Suomalaisen progen pioneereihin kuuluva rumpali Vesa Aaltonen aloitti uransa jo 60-luvulla, ja häntä on kuultu useilla kulttimaineen saaneilla kotimaisilla levytyksillä esimerkiksi Tasavallan Presidentin ja Pekka Pohjolan tuotannosta. Viime vuonna, legendaarisen Love Recordsin 50-vuotisjuhlavuonna, Aaltonen kasasi kovatasoisen yhtyeen palatakseen parhaiden kotimaisten progressiivisen rockin klassikoiden pariin. Tämä huippubändi esittää muun muassa Tasavallan Presidentin, Jukka Tolosen ja The Groupin kappaleita.

Muutamia keikkoja tämä ”uusiobändi” Vesa Aaltonen Progeband on jo tehnyt ja nyt vuorossa oli Pori Jazz ja LähiTapiola-lava Kokemäenjoen rannalla jazzkadulla. Ilma ei tosiaan suosinut tiistai-alkuillan konserttia, sillä sateen uhka oli koko ajan olemassa. Sade alkoi kuitenkin ropista aivan keikan loppuvaiheessa, joten melko kuivana selviytyi se runsaslukuinen retro-musiikin yleisö, mikä oli valmiiksi märille penkeille tullut istumaan. Se kyllä kannatti, jos tämän suunnan nostalgia ”pläjäyksestä” yleensä tykkää.
Vesa Aaltosen johtamassa kokoonpanossa lavalla oli kitaristi Tuomo Dahlblom, Markus Holkko alttosaksofoni, sähköbasisti Jari Heino ja melkoista kosketinsoitinarsenaalia käskyttänyt Juha Kuoppala.
Aaltonen toimi puhemiehenä ja hän esitteli jokaisen kappaleen suusanallisesti:
– Mukava päästä monien vuosien jälkeen esittämään näitä Suomi-progen 70- ja 80-luvun kappaleita täällä Porissa. Tämä setti koostuu niistä biiseistä ja bändeistä, missä olen itse ollut mukana, Tasavallan Presidentti, Pekka Pohjola, Jukka Tolonen, Made in Sweden ja The Group-yhtye. Ensimmäiseksi soitimme kappaleen The Group yhtyeen vuonna 1979 ilmestyneeltä ainoalta levyltä, missä soittivat Pekka Pohjola, Olli Ahvenlahti Seppo Tyni sekä minä. Seuraavaksi soitamme Pekka Pohjolan kappaleen albumilta Visitation vuodelta 1982, The Sighting https://youtu.be/8OPgI31Fc9Y.
Siinä Tuomo Dahlblom ja Markus Holkko esittivät parastaan erinomaisilla soolo-osuuksilla. Samalla Vesa esitteli kaikki soittajat ja käynnisti seuraavaksi Tasavallan Presidentin levyltä Lambertland Jukka Tolosen sävellyksen Lounge https://youtu.be/Qb97dtpGAGA. Myös tässä kappaleessa Markus Holkko pääsi näyttävästi esille taitavan pitkällä soolo-osuudellaan.
– Tällaisia kappaleita Tolonen teki 1970-luvun alussa. Sitten meillä oli sellainen Suomi-Ruotsi maaottelubändi. Vuonna 1976 pääsin taas Pohjolan Pekan kanssa kansainväliseen ympäristöön, jopa lautalla Ruotsin puolelle asumaan vähäksi aikaa yhtyeessä Made in Sweden. Se oli hieno bändi huippusoittajineen, jotka vielä tänä päivänä ovat erittäin arvostettuja maailmalla. Se bändi teki yhden levyn, Where Do We Begin, https://youtu.be/ZYhWHpHnpk4, mikä on kaunis kappale. Rauhoitetaan tätä järjetöntä fuusiota tässä vähän välillä tämän Georg Wadeniuksen sävellyksen myötä ja saadaan progelle vähän muitakin vivahteita.
Kappale oli vuodelta 1976 ja siinä pitkän bassosoolon esitti Jari Heino. Siitä heti perään saimme toisen näytteen tämän saman yhtyeen kappaleesta Manhattan Wibes https://youtu.be/8681rGOdSNw, missä puolestaan kosketinsoittaja Juha Kuoppala pääsi työstämään omiaan syntetisaattorien voimin. Kappale oli saanut vaikutteita nykyään Oslossa asuvan Wadeniuksen New Yorkin kaudelta, jolloin hän soitti monissa kuuluisissa orkestereissa ja toimi studiomuusikkona siellä vuosia.
– Soitamme vielä yhden Pekka Pohjolan kappaleen, vaikka hänen musiikki tullaan kuulemaan täällä festareilla vielä enemmänkin vähän myöhemmin. Tämä on sitä aikaa, kun sain tehdä töitä hänen kanssaan, keikkoja ja levyjä, meillä oli hienoa aikaa silloin vapaalla ja töissä. Soitamme sellaisen kappaleen kuin Vapour Trails https://youtu.be/x7PytBH8DtI Visitation -albumilta 1980-luvun alusta. Tuskin muistan mitään, oli pakko opetella uudestaan, sillä tämä on ainakin minun mielestäni yksi Pekan parhaita kappaleita.
– Proge-musiikki on aika paljon lähtöisin tästä herrasta, jonka hahmo on minun kreikkalaisen vartaloni päällä, eli soitamme viimeisenä kappaleena progressiivisen musiikin esi-isän Frank Zappan kappaleen Peaches en Regalia.
Saimme kuulla näin hieman historian havinaa menneiltä vuosikymmeniltä Suomi-progen silloisesta musiikillisesta annista. Innostunutta yleisöä oli sateesta huolimatta paikalla paljon. Keikka oli hyvä lopettaa ikoniseen Frank Zappaan.
Pori Jazz 2017, jazzkatu, tiistai 11.7.2017
LähiTapiola-lava
18.00 Vesa Aaltonen Progeband