Ensimmäisen Arena-päivän tarjontaa voisi luonnehtia blues- R&B- ja progejazzpohjaiseksi ja varsin nimivahvaksi. Sää sen sijaan Arenalle saapuessa ei todellakaan suosinut. Kylmän kalsea ja sateita enteilevä ilma ei ainakaan viime hetken ”päättäjiä” varmasti innostanut lähtemään paikalle. Sen kyllä tosiaan huomasi, sillä ensimmäisen esiintyjän aloittaessa penkit ammottivat tyhjyyttään. Harvalukuista yleisöä alkoi myös masentaa pieni sade, joka alkoi melkein samaan aikaan. Päivän suurimmat tähdet, Robert Cray, Bonnie Raitt ja Steve Winwood olivat tietenkin ennestään tuttuja nimiä, joista Cray ja Winwood ovat myös esiintyneet Porissa aikaisemminkin. Nämä nimet vetivät pikku hiljaa lisää kansaa konsertin kuluessa paikalle, mutta kaiketi loppujen lopuksi yleisömäärä jäi muutamaan tuhanteen.

Konsertin aloittanut Phronesis, instrumentaatioltaan tavanomainen pianotrio, sen sijaan ei varmasti ollut tuttu nimi entuudestaan, ehkä vain ne harvalukuiset ensin paikalle tulleet tiesivät yhtyeen olemassa olosta enemmän. Yhtye olikin päivän esiintyjistä ainoa, joka voidaan luokitella rehellisesti jazzyhtyeeksi. Phronesis tarkoittaa kreikankielestä käännettynä käytännön viisautta. Olisiko tällaisella viisaudella jotain enteellistä tekemistä tanskalais-ruotsalais-brittiläisen trion kanssa. Lontoossa jo 13 vuotta viihtyneen tanskalaisen basistin Jasper Høibyn vuonna 2005 perustamaa Phronesis jazztrioa pidetään brittiläisenä yhtyeenä, vaikka vain pianisti Ivo Neame on englantilainen. Rumpalina toimiva Anton Eger sitä vastoin on ruotsalainen. Oli miten oli, niin yhtye on ponnahtanut kuumaksi nimeksi erityisesti Brittein Saarilla viimeisen neljän vuoden aikana. Eikä mielestäni tosiaan turhaan.

Jazzwise-lehti kehui yhtyettä “yhdeksi tämän päivän jännittävimmistä ja mielikuvituksellisimmista pianotrioista sitten e.s.t:n “. The Telegraph kuvaili sitä “sähköistävimmäksi elämykseksi, mitä brittiläisellä jazzilla on tarjota”. Time Out puolestaan hehkutti sitä “Hillittömän groovaavaksi ja suurenmoiseksi, joka huokuu itseluottamusta”. Phronesis käy kuumana ainakin kriitikoiden korvin kuunneltuna. Matkavauhti on ainakin ollut huimaa, sillä yhtye on heinäkuun aikana ehtinyt kiertää Montrealin kautta New Yorkiin ja takaisin Eurooppaan esiintyen Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa ja tullut Poriin Norjan Molden kautta.

Kuulin tätä trioa ensi kerran 2009 marraskuussa Lontoossa. Silloin Green Delay -albumi oli alkuvuodesta ilmestynyt ja esityksen pääsisältö koostui tämän levyn kappaleista, mitkä olivat pääasiassa Jasperin oman mielikuvituksen tuotteita. En silloin löytänyt soitossa mitään erinomaisen kiehtovaa tai uutta, mikä olisi eronnut niistä sadoista muista vastaavanlaisista trioista. Enemmän yhtyeen tuotantoa nyt myöhemmin kuunneltuani ajatukset ovat muuttuneet. Eilisessä konsertissa Porissa esityksen sisältö pureutui viime vuonna ilmestyneen, trion neljännen, Walking Dark -albumin sisältöön, jonka säveltämiseen ja sovittamiseen ovat kaikki kolme osallistuneet.
Phronesis ei välttämättä “fiilistele” totutulla rauhallisen lyyrisellä nautiskelu linjalla, vaan liikkuu varsin räväkällä otteella, paikoitellen jopa räjähtävän ponnekkaasti. Sitä samaa tanakkaa väkevyyttä ja vankkaa energistä rehevyyttä, mitä saimme aikanaan kuulla pianon kautta Esbjörn Svenssonin e.s.t. trion ollessa liekeissä löytyy myös Phronesis -triossa, mutta se hyökkäys tulee nyt esille Jasperin basson kautta, rivakalla lujuudella.
Yksi asia tässä hommassa meni kuitenkin pieleen. Phronesis olisi pitänyt ehdottomasti saada kuulla pienemmällä estradilla, missä sen erinomaisuus olisi tullut huomattavasti paremmin esille. Nyt valtavan suuri esiintymislava ympärillä, edessä pieni määrä yleisöä kaukana hajaantuneena alueelle ja kylmän sateinen ilma ei voinut olla vaikuttamatta kokonaisfiilikseen. Kuten Jasper itse asian ilmaisi; ”tuntuu aika omituiselta olla näin suurella areenalla pienen yhtyeen kanssa.” Hän, totta vie, ilmaisi asian juuri niin kuin itsekin asian koin. Toivottavasti saamme vielä kuulla tätä trioa joskus toisten, toisenlaisessa intiimimmässä ympäristössä, missä yhtyeen taito ja osaaminen pääsee paremmin esille.