Malin epävakaa nykytilanne ei ole vaikuttanut malilaisen etnojuurimusiikin etenemiseen maailmanlaajuisesti. Saharan hiekkaisista maisemista on syntynyt monia merkittäviä luonnonmuusikoita maailman maineeseen. Malilainen musiikki periytyy paljon samoissa suvuissa, nimet Salif Keita, edesmennyt Ali Farka Touré, Toumani Diabaté ovat olleet esillä maailmalla monissa yhteyksissä. Yksi näistä nykypäivän kansainvälisistä tähdistä on myös ngonisti Bassekou Kouyate.
Luutun tapaista maailman vanhimmaksi kielisoittimeksi sanottua ngonia soittava Bassekou Kouyate aloitti osuutensa Ngoni ba -yhtyeensä kanssa Tampereella Klubin lavalla lauantaiaamuyön pikkutunneilla. Bassekou Kouyaten johtama yhtye Ngoni ba on eräänlainen perhekombinaatio, jossa laulajana toimii hänen vaimonsa Aminata (Amy) Sacko ja hänen kaksi poikaansa, Mamadou Kouyate soittaa bassongonia ja ngonibata näppäilee Moustafa Kouyate. Muut yhtyeen soittajat ovat Mahamadou Tounkara, yabara ja tama, Abou Sissoko, mediumngoni sekä Moctar Kouyate, calabash.
Huolimatta surkeasta sisäpoliittisesta tilanteesta kotimaassaan Kouyate sai julkaistua keväällä tänä vuonna uuden albumin Jama ko (suuri kokoontuminen), mistä on syntynyt melkoinen menestys. Sen luomasta tunnelmasta syntyi myös viime yön hurjan kuuma etninen ”rock-jazz” -rypistys, johon salin täyteinen yleisö lähti täysillä mukaan. Siinä kuului malilaisen musiikin sydämen syke.
Vaikka ngonit olivat sähköisesti vahvistettuja, niin soitosta uhkui akustisen henkevä kuulakkuus. Saharan hiekka rahisi kielisoittimien äänentoistossa, kun Ngoni ba kuljetti kuulijoita läntisen Afrikan erämaabluesin tahdissa. Rytminen tasapaino ja yhdessä tekemisen meininki, sulavat odottamattomat melodiset käänteet ja väännöt pienin tauoin hahmottuivat vetäväksi yhtenäiseksi taianomaiseksi äänimatoksi.
Hiekkainen Saharan erämaablues on sielukkaan läheistä ja yhteisöllistä. Siitä ehkä puuttuu Yhdysvaltain deltabluesin juurevuus ja purevuus, mutta samasta asiasta on kysymys, yhteiskunnallisesta rakenteesta sen eri ilmiöistä ja sen mukanaan tuomasta viestistä. Elämä saattaa olla kurjaa, mutta musiikki pitää elämän elettävänä ja tuo mukanaan iloista ajateltavaa.
Bassekou Kouyate on sanonut, että Jama ko on tarkoitettu koko maailman kuultavaksi. ”Jos islamistit alkavat estää musiikin tekemistä Malissa, he repivät Malin sydämen irti. Sillä ei ole väliä ketä olette, mutta antakaa meidän elää ja tulla toimeen toistemme kanssa ja nauttia elämästä. Tämä on Jama sko -levyn sisältämä viesti ja todellisen Malin hengen mukaista juhlintaa. Se on musiikkia rauhan ja suvaitsevaisuuden puolesta kriisin keskellä.”