Pori Jazzin puoli vuosisataa täyttänyt jatkumo lähti liikkeelle tämän vuoden osalta lauantaina 8.7. puolilta päivin 52. kerran jazzkadun LähiTapiolan nimeä kantavalla ilmaiskonserttilavalla. Avaus myötäili jo monia vuosia totuttua kaavaa, kun lavalle nousi Pori Big Band. Alkujaan Pori Jazz 66 ry:n yhteydessä porilaisten jazzharrastajien orkesterina tämän ison orkesterin taival alkoi jo vuonna 1971 ja on näin ollen tulossa hyvää vauhtia myös 50 vuoden ikään. Nykyään orkesteri toimii Porin Palmgren-konservatoriossa hallinnollisesti itsenäisenä yksikkönä.
Jazzkadulla soitettavien ilmaiskonserttien esiintymislavan paikka näyttää nyt vakiintuneen Etelärannassa taidemuseota vastapäätä Kokemäenjoen rannan viereen. Perinteistä Teatterikadun mäkeen sijoitettua lavaa jää silti edelleen kaipaamaan, sillä sieltä oli takaakin hyvä näkyvyys lavalle kaikilta penkkiriveiltä. Nykyinen paikka on ahtaampi ja tasamaalla istuessa näkyvyys lavalle jää huonommaksi. Kuluneen viikon suotuisa poutasää jatkui ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta avauskonsertin päästessä vauhtiin. Kun suuri ”kotikylän” orkesteri oli lavalla, niin penkkirivit täyttyivät hyvissä ajoin ennen konsertin alkua.
Orkesterin kapellimestarina hääri tällä kertaa pasunistinakin tunnettu Petri Juutilainen.

– Penkit näyttävät täyttyvän taas täällä Porissa jazzin, rockin ja maailmanmusiikin kuuntelijoista. Toivotan teidät kaikki tervetulleeksi ”tähän Hirsalan sovinistisikalan peruskiven murskaustilaisuuteen”. Anteeksi, eihän se ollutkaan tämä puheenvuoro, siis, tervetuloa kuuntelemaan Pori Big Bandia, hyvä yleisö. Aloituskappaleen solistina meillä oli Porin uusi kulttuurilähettiläs Jari Perkiömäki. Jos mennään hieman historiassa taaksepäin, saattaa olla, että jos Jyrki Kangas ja kaverit eivät olisi perustaneet Pori Jazzia vuonna 1966, niin aika monella olisi tainnut jazzinnostus jäädä vähemmälle. Jarillakin on varmasti tähän oma vaikutuksensa ja siihen, että Pori Big Band on olemassa.
– Aloitimme minun omalla sävellyksellä Too Many Miles From Davis City https://youtu.be/6pntST91kzM ja se oli omistettu, kuten nimi saattaa antaa ymmärtää, Miles Davisille ja hänen cool jazz -tyylilleen. Laitamme nyt vähän vipinää töppösiin ja jatkamme tästä hieman räväkämmin eteenpäin kappaleella Groovin’ Hard.
Menoa ja meininkiä, kovavauhtista goovailua sekä ison orkesterin tuhtia pauhua oli tässä Buddy Rich’n Big Bandin tunnetuksi tekemässä kappaleessa https://youtu.be/g68k-ehA6x8, missä solistin osuuden soitti tenorisaksofonilla Juha Unkila.
Satu Erosen tultua lavalle matka jatkui lauletulla jazzilla Well Alright, Okay, You Win https://youtu.be/8oxS25Pga2Q. Siitä siirryttiin taas hienojen jazzklassikkojen pariin Bobby Timmonsin sävellyksellä Moanin’ https://youtu.be/Cv9NSR-2DwM Juha Unkilan jatkaessa solistina.
Tämän jälkeen edettiin Benny Colsonin kappaleella Killer Joe rytmikkään melodisilla muodoilla, mitkä ovat jättäneet jälkensä jazzin historiaan Eero Eskelisen soittaessa kitarallaan ja Mika Kojon puhaltaessa alttosaksofonilla kappaleen aikana soolo-osuudet https://youtu.be/TW641zgPOqQ. Sen jälkeen Satu Eronen palasi lavalle laulaen hitaan bluesin At Last https://youtu.be/rOKd8dsqqQU.
Tästä jatkettiin taas todellisella jazzin klassikkostandardilla isojen orkestereiden tunnelmissa Duke Ellingtonin In A Mellow Tone https://youtu.be/1MjIiLx1Nw0 kappaleen tahdissa. Solistina tässä vaiheessa esiintyi jazztohtori Jari Perkiömäki baritonisaksofonilla.
Satu palasi lavalle vielä kerran laulaen kappaleen, jonka ehkä tunnetuimman version lauloi aikanaan Frank Sinatra. Tämän kappaleen mukana lähdettiin pitkälle lennolle, jonka Satu sanoi olevan omistettu kaikille paikalla olleille lennonjohtajille, Come Fly With Me https://youtu.be/7IO7nAMYhaI. Oltiin tultu konsertin loppuhuipennukseen, johon Petri Juutilainen kertoi oman tarinansa.
– Päätämme tämän konsertin minulle historiallisesti tärkeään sanaan, nimittäin poliisi. Ette varmaan muista, mutta toimin kymmenen vuotta takavuosina Helsingin poliisisoittokunnan kapellimestarina, jonka ikimuistoisimpia keikkoja oli täällä Porissa sen leningradilaisen lehmälauman, Leningrad Cowboysin kanssa. Mato keksi kuolemattoman idean päättää konsertti silloin tuolla jossain tehtaassa, missä oli aivan käsittämätön määrä ihmisiä kahtena iltana. Olin poliisin uniformussa siellä lavalla ja kun aplodeista ei tahtonut tulla millään loppua Mato sanoi minulle, että sano noille HAJAANTUKAA. Me päätämme nyt osuutemme vauhdikkaaseen otatukseen, mikä on amerikkalaisen big band -johtajan Gordon Goodwinin kappale The Jazz Police https://youtu.be/TCdp81oBCcY.
Tämän vauhdikkaan lopetuskappaleen aikana pääsi Timo Jauhiainen vielä kiristämään kitaran kieliä ja Tomi Harrivaara vaihtoi kontrabasson sähköiseen ja kehitti messevän paksun bassosoolon väliin.
Pori Jazz 2017, jazzkatu, lauantai 8.7.2017
LähiTapiola-lava
12.00 Pori Big Band
Satu Eronen, laulu
Saksofonit: Juha Unkila, Yrjö Nordling, Mika Kojo, Pentti Enqvist, Jari Perkiömäki. Pasuunat: Kanako Tuomi, Pete Nuotio, Sumu Heikkilä, Hannu Sandelin. Trumpetit: Hanna Pajalahti, Kim Holmbäck, Timo Pukkila, Ari Niemi. Komppiryhmä: Timo Jauhiainen ja Eero Eskelinen, kitara, Tuomo Vähä-Pesola, piano, Tomi Harrivaara, kontrabasso ja sähköbasso, Jaakko Kotiniemi, rummut, äänimies Sami Minkkinen.