Perinteinen Linnajazz-festivaali täytti Hämeenlinnan konserttilavat ja ravintolat heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 27.–30.7. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1991, jolloin Hämeenlinnan soitannollisen kerhon aktiivit halusivat tarjota kaupunkilaisille tilaisuuden kuunnella jazzia ja itselleen mahdollisuuden esiintyä. Linnajazzista ja erityisesti sen huipentavasta sunnuntain puistokonsertista luonnonkauniissa Linnanpuistossa on tullut pysyvä osa kantahämäläistä kesänviettoa.
Tämän vuoden festivaalilla oli useita rauhallisia ja pysähtymään kutsuvia esityksiä. Laulaja Kielo Kärkkäisen Belize-kokoonpano esitti Hämeenlinnan kirkossa akustista runouttaan, jossa Väli-Amerikan ja Espanjan musiikkiperinteet kohtasivat muusikoiden pirkanmaalaisuuden. Esityksen intiimiyttä korosti alhainen äänenvoimakkuus, joka johti yleisön keskittymään erityisen tarkkaavaisesti esitettyyn musiikkiin.

Hämeenlinnan 130-vuotias vanha Palokunnantalo palveli erinomaisena akustisena ympäristönä Uusi aika -yhtyeen esittämää vahvistamatonta musiikkia. Tarjolla oli meditatiivista tunnelmaa, jonka estetiikka kumpuaa japanilaisesta perinteestä ja viime vuosisadan alun taidemusiikista. Yleisö sai kokea sekä laajoja äänimaisemia että selkeitä melodisia aiheita, joita maustettiin free-ilmaisulla. Orkesterin ympärille puolikaareen asetetut tuolit toivat yleisön keskelle musiikkia.
Myös festivaalin avausklubilla esiintyneen Rosettes-yhtyeen soul oli pääasiassa musiikkilajin tunnelmoivammalta laidalta. Yhtyeen muusikot kertovat kuunnelleensa runsaasti Isaac Hayesin ja Arthur Verocain musiikkia, mikä välittyi kappaleissa. Psykedelialla maustettu fiilistely-soul iski yleisöön ja oli varmasti monelle hieno ensikohtaaminen tämän varsin tuoreen orkesterin kanssa.
Linnajazz tarjosi myös runsaasti ehtaa jazzia sanan varsinaisessa merkityksessä. Trumpetisti Martti Vesalan Soundpost Quintet on soittanut jo yli kymmenen vuotta, mutta vasta nyt oli koittanut heidän ensivisiittinsä Hämeenlinnassa. Sekä orkesteri että yleisö pääsivät nauttimaan Suistoklubin legendaarisen hyvistä soundeista ja miksauksesta, kun Soundpost tarjoili kaksi setillistä tyylikästä jazztaiturointia musiikillisena esikuvanaan Miles Davisin kvintetti. Tuuraajana keikalla soittanut saksofonisti Sami Leponiemi hoiti tonttinsa niin pätevästi, että yleisö antoi siitä kiittävää palautetta vielä festarien loppumetreillä.
Hämeenlinnalaisyleisö sai tuhdin annoksen myös big band -musiikkia. Vanaja Big Band viihdytti yleisöä torikonsertissa elokuvallisella ohjelmistolla, ja Junior All Star Big Band esitti puistokonsertissa Thad Jonesin big band -klassikoita. Junior All Star Big Band on Suomen big band -yhdistyksen alaisuudessa toimiva orkesteri, joka antaa nuorille jazzlahjakkuuksille mahdollisuuden kehittyä muusikkoina ammattitaitoisessa ohjauksessa. Siten yleisölle tarjottiin hieno vilaus Suomen jazzin tulevaisuuteen.

Big band -musiikilla alkanut Linnanpuiston pääkonsertti tarjosi myös tanssittavaa afrofunkia ja fuusiojazzia. Ensimmäisestä vastasi The Blassics, joka on lajityypin kirkas helmi Suomessa. Yhdeksänhenkinen kokoonpano ja useampi lyömäsoittaja järjesti yleisölle hikiset rytmijuhlat. Fuusiohenkistä lähestymistä jazziin edusti puolestaan Olli Ahvenlahti The Poet 2 -kokoonpanoineen. Ahvenlahti on säveltänyt vuonna 1976 julkaistun The Poet -albuminsa hengessä uutta musiikkia, jota yleisölle esittivät maestron itsensä lisäksi Jukka Eskola, Joonatan Rautio, Ville Herrala ja Jaska Lukkarinen. Ahvenlahden yli 50 vuotta vanha Fender Rhodes -sähköpiano soi muhevasti, ja kirsikkana kakun päällä oli encorena esitetty Grandma’s Rocking Chair alkuperäiseltä The Poet -albumilta.

Edellä mainittujen konserttien lisäksi Linnajazz tarjosi runsaasti jazzia ja rytmikästä musiikkia kaupungin ravintoloissa ja pubeissa sekä korkeatasoiset jamit torilla. Kaupungin täyttäminen musiikilla on osoittautunut toimivaksi konseptiksi. Vaikka ensi kesään onkin vielä aikaa, jazzin ystävien kannattaa merkitä kalenteriinsa jo nyt ensi vuoden heinäkuun viimeinen viikonloppu ja kohteeksi kesäinen Hämeenlinna.
Teksti: Antti Mustakallio