KRISTJAN RANDALU LIMES OCCIDENTALIS
Eestin ehkä kansanvälisesti kuuluisin pianisti-säveltäjä Kristjan Randalu oli kasannut monikansallisen kvintetin. Ryhmä on syntynyt yhdessä kulttuuritilassa, ulkomaille suuntautuva ja maalilmanlaajuisesti viestimää musiikin kieltä. Kristjanin lisäksi siinä soittivat vietnmilainen kitaralegenda Nguyên Lê, syyriäläinen klarinettivirtuoosi Kinan Azmeh, kreikkalainen kontrabasisti Petros Klampanis sekä puolalainen multi-instrumentaalisti-rumpali Bodek Janke.
Konsertin ensiesitys oli tiistaina Viljandissa ja ne avasi samalla Saksan kevät-tapahtuman.
THE FIREBIRDS (Tanska)
Samoin kuin suuret säveltäjä kuten Igor Stravinky on innoittanut tanskalaisen rumpali-säveltäjä Stefan Pasborgin yhdistämään klassisen musiikin, bluesin ja jazzin uraauurtaviin uusiin sävellyksiin jotka perustuvat Stravinskyn Firebirdiin.
Balettitanssijan poikana Pasborg on kasvanut urbaaniin klassiseen musiikkin myötä. The Firebirds toi uuden tulkinnan tuttuihin ja rakastettuihin Stravinskyn, Tchaikovskin, Carl Nielsenin ja Rimsky-Korsakovin melodioihin ja sävellyksiin jazzin sykkeelä. Rumpali Stefan Pasborgin lisäksi triossa soittivat Anders Filipsen koskettimia ja Anders Banke saksofoneja ja klarinettia.
DANSKE BANKIN JAZZPALKINNOT
Ennen Steve Gladd Bandin konserttia jaettiin Danske Bankin vuoden jsazztunnustukset.
Vuioden jazzmuusikoksi valittiin kitaristi Mart Soo, Young Jazz Tallent on basisti Jaano Trump, jazzpromoottorien palkinnon sai valokuvaajien koordinaattori Rene Jakobson sekä viime vuoden parhaan levy-palkinnon sai Peedu Kass Momentum, jossa Peedun lisäksi soittavat Kristjan Randalu sekä Tomas Rull.
STEVE GLADD BAND (Usa)
Steve Gladd Band on Euroopan kiertueella ja poikkesi Jazzkaaren Vaba Lavalle keskiviikkona. Yhtye jatkaa Tallinnasta Oulun musiikkijuhlien kautta Apriljazziin, jossa esiintyy kaksi kertaa loppuuunmyydyissä konserteissa. Tämän hetken kuumimman rumpalin lisäksi yhtyeessä soittavat; kitaraa Michael Landau, Kevin Hays pianoa ja koskettimia, Jimmy Johnson bassoa sekä Walt Fowler trumpettia ja flyygelitorvea.
Show alikoi Keith Jarretiin The Wind Up. Toisena kuulimme kitaristi Landaun The Long Way Home ja vauhtia tuli lisää. Ennen Landaun toista sävelmää Africaa soi vauhdikas Green Foam. Seuraavana oli vuorossa basistin sävellys Desu. Way Back Homen jälkeen trumpetisti Forwlerin soolokappale Duke´s Anthem. Viimeisenä yhtye soitti vielä Sly Boots.
Täysi tuvallinen yleisöä vaati ylimmääräistä ja se oli Landaun Blues For George Michael. Yleisö palkittin vielä toisellakin encorella ja kuulimme Weather Reportin River People jonka lauloi pianisti Hays. Kaikin puolin laadukas konsertti joka näytti Steven taidot rumpalina.
MAIRO MARJAMAA QUARTET & JAM SESSION
Alttosaksofonisti Mairo Marjaamaa Quartettia mainostettiin vihaisina ja nuorena kollektiivina. Mairon lisäksi yhtyeessä soitti hänen isoveli Holger pianoa, Taideyliopistossa Helsingissä opiskeleva kontrabassotaituri Heikko Remmel. Nelikkoa täydensi Taideylipoiston lehtori-rumpali Jussi Lehtonen, joka oli tämän vuoden Jazzkaaren ainoa suomalainen esiintyjä.
Ohjelmistona heillä oli Holgerin säveltämiä kappaleita joissa sai improvisoida sydämmenkyllyydestä. Aloituskappaleena oli Statement ja toisena Walk Of Alleptance. 420 oli kappaleen nimi, jonka Holger oli säveltänyt Mairolle ja se on hänen syntymäaikansa. Ennen jameja kuultiin Eeva-niminen kappale sekä ?!, todella kappale kirjoitettiin ensin kysymysmerkki ja sitten huutomerkki.
Yhtye jatkoi jameissa housebandina ja ensimmäisinä jammajina kuultii Susanna Aleksandraa ja trumpetisti Allan Järveä. Toisena parina lavalle nousi tenorisaksofonisti Siim Aimla ja bassoklarinettia soittava Meelis Vind. Niin konsertissa kuin jameissa oli vauhtia ja nuorta energiaa reippaasti. Lähtiessäni yöpuulle backstagella oli joukoittain nuoria muusikoita odottamassa vuoroaan.