalbumit Bandstand ja The Poet ovat jättäneet vahvan puumerkkinsä kotimaisen jazzin historiaan.

Vuodesta 2013 toiminut trio ammentaa musiikkinsa pohjan 50-luvun West Coast -tyylistä lisäten siihen fiktiivisen agentti Johan Bowmanin tarinasta kummunneita ajatuksia ja aineksia.
Ruotsalainen agentti Johan Bowman muutti 1950-luvulla Amerikan länsirannikolle, valloitti Mount Everestin, pakeni Saharassa Erwin Rommelia ja toimi CIA:n agenttina.
Rumpali Sami Nummela avasi konsertin kiittäen erityisesti Jussi Fredrikssonia siitä, että he saivat tällaisen mahdollisuuden tulla soittamaan Turku Jazzeille. Trio soitti ensin pari kappaletta, kunnes Olli Ahvenlahti tuli mukaan.
– Tämä on aivan erityinen keikka meille, kun saamme soittaa todellisen jazzlegendan, musiikin moniottelijan Olli Ahvenlanden kanssa. Pyydetään Olli lavalle isojen aplodien saattelemana. Soitimme aluksi tupakka-aiheisen kappaleen Bowman Cicarettes, vaikka meistä ei kukaan tupakoi. Olkoon se sitten sellainen viimeinen savuke, jota ei ole vielä tarvinnut polttaa. Sitten soitimme rantalomasta kertovan kappaleen Bowmans West-Coast. Tästä jatkamme matkaa Mount Everestille, missä on jyrkkä kieleke nimeltään Hilary’s Step. Tällä nimellä kulkee myös tämä Tommi Nikun kirjoittama kappale.

Sami Nummela on lumoutunut Mount Everest -aiheeseen jopa niin syvällisesti, että on ahminut kaiken mahdollisen tiedon Himalajan vuoriston korkeimmasta huipusta, dokumenttielokuvista, kirjallisuudesta, päiväkirjoista, henkilökuvauksista jne. Innostus tähän aiheeseen sai Samin kirjoittamaan johtamalleen Bowman Triolle neljäosaisen Mount Everest Suite -sävellyskokonaisuuden.
– Tämä seuraavaksi esitettävä kappale syntyi myös yhdestä paikasta Mount Everestillä, noin parisataa metriä perusleirin ylläpuolella sijaitsevasta jäisestä sokkelikosta ja sen nimi on Khumbu Icefall.
Ensimmäisen setin Bowman Trio päätti kappaleeseen The Summit.

Toisen setin alkuun jatkui vuoristotarina kappaleella Who Goes First, mihin ”liittyi kirjoittamaton sääntö, ettei koskaan kerrota etukäteen kuka kiipeää ensimmäisenä huipulle, jos sinne asti päästään”, kertoi Sami. Sen jälkeen pianistilla vahvistettu trio soitti Tomi Nikun sävellyksen The Chase.
Yleisön seasta tuli ehdotus, että seuraavaksi soitettaisiin Kokkokallio Suite, mihin Sami vastasi, että ”ei muuta kuin lappuja tänne, niin eiköhän se siitä järjesty, no, mutta eiköhän me tästä eteenpäin jatketa omalla musiikilla”. Koti-ikävän tunnelmissa jatkettiin kesäisestä Visbystä kertovalla kappaleella Summer In Visby.
Lopuksi laskeuduttiin likaisiin työtehtäviin hiilikaivoksen uumeniin ankeissa tunnelmissa kappaleella Hard Work, mitä Nummela kuvasi ”1900-luvun alun amerikkalaisen hiilikaivostyöläisen ankaraksi elämämäksi, missä työpäivät olivat pitkiä, auringonvaloa ei näkynyt, missä pöly tunkeutui keuhkoihin. Kaikki oli ikävää ilman vapaapäiviä eikä työlle näkynyt loppua ikinä.”
Trio feat. Olli Ahvenlahti soitti pääosin kappaleita uudelta keväällä julkaistulta vinyylilevyllä, mitä oli saatavilla myös erikoisena läpikuultavana versiona. ”Se on törkeen makee, vähän niin kuin naurettavan hieno”, hehkutti Sami uutta vinyyliä.
Trio soitti mukavan persoonallisesti svengaavaa siistiä ja lämminhenkistä, verevää jazzia. Siitä jäi sellainen puolihauska ja iloisen kuulas tunnelma. Soittajat ovat hitsautuneet hyvin yhteen ja yhteinen sävel on löytynyt. Olli Ahvenlahden ollessa tällä keikalla mukana tekeminen oli rullaavan svengaavaa, rauhallisen aistikkaan täyteläistä ilman turhia hötkyilyjä.
Näiden tunnelmien myötä myöhäisilta jatkui jamisessiolla ties kuinka pitkään. Itse en enää pitempään sinä iltana istuntoa jatkanut, vaan suuntasin askeleet kohti hotellia.
Lauantai 20.8. Eero Koivistoinen & Buba Wii Aa
Lauantain myöhäisillassa Turku Jazz leiskui viimeisen kerran tämän vuoden osalta Tiirikkalassa. ”Tupaan” oli ahtautunut edellisten päivien tapaan ”täysistunto” jazzkansaa.

Turku Jazz in Flames 2016 teemalla jatkettiin, mutta esiintyjät olivat vaihtuneet. Nuorten soittajien urkutrio Buba Wii Aa, kosketinsoittaja Mikael Myrskog, kontrabasisti Eero Seppä ja rumpali Sami Nummela, sai vieraakseen historian ensimmäisen vuoden 1967 Yrjö-palkinnon saajan saksofonisti Eero Koivistoisen.
Viime vuoden aikana perustettu Buba Wii Aa on kotimaisen jazzkentän omaperäisimpiä tulokkaita. Trio on edennyt soitossaan urkujen voimalla vauhdilla eteenpäin kohti uusia kokemuksia. Yksi sellainen uusi kokemus oli varmasti soittaminen yhden suomalaisen jazzlegendan kanssa.
Trio soitti omaa musiikkia, minkä sävellykset olivat pääosin Eeron ja Samin kirjoittamia. Heidän musiikilleen oli omaleimaista kiireetön ja lämminhenkinen eteneminen. Itse he ovat sanoneet heijastavansa musiikillaan kaupunkiympäristön ilmentymiä, mistä huokuu rento ilmapiiri.
Elokuvamaisia välähdyksiä ihmisineen vilisi silmien edessä, kun soitto eteni kevyesti kuin oltaisiin viilettelemässä suuren meren äärellä, missä suurkaupungin kiireinen syke, liikenteen melu ja vellovat ihmismassat eivät tuntuneet häiritsevän. He olivat lavalla kuin päämäärättömästi kuljeskeleva seikkaileva kolmikko, jonka musiikin sisältö antoi aihetta mietiskelyyn, uuden ymmärtämiseen ja vastaanottamiseen.
Jamit jatkoivat iltaa
Esityksen jälkeen oli pieni roudaustauko, kun urut siirrettiin pois ja soittimia vaihdettiin lavalla. Siitä ilta jatkui jamisessiolla, minkä käynnisti pianoa soittanut Jussi Fredrikssonin yhdessä Sami Nummelan ja Eero Sepän kanssa. Mukaan tuli myös Eero Koivistoinen tenoreineen ja vähän myöhemmin seuraan liittyi lisäksi Kasperi Sarikoski.
Turku Jazz Festival 2016
Ravintola Tiirikkala, torstai, perjantai, lauantai
18.8. 22.00 Turku Jazz in Flames: Turun konservatorion workshop & Teemu Viinikainen
19.8. 22.00 Turku Jazz in Flames 2016: Olli Ahvenlahti & Bowman Trio (Olli Ahvenlahti – Rhodes, Tomi Nikku – trumpetti, Joonas Tuuri – kontrabasso, Sami Nummela – rummut)
20.8. 22.00 Turku Jazz in Flames 2016: Eero Koivistoinen & Buba Wii Aa (Eero Koivistoinen – saksofoni, Mikael Myrskog – urut, Eero Seppä – basso, Sami Nummela – rummut)