Kerava Jazzissa oli perjantaina tilaisuus nauttia ison jazzorkesterin soundista, kun Mosabacka Big Band valtasi Keuda-salin lavan. Täyden big band -soitinarsenaalin turvin jammailtiin Earl Bostic -hengessä. Konsertin solistina oli Pentti “Pena” Lahti, joka äskettäin julkaisi orkesterin kanssa levyn Stuck on Bostic. Oman, helposti tunnistettavan saksofonisoundin ja tehokkaan riffivaraston kehittänyt Bostic on toiminut merkittävänä esikuvana myös monille jazzsaksofonin ulkoisille soittajille.
Amerikkalainen alttosaksofonisti Earl Bostic (1913–65) sai 1950-luvulla maailmanlaajuistakin tunnettuutta suoraviivaisella rhythm and blues -musiikillaan. Muutaman hittilevynkin tehneen Bosticin suosio perustui musiikin räväkkään tanssittavuuteen: sen tahdissa mm. lindy hop villitsi nuoria ja ennakoi rock & rollin lopullisen läpimurron.
Järkähtämätön puhtaan soiton vaalija Pena Lahti soitti edelleen virheettä, mutta hän oli tavoittanut oivallisesti Bosticin aggressivisen attackin soittimeen ja tämän käheän, rouhean soundin. Bosticin tanssiin kutsuvat sävelmät, kuten Hello Dolly, Up There in Orbit, Jungle Drums ja Flamnigo olivat aikanaan vetäviä ja muodostuivat esikuviksi myös nousussa olevan rock & rollin soittajille.
Pentti Lahti kertoi kuulleensa Bosticin musiikkia nuorena poikana Kumpulan uimalassa, ja hän halusi oppia soittamaan yhtä vaikuttavasti. Sittemmin keravalaistuneen Penan muusikon taival on ollut monipuolinen: se ulottuu UMO-jazzorkesterin äänenjohtajan työstä aina pop-muusikoiden soittokumppaniksi (mm. Maarit ja Timo Kojo).
Vuosien takainen haave soittaa Bosticin musiikkia toteutuikin eläkepäivillä Penan keskusteltua kapellimestari Markku Rengon kanssa. Tämä innostui asiasta ja ryhtyi tekemään big band -sovituksia Bosticin kappaleista. Työn tuloksena syntyi levy Stuck on Bostic.
Mosabacka swings!
Vuosien varrella MBB:llä on ollut paljonkin projekteja laulusolistien kanssa, kuten mm. Ida Bought ja Sofia Finnilä. Pentti Lahti on soittanut Big Bandin solistina myös Duke Ellingtonin musiikkia. Nyt Harlem Nocturno, The Sheik of Araby ja jopa Tummat silmät olivat tulvillaan mallikelpista svengiä.
Markku Rengon rennolla johdolla MBB soitti kurinalaisesti; aloitukset olivat täsmällisiä ja puhallinriffien tyylinmukainen rooli oli sisäistetty. Bosticin musiikki on tosin kirjoitettu pienyhtyeille, mutta siirto big band -maailmaan oli tehty varsin onnistuneesti. Big bandissa harvinainen tuubakin sointui kokonaisuuteen sulavasti.
Komppiryhmä toimi koko illan aitona svengin takuuna. Rumpuja (Antti Riikonen) olisi voinut miksauksessa tuntuvasti nostaa – Bosticin groove tyylisuunta edellyttäisi rytmiryhmän vahvistustakin. Samasta syystä voisi osassa kappaleita miettiä bassokitaran käyttöä, vaikka Ari Hämäläinen tekikin kontrabassolla todella linjakasta työtä.
Trumpetit ottivat ylärekisterin äänet puhtaasti ja puhaltimet kaiken kaikkiaan tekivät laatuisaa työskentelyä. Solistikonsertissa puhaltajille ei oikein jäänyt soolotilaa, joten bändin koko potentiaali jäi vielä tutkimatta. Maukkaimpia sooloja heittikin mainiosti soittanut bändin kitaristi.
Riehakas ja tarttuva svengi saatiin joka tapauksessa aikaan, ”viidakkorytmeineen”, kaikkineen. Pena riehaantui vielä laulamaankin – sekä tekstiä että scat-sooloa, mikä huipensi hauskan illan.
**** **** ****
Mosabacka (suom. Tapanila) on vanha huvila-alue Malmilla, Koillis-Helsingissä. Mosabacka Big Band perustettiin, kun trumpetisti Janne Blomqvist tarvitsi jamikavereita ja laittoi paikallislehteen ilmoituksen. Tarkoituksena oli levittää swingin ja big band -musiikin ilosanomaa konserteilla ja tansseissa. Ensimmäisenä kapellimestarina toimi Kurre Lindholm.
Kerava Jazz
Perjantai 3.6.2016 Kerava-sali
Mosabacka Big Band, feat. Pentti Lahti, alttosaksofoni, laulu. Kapellimestarina Markku Renko
Ohjelmassa Earl Bosticin musiikkia big band -sovituksina