Järjestyksessään kuudes SaloJazz Festival soitettiin viime viikonvaihteessa 29.9. – 30.9. Salossa. Viidestä eri konsertista koostuva SaloJazz on pienimuotoinen, mutta samalla siitä on kehittynyt viihtyisä ja lämminhenkinen tapahtuma. Tänä vuonna kaikki konsertit pidettiin eri kohteissa. Tapahtumapaikat sijaitsivat kaikesta huolimatta kaupungin keskusta-alueella varsin lähellä toisiaan, joten siirtyminen jalkaisin paikasta toiseen kävi vaivattomasti.
Alkuvuosina festivaali on panostanut esiintyjäkaartin, mikä on osaltaan lisännyt tapahtuman kiinnostavuutta. Tänäkin vuonna esiintyjiksi oli kiinnitetty kotirintaman jazzmusiikin parhaimmistoa ja yksi ulkomainen esiintyjä. Festivaali käynnistyi perjantai-iltana Teatteri Provinssin lavalla, kun tanskalainen laulajatar Claudia Campagnol esiintyi avauskonsertissa taustanaan suomalainen jazzin kärkinimistä koottu kvartetti. Ensimmäisen konsertin päätyttyä siirryttiin Rikala Bar&Grill -ravintolaan, missä esiintyi D-Booster -kvintetti.

Claudia Campagnol on syntyjään unkarilainen. Perheen molemmat vanhemmat olivat ammattimaisia muusikoita, isä pianisti ja äiti laulaja. Perhe muutti Ruotsiin Claudian ollessa vielä lapsi.
Teini-iässä Claudia alkoi kuunnella jazzia ja fuusiomusiikkia, mutta hänen oli vaikea päättää alkaisiko hän jazzlaulajaksi vai valitsisiko hän klassisen musiikin. Hänen opettajansa mukaan Claudian äänen ominaisuudet puoltaisivat nimenomaan siirtymään klassisen musiikin puolelle ja hän toivoi Claudian jatkavan opintojaan Roomassa. Näin ei kuitenkaan käynyt. Claudia halusi aina tulla laulajaksi ja hänet nähtiin vanhempiensa keikoilla jo 12 vuotiaana. Sieltä hän sai ensi kosketuksen keikkaelämään ja musiikin esittämiseen.
Valmistuttuaan Malmön musiikkiyliopistosta hän alkoi esiintyä julkisesti Claudia Dancsin nimellä. Hän kierteli esiintymässä vuosikausia Ruotsissa ja muualla Euroopassa. Tavattuaan rumpali Niclas Campagnolin ja mentyään naimisiin hänen kanssaan Claudia siirtyi asumaan Tanskaan Kööpenhaminaan. Pojan syntymän vuoksi hän jätti laulamisen joksikin aikaa, mutta nyt hänen uransa on alkanut vahvistua ja hän on kypsynyt entisestään jazzlaulajana.
Konsertissa Claudia soitti pianoa ja lauloi samanaikaisesti. Taustaorkesteriksi oli koottu tämän hetken suomalaisia jazzin kiintotähtiä johtajanaan trumpetisti Verneri Pohjola. Muut soittajat olivat kitaristi Teemu Viinikainen, basisti Timo Hirvonen ja rumpali Mika Kallio, kaikki siis menestyneitä jazzmuusikoita.
Claudia sanoi esiintyneensä Suomessa aikaisemmin Turussa ja Helsingissä, mutta oli nyt ensi kertaa Salossa. Alussa hän kertoi olevansa kotoisin Unkarista todeten samalla, että yleisesti unkarilaisten ja suomalaisten välillä nähdään olevan paljon yhteistä, mutta ei näin ehkä ole sittenkään. Asuttuaan ja kierrettyään Pohjoismaissa hän sanoi huomanneensa, että suomalaiset poikkeavat muista pohjoismaalaisista. ”Olette todella paljon tarkempia siinä mitä teette ja teette sen kunnolla.”
Kvartetti soitti ensin yhden instrumentaalikappaleen, missä Vernerin trumpetti ja Teemun kitaran välinen yhteyden pito instrumenttien välityksellä oli keskeisessä roolissa. Sen jälkeen Claudia tuli lavalle ja avasi oman osuutensa kappaleella Conquer the World. Viihteellisen tasaiseen tahtiin edennyt kappale oli aika tyypillinen romanttista kaipuuta haikaileva rakkauden tunnustus. ”Maailma pitäisi valloittaa rakkaudella”, kuten Claudia asian itse ilmaisi. Toisessa kappaleessa Claudia soitti pianolla intron ja jatkoi laululla, mihin Verneri vastasi flyygelitorvella ja sai Claudian vaihtamaan sanattomaan kerrontaan.
Tässä välissä Claudia esitti yleisölle epäsuoran kysymyksen. ”Onko joku teistä koskaan kokenut kuullessanne jonkun artistin, levyn tai laulukappaleen hyvin nuorena, mikä on heti iskostunut mieleen ja olette ajatelleet, että tämä on se jokin, tästä pidän.”
– Kun itse olin nuori ehkä 10-12 vuotias, kuuntelin paljon erityisesti jazzlevyjä, en kuitenkaan paljon laulettua jazzia, ja silloin minulle tapahtui jotain. Huomasin, että soittimet keskustelevat keskenään ja jazzmusiikki on eräänlainen kieli. Olin lähes nukuksissa, kun näin sateenkaaren oitis tämän tapahtuman jälkeen kirjoitin mielessäni tämän seuraavaksi kuultavan kappaleen.
Rainbowdreams kertoi nimensä mukaisesti sateenkaaren väri-ilmiöiden mukanaan tuomista unelmista. Kappale oli ehkä koko esityksen jatsillisin versio, missä sanaton laulu ja Timo Hirvosen sähköbasson keskinäinen virkistävä keskustelu jäi ensimmäiseksi mieleen. Ensimmäisen setin loppuun mahtui vielä mukaan yksi lainakappalekin. Charlie Chaplinin tyylikkään ajattomasta Smile -kappaleesta on tehty paljon erilaisia jazzsovituksia, joista nyt saatiin kuulla yksi lisää, Claudia Campignolin versio.
Toisen setin alkuun Claudia lauloi ensin kappaleen Alice Swan, minkä innoittajana on ollut hollantilainen laulaja Alice Swan, joka on tunnettu Ruotsissa sikäläisten muusikoiden kanssa tekemästään levystä Curiosity. Tämä kappale kuulemma tulee olemaan yhtenä mukana ensivuoden huhtikuussa julkaistavalla Claudian uudella albumilla. Sen jälkeen kultiin vielä toinen tunteellinen balladi, minkä kirjoittamisen innoituksen kohteena oli Claudian joskus tapaama nainen, jonka olemus oli niin kiinnostava, että nimikin oli unohtunut ja siksi laulun nimeksi tuli For Her. Perään tuli joku valssi, mistä Claudia itse ei tuntunut pitävän, sillä sen sisältö oli hänen mielestään kylmähkö. Viimeisen kappaleen aikana tunteiden palo laantui ja soittoon syntyi hieman enemmän jytyä, Claudian soittama pianokin alkoi kuulua jykevämmin. Sieltä putkahti esiin rahtunen svengijengi-meininkiä.

Kaiken kaikkiaan kappaleet olivat hieman haikeita, joista pursui enimmäkseen paljon tunteellista rakkaudenkaipuuta. Esityksestä syntyi näin pelkästään viihteellinen kokonaispaketti, kylläkin mieleenpainuva. Perinteinen jazzin henki löytyi lauluista lähinnä sanattoman esityksen kautta. Olisin odottanut ohjelmistoon hieman enemmän myös rytmikästä svengaavaa jazzia, koska lavalla oli erinomainen nelikko syvällä jazzin perustassa polkevia taitoniekkoja pyörittämässä taustaa. Mutta ei siinä mitään, tärkeintä oli, että yleisö tuntui viihtyvän mainiosti Claudian esityksen parissa.
Claudian musiikkia voi kuunnella osoitteessa https://soundcloud.com/claudiacampagnol
SaloJazz Festival 2017 perjantai 29.9.2017
Teatteri Provinssi
19.00 Claudia Campagnol (Claudia Campagnol – laulu, Verneri Pohjola – trumpetti, Teemu Viinikainen – kitara, Timo Hirvonen – basso, Mika Kallio – rummut)