• Yhteystiedot
30.03.2023 08:25
  • Kirjaudu
Jazzrytmit
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto
No Result
View All Result
Jazzrytmit
No Result
View All Result
Home Festivaalit Festivaaliraportit

Soittoa yli rajojen – Oslon by:Larm on musiikkien juhlaa

Matti Komulainen
9.3.2017
Festivaaliraportit
A A

Kuvat: Matti Komulainen

Soittoa yli rajojen – Oslon by:Larm on musiikkien juhlaa

Dr. Kay and His Interstellar Tone Scientistsin fonisektion tyylinäyte.

Oslon by:Larm on musiikkitapahtuma, joka keskittyy uusiin ja nouseviin nimiin. Järjestyksessä jo 20. by:Larm kokosi Norjan pääkaupunkiin maaliskuun alussa 4000 delegaattia sataan seminaariin ja pariinsataan konserttiin – paikallisten musiikinystävien lisäksi. Alkuasukkaita houkuteltiin mukaan norjalaistähdillä kuten Sondre Lerche ja Jarle Bernhoft.

Norjan kruununprinssi Haakon ojensi Phonofile Nordic Music Prize -palkinnon Jenny Hvalille.

Järjestäjien mukaan Pohjoismaiden suurin musiikkialan kokoontuminen sisälsi soittoa laidasta laitaan, jazzia unohtamatta. Oslon keskustan osoitteessa Karl Johans gate 35 operoi upea estradi nimeltä Victoria Nasjonal Jazzscene. Aiemmin elokuvateatterina tunnetun klubin lavalla kuultiin kolmen päivän mittaan monenlaista sävelilmaisua. Oli kyseessä akustinen jazz tai kokeelliset kokoonpanot, sali tarjosi tasapainoisen kuunteluelämyksen.

Lisäksi by:Larmissa jaettiin Phonofile Nordic Music Prize -palkinto vuoden albumista sekä kaksi kunniamainintaa.

Tänä vuonna oli ehdolla peräti kolme suomalaisteosta – The Hearing: Adrian (Solina Records), Pintandwefall-yhtyeestä aiemmin tunnetun laulajan Ringa Mannerin projekti, Mikko Joensuu: Amen 2 (Svart Records), syvällisesti elämää pohdiskeleva levykokonaisuus sekä Oranssi Pazuzu: Värähtelijä (Svart Records), tanakkasointinen ja tunnelmiltaan tumma rockalbumi.

Norjan kruununprinssi Haakon ojensi palkinnon lopulta norjalaiselle Jenny Hvalille levystä Blood Bitch. Palkintoon sisältyi 30 000 Norjan kruunun, noin 3 500 euron, rahasumma. Kunniamaininnoin aateloitiin puolestaan Oranssi Pazuzu sekä Skúli Sverrison, Hilmar Jensson & Arve Henriksen, islantilais-norjalainen ambientjazztrio Saumur-levyineen.

Megalodon Collective tarjoili by:Larmin yllättävintä jazzia.

Jazzia kullekin

Victoria Nasjonal Jazzscene liputti by:Larmissa avoimmuuden puolesta. Puristisen tyylipoliisiratsaamisen sijaan klubissa kuultiin muun muassa aggressiivista elektrojazzia, freen kaikuja, rhythm’n’blues-sävyistä kitaratrioa ja uus-fuusiota.

Ratkaisu viesti, että Victoria on estradi ilmaisuille, joita yhdistää uuden etsiminen ja orgaanisuus. Ennakkoluuloton kokeellisuus ja käsin tekeminen suovat mahdollisuuksia monenlaisiin kohtaamisiin, kun talon miellyttävissä puitteissa ja hyvän äänentoiston ja akustiikan turvin pääsee kokemaan mitä erilaisimpia musiikkeja livenä.

Elämyksistä inspiroivin oli lauantain Megalodon Collective. Uuden Animals-albumin julkaisukonsertti ilmensi säväyttävästi kollektiivisen voimasoiton ulottuvuuksia. Septetti koostui kahdesta rumpalista, basistista, kitaristista sekä kolmesta puhaltajasta, joilla oli usein eri rekisterin saksofonit käytössä, mutta myös muita pillejä.

Megalodon Collectiven patteristit hallitsivat satsinsa suvereenisti.

Tuplapatteristo ei ollut maanjäristyksen demonstrointia varten vaan rumpalit Henrik Lødøen ja Andreas Skår Winther generoivat oikeasti lisäarvoa sointiin loihtimalla pulssin rinnalle kiehtovia melodialinjoja. He myös esittelivät mitä tyylitajuisimpia nyansseja riisutusta vähänsoittamisesta hehkuvaan sutityöskentelyyn. Puhaltajien Martin Myhre Olsenin, Karl Nybergin ja Petter Kraftin kehittämien harmonioiden täydentämä äänimaailma sytytti mielleyhtymiä muun muassa ethiojazziin ja uusimpaan kokeelliseen eurojazziin. Hallitusta kudoksesta välittyi sen myötä yhtä lailla omaa linjaa hakeva no-wave-ajattelu kuin tyylipuhdas free, tosin aina niin että lavalla ja lavalta yleisöön säilytettiin katkoton yhteys.

Improvisoinnissa seitsikko näyttikin habaansa äärimmäisen kurinalaisesti. Vaikka muodosta irtauduttiin mitä villeimpiin sfääreihin, maaliin saavuttiin täsmälleen yhtä aikaa. Ruotsalais-norjalainen kokoonpano edusti kolmipäiväisissä Victoria-soittajaisissa samalla yleisöystävällisintä linjaa: kontaktia otettiin myös lämminhenkisissä välispiikeissä, joilla puhemiesrumpali Henrik Lødøen taustoitti kuultua.

Dr. Kay and His Interstellar Tone Scientists toi tuulahduksen arkestraa by:Larmiin.

Perjantain kruunasi puolestaan hulppea arkestra – juuri niin, Sun Ran hengenheimolainen. Täpötäysi Victoria eli täysillä mukana, kun Dr. Kay and His Interstellar Tone Scientists, Norjan vastine Herman Poole Blountin legendaariselle kokoonpanolle valtasi lavan. Oktetti takoi tanakan setin psykedeelisesti sävytettyä space-jazzia, jonka painopiste oli ruuvattu huumoripitoiseen viihdyttävyyteen.

Ulkoisesti näyttävä show-ryhmä oli sonnustautunut värikkäisiin, itämaisiin kamppeisiin turbaaneineen ja kultakankaisine viittoineen. Solisti julisti kosmisesta yhtenäisyydestä sekä rauhanomaisesta rinnakkainelosta universaalissa mittakaavassa. Kieli poskessa sanoma kuului ”Unite to become united”. Komiikka ja parodia toimivat yhtä lailla niihin, joilla oli käsitys, millaisesta historiasta ammennettiin, kuin pelkästään hyvää meininkiä hakeviin perjantai-illan poreilijoihin.

Musiikki kaartui 1920-luvun svengistä New Orleansin kautta Lambadan kaltaisiin lainoihin ja edelleen 1960-luvun astraalijazzista funkiin. Oktetti osoittautui paitsi tyylitajuiseksi sointimaailmojen yhdistäväksi, myös erittäin taitavaksi bilebändiksi. Osuutensa aluksi se marssi yleisön läpi kulkueena lavalle ja päätti lisäksi settinsä viemällä musiikin ilosanomaa symbolisesti kaikkien kuuluville ja avoimen taivaan tähtien alle. Bändi nimittäin suuntasi keikkansa lopuksi pois lavalta letkana läpi klubin ja kokosi Victorian ulkopuolelle kymmeniä uteliaita yhteislauluun hyytävästä viimasta huolimatta.

Reflections in Cosmo suunnisti äänimyrskyssä rumpali Thomas Strønenin johdolla.

Kokeellista ilmaisua

Victorian muusta tarjonnasta jäivät mieleen torstain avausillan Reflections in Cosmo sekä lauantain Cakewalk ja Hedvig Mollestad Trio.

Reflections in Cosmon jyräys kaartui drone-murinoista Bill Laswellin Material-kollektiivin rytmiseen sykkeeseen ja edelleen myöhempien aikojen King Crimsonin mieleen tuovaan tekno-proge-kielioppiin rumpali Thomas Strønenin johdolla.

Hän samoin kuin sormiomies Ståle Storløkken, saksofonisti Kjetil Møster ja kitaristi Hans Magnus ”Snah” Ryan käyttivät instrumenttiensa ohella ja tukena elektroniikkaa. Keikan mittaan volyymi kiri toistuvasti ravistelevan fyysiseksi. Äänikudos vaikutti improvisoidulta ennalta sovittujen suuntaviivojen pohjalta ja huokui iskevimmillään orgaanisuutta. Soinnissa kohtasivat uskottavasti jäsenten eklektinen tausta niin kokeilevassa sähköisessä jazzissa kuin Motorpsychon tyyppisissä, raskainta rockia edustaneissa kokoonpanoissa.

Cakewalk ammensi ilmaisussaan muun muassa psykedeliasta.

Cakewalk tarjoili setissään vuolaan energistä voimasoittoa impro edellä. Free-kulma ei ilmennyt niinkään vapaapudotuksena vaan tapana, jolla trio yhdisti sointiinsa vaikutteita niin progesta kuin varhaisesta psykedeliasta. Mielleyhtymää vahvistivat projisoinnit. Ne muistuttivat 1960- ja 1970-lukulaisia happodioja, joissa värit ja muodot vaihtuivat sattumanvaraisesti projektorin lampun porotuksessa.

Hedvig Mollestad Trio tuntui ammentavan vuorostaan rytybluesista ja proto-heavysta, Freen ja Creamin kaltaisten pioneerien jyräyksestä. Soinniltaan kolmikko oli kuin Stevie Ray Vaughan & Double Trouble -remmin raskaskätisempi serkku. Näyttävänä lavaesiintyjänä liiderikitaristi, punaiseen kimallemekkoon sonnustautunut Hedvig Mollestad toi mieleen myös Erja Lyytisen. Tiukka riffittely svengasi ja sai liikettä myös yleisöön.

Hedvig Mollestad työstää kitarastaan maanläheisiä murinoita.

Muista akteista Monkey Plot toi mieleen Police-yhtyeen sekä 1980-luvun fuusion ilman aikakaudelle leimallista sormiorekisteriä. Instrumentaatio ja biisien rakenne resonoi mieleen muistikuvia etenkin modernista jazzista inspiroituneen Andy Summersin vaikutuksesta brittitrion hittivirtaan.

Girl puolestaan oli duo, joka tarjoili tunnelmakasta laulaja-lauluntekijämateriaalia. Ina Sagstuenin sormioista loihtimat rytmikonepulssit toivat ryhtiä folkia ja americanaa dreampoppiin yhdistävään leijuntaan, jota skarpitti myös työpari Christian Wintherin kitarointi.

Heida Mobeckin ja Anja Lauvdalin Skrap liikkui osuudessaan etäimmälle kokeellisuudessa. Kaksikko toi lavalle röykkiön sormioita ja muita koneita, joita he soittivat kasvotusten. Hälyäänistä ja tahallisista tai tahattomista soonisista piikeistä kehkeytyi sähköinen matka, joka ei kuuntelijoita kosiskellut. Lähimmäs yleisöä duo kurkotti encorellaan, joka soitettiin yllättäen tuuba etusijalla – vasken lämpö muodosti huikean kontrastin modernille noiselle.

Monkey Plot vie ajatukset 1980-luvun fuusioon.
Girl rakensi siltaa folkista americanaan by:Larmissa.
Skrap haastoi kuuntelijansa hälyäänillä ja noisella.
Jarle Bernhoft on Norjan isoja vientinimiä.

… ja kaikkea muuta kans  

Victorian ja parinkymmenen muun virallisen estradin lisäksi joka puolella Oslon keskustaa soi by:Larmin aikana. Keikkoja saattoikin kokea vaikkapa levykaupassa tai kävelykadun hyisessä viimassa. Oleellista tuntui olevan, että musiikkia tehdään koko maailmaa ajatellen. Ilmankos sävelilmaisu ja alan osaaminen laajemminkin ovat muodostuneet Norjan vientivalteiksi.

Cashmere Cat soitti by:Larmissa edm-setin

Isoimmat massat saivat liikkeelle paikalliset suuruudet. Esimerkiksi norjalaistähdet Sondre Lerche ja Jarle Bernhoft täyttivät vaivatta ydinkeskustan tuhat kuuntelijaa vetävän Sentrum Scenen. Heistä muun muassa Bernhoft on luonut myös kansainvälistä uraa, ja mikä ettei – isosointinen laulusto ja heittäytyvä esiintyminen toimivat kotikatsomon lisäksi mitä erilaisimmissa ympäristöissä.

Tämänvuotisen by:Larmin ehkä hypetetyin artisti oli Magnus August Høiberg alias Cashmere Cat. Vuonna 1987 syntynyt dj, turntablisti ja laulunkirjoittaja on työstänyt musiikkia kymmenille mega-artisteille, kuten Kanye West, Britney Spears ja The Weeknd. Sen myötä kirkosta klubiksi muutettu Kulturkirken Jakob tiukkui uteliaita tarkkailijoita ja elämyshaluista tanssikansaa päätösyönä.

Sähköinen rytmiikka ja pulssia katkoneet sämplet kuulostivat pääosin sitkeän muodikkaalta edm-virralta Cashmere Catin livekeikalla. Se oli kuitenkin juuri sitä, mitä yleisö halusi ja huomattava osa keskilaivaa bailasi kuin viimeistä päivää. Jos perinteisempi dj-osaaminen puhutteli, kisua lämmitellyt Svani, tuottajanakin meritoitunut ja laajasti maailmalla keikkaillut norjatar, miksasi omassa setissään globaalia klangia M.I.A.:sta Missy Elliottiin.

Yleisö täytti Kulturkirken Jakobin Cashmere Catin keikalla.
Svani on esiintynyt Suomessakin.
Drømin lavakarisma enteilee kasvavaa suosiota.
Islantilainen Fufanu oli 20. by:Larmin valovoimaisimpia pohjoismaisia artistivieraita.

Kattavuuteen satsaava by:Larm on tähdistään huolimatta ennen kaikkea foorumi tulevaisuuden nimille. Pienessä musiikkibaari Monossa esiintynyt Drøm toimi siitä hyvänä esimerkkinä. Vaikka bändi vasta tekee tuloaan, yleisön edessä se on valmis jo mihin vain. Hyväntuulinen ja sinut itsensä kanssa oleva kopla nosti elektronisen saundipalettinsa lentoon maanläheisellä poljennolla. Solisti loisti huomion keskipisteenä lämpimine fraseerauksineen. Bändin nimi onkin kiirinyt laajalle, sillä tila täyttyi nopeasti viimeistä sopukkaa myöten.

Oslossa ahkeroi myös muita pohjoismaalaisia. Heistä esimerkiksi islantilainen Fufanu veti by:Larmissa kaksi keikkaa vankalla otteella. Bändi tasapainotti uhmakkaan asenteensa hypnoottisella lavapresenssillä. Muun muassa Damon Albarnin kanssa työskennellyt Reykjavíkin kasvatti todisti, miten by:Larmin kaltaisessa showcase-ympäristössä vastavuoroisuus tuottaa synergiaetua kaikille osapuolille vaikkapa uusien esiintymistilaisuuksien muodossa.

 

by:Larm, Oslo 2.–5.3.2017

 

ShareTweetSendSend
Matti Komulainen

Matti Komulainen

Aiheeseen liittyvää

Gerald Claytonin hieno sarja komeana esityksenä

Gerald Claytonin hieno sarja komeana esityksenä

Matti Laipio
5.3.2023

Afroamerikkalainen kuvataiteilija ja kansalaisoikeusaktivisti Charles White ( 1918-1979 ) maalasi vuonna 1939 Howard-yliopistossa olevan seinämalauksen Five Great American Negroes, jossa...

Sovitukset peittivät Rosenwinkelin

Sovitukset peittivät Rosenwinkelin

Matti Laipio
4.3.2023

Savoy Jazzfestien vakioesiintyjänä on ollut alusta lähtien UMO Helsinki Jazz Orchestra, jonka solistivieraana on ollut tähän asti aina laulajatar. Tänä...

Samara Joy on palkintojensa veroinen!

Samara Joy on palkintojensa veroinen!

Matti Laipio
3.3.2023

Onpa hän melkoinen! Hän on vasta 23-vuotias, mitä hänestä vielä tuleekaan? Tällaisia olivat yleisön kommentit torstai-iltana Savoy-teatterissa, jossa helmikuussa tuplasti...

Viikon suosituimmat

Orasmaan ja Lötjösen duo paljastui kuin puuttuvaksi palaseksi suomalaisen jazzin parnassoa

27.3.2023

Jeff Berlin ensi kertaa Suomeen omalla yhtyeellä

3.2.2023
Lounasannoksena Tero Saartin tribuutti Horace Silverille

Lounasannoksena Tero Saartin tribuutti Horace Silverille

25.3.2023

Suosittelemme

Digelius sulkee ovensa huhtikuun alussa

Digelius sulkee ovensa huhtikuun alussa

2.3.2023

Anna Inginmaa uudistaa jazzperinnettä!

13.3.2023
Samara Joy on palkintojensa veroinen!

Samara Joy on palkintojensa veroinen!

3.3.2023
  • Yhteystiedot

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

No Result
View All Result
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

Kirjaudu sisään

Unohditko salasanasi?

Uusi salasanasi

Syötä käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi:

Kirjaudu
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut. Napsauttamalla "Hyväksy kaikki" hyväksyt KAIKKIEN evästeiden käytön. Voit kuitenkin käydä "Evästeasetuksissa" antaaksesi mukautetun suostumuksen.
Hyväksy kaikkiKielläEvästeasetukset
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
CookieDurationDescription
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
jnews_view_counter_visits[0]1 dayNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo