– Olemme erittäin tyytyväisiä ensimmäisen Kuopio Winter Jazz by Genelec lopputulemaan, vakuuttivat järjestäjäyhteisöjen puheenjohtajat Tomi Kämäräinen (KJB ry) ja Jukka Laitasalo (SPJ ry) yhdestä suusta. Torstaina 23.2.2023 taidelukio Lumitilla pidetyn pääkonsertin näyttämö oli loppuunmyyty ja nuoria mukana ilahduttavasti. Iltapäivän opetustilaisuudet, CJSQ:n muusikoiden pitämä jazzklinikka ja musiikkineuvos Seppo Hovin asiantunteva luento saivat kuulijoilta runsaasti myönteistä palautetta. Myös keskiviikon avauspäivän jamitapahtumassa ravintola King´s Crownissa oli tupa täynnä.
Laitasalon mukaan Kuopion tilaisuus oli osa pilottihanketta, jolla valtakunnallinen Suomen PerinneJazz ry pyrkii jalkautumaan maakuntiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. – Yhdistyksemme tavoitteena on edistää perinteisen jazzmusiikin tunnettuutta ja kannustaa myös nuoria muusikoita mukaan jazzkulttuuriin pariin.

– Viime vuonna kymmenen vuotta täyttäneessä yhdistyksessämme on runsaat 400 jäsentä. Toiminnan painopiste on ollut tähän saakka lähinnä Pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomen suuremmissa kaupungeissa muun muassa Turussa, Tampereella ja Lahdessa.
– Nyt menossa olevan viisipäiväisen kiertueemme seuraavat kohteet ovat 24.2. Imatra ja 25.2. Lappeenranta.
Torstaisen lähinnä opiskelijoille ja opettajille suunnatun opetustilaisuuden jälkeen nautittiin maittava neljän kappaleen jazzpala. Sen tarjosi Savonia Lucky Jobs: Mira Kröger tenorisaksofoni, Pekka Toivanen baritonisaksofoni/lead, Matias Koivisto trumpetti, Santeri Kirjavainen pasuuna, Juho Nurmi tuuba ja Heikki Haataja, rummut.

Story of Jazz
Pääkonsertissa sukellettiin syvälle perinnejazzin sieluun, kunkin aikakauden tyylillisiin maisemiin ja rytmeihin. New Orleansin kaduilta ja kapakoista lähdettiin matkalle Missisippiä seilaillen Chicagoon ja New Yorkin Harlemiin.
Savonia Jazz Workshop (artikkelikuva) aloitti vauhdikkaasti musisoinnin. Pekka Toivasen johtaman orkesterin soittajat olivat Savonia AMK:n oppilaita: Tuomas Jaakola basso, Tiina Väätäinen laulu, Aaro Rossinen piano, Saara Sairanen huilu, Samuli Kotavalko rummut ja Miikka Miinala rummut. Lehtori Toivanen soitti itse baritonisaksofonia ja lohkaisi komean setin jälkeen, “kenelläkään ei ole tulossa ehtoja”.

Toisen setin musiikista vastasi Suomen PerinneJazz ry:n nimikko-orkesteri Classic Jazz Society Quintet. Matkaoppaana Seppo Hovi, juonnot ja piano, sovitukset Antti Sarpila klarinetti ja sopraano, Pekka Toivanen, tenori ja klarinetti, Wade Mikkola basso ja Jartsa Karvonen rummut.

Quintetin ohjelmistoon oli valittu 12 kappaletta yhdistyksen ensi levyltä The Best of Finnish Classic Jazz. Yksi setin kohokohtia oli Wade Mikkolan nerokas sovitus Toivo Kärjen (1915-1992) klassikosta Liljankukka. Toinen huippu oli Pekka Toivasen vaikuttava tenorisoolo, säveltäjä, kapellimestari ja basisti Erik Lindströmin (1922-2015) sävellyksestä Liian vähän aikaa.
Seppo Hovi kertoi kuriositeettina, että Kärki voitti vuonna 1939 lontoolaisen Rhytm-lehden jazzsävellyskilpailun, johon osallistui monta sataa säveltää. Kun hänelle ilmoitettiin voitosta, Kärki päätti, että hänestä tulee jazzmuusikko ja lähtee Amerikkaan. Laivalippu jäi hankkimatta, koska postissa tuli ilmainen junalippu Kannakselle tykistön tulenjohtotehtäviin.
Quintetin kaikilla jäsenillä on takana keikkailua vähintään 40-vuotta. Jaksan jatkuvasti ihmetellä, miten he kykenevät eläytymään aina täysillä uudelleen ja uudelleen? Se lienee rautainen ammattitaito ja rakkaus taiteeseen, jota “jazzmusiikkikin on mitä suurimmassa määrin” (Pentti Lasanen 1936-2021).
Palkitsemisia
Toisen setin aikana Jukka Laitasalo luovutti viisi tunnustuspalkintoa. – Yhdistyksemme toiminta-ajatukseen kuuluu konserttitapahtumien järjestämisen lisäksi antaa tunnustuksia. Hallituksemme päätti helmikuisessa kokouksessaan antaa neljälle nuorelle 200 euron suuruiset stipendit:

Kalle Rissanen (vas.) rumpali, on tulevaisuuteen kohti katsova muusikonalku, jolle Lumit on opettanut oman musiikillisen äänen kuuntelemisen taidon. Hän ei pelkää uusia musiikillisia haasteita ja nauttii suuresti uuden oppimisesta. Koulun ulkopuolella hän on mm. soittanut isänsä Jarkka Rissasen kanssa erilaisissa projekteissa.
Ronja Koskela on Kuopion konservatoriolta valmistunut laulaja, joka on opiskeluistaan lähtien tehnyt paljon eri tyylilajien keikkoja. Tämä on muovannut hänestä laulajana erittäin monipuolisen. Ronja säveltää, sanoittaa ja tuottaa myös omaa suomenkielistä pop-musiikkia.
Veera Salminen piano, on oman trionsa myötä luonut persoonallisen tyylin, ja vaalii ansiokkaasti jazz-piano-trioperinnettä. Hän viimeistelee parhaillaan opintojaan Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Mari Vainikainen basso, on jo kykynsä musiikin saralla osoittanut monipuolinen muusikko. Kanttorin- ja muusikontöittensä ohella hän täydentää koulutustaan Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Stipendeihin liittyivät SPJ:n esikoistuotteet: “Parasta suomalaista perinnejazzia” kaksois CD ja levyn pohjalta tehty mietekirja “Takapotkun Taikaa” tekijöiden nimikirjoituksin. Kirjassa on kaikille jazzista kiinnostuneille Wade Mikkolan hyvä kirjoitus “Mitä on jazzmusiikki”.

Konsertissa luovutettiin myös muusikko, kapellimestari Pekka Toivaselle (“Palkitut” kuvassa 2. oik.) vuoden 2022 Louis Armstrong -palkinto perinnejazzin hyväksi tehdystä työstä. Kts. lisää TÄSTÄ
Kiitokseksi palkitut antoivat vakuuttavan näytön osaamisestaan Antti Sarpilan täydentämänä.
Kuopio Winter Jazz by Genelec 2023 päättyi svengaavasti jazzstandardiin Panama Rag:
Keep swingin´……..
Kuopio Jazz & Blues ry ja Suomen PerinneJazz ry kiittävät tukijoita ja yhteistyökumppaneita: Genelec, F-musiikki, Taidelukio Lumit, Savonia AMK, Kuopion Konservatorio ja musiikkiravintola King´s Crown.