Zalo Duo murean väkevästi omaa tietä
Tänä vuonna Jazzkukossa Hanna-Leena Lammensalon ja Jyrki Lemmetin muodostama Zalo Duo hoiti Jazzkukon pääkonsertin pienemmällä torilavalla tyylillä välikeikat, kun toisella lavalla roudattiin. Yleisö ei joutunut odottelemaan, vaan pääsi kuuntelemaan omaperäistä bändiä.
Pitkään keikkailleen parin musiikki syntyy Lammensalon suorastaan koko kropasta ammentavasta laulusta, ja hän taitaa myös taidokkaan huuliharpun soiton. Lemmetillä on käytössään kadehdittava rivi iäkkäämpiä laatusähkökitaroita, ja niiden lisäksi hän soittaa koskettimia ja tuottaa sähköiset rytmit ja efektit.
Yllättävän toimiva konsepti, ja edistyksellisen murea rock yhdistettynä Lammensalon vahvaan, paikoin shamanistiseksi nousevaan lauluun toimii käsi kädessä Lemmetin musiikillisten loihdintojen kanssa.
Toista albumia odotellessa pitää turvautua heidän ensimmäiseen World is Mine -levyyn.
Laulu, huuliharppu: Hanna-Leena Lammensalo, kitara, keyboard: Jyrki Lemmetti

Tiukaksi keikkailtu Helsinki-Cotonou Ensemble!
Kun orkesteri koostuu 8 soittajasta, ei yhteissoitto aina ole välttämättä aivan tiiviimmässä paketissa, mutta HCE:n veto Jazzkukon Piknik-konsertissa oli tiukkaakin tiukempaa materiaalia. Laajapohjainen ja erilaisiin soittimiin rönsyilevä rytmipohja oli vahva, ja niiden kanssa toimi Mikko Pettisen trumpetti ja Roope Löflundin saxofoni suoraselkäisesti – big band avaruutta.
Bändin leaderit, kitaristi-laulaja Janne Halonen ja lyömäsoittaja, laulaja Noël Saïzonou ovat kyenneet kasvattamaan vuosien myötä yhtyeestään monipuolisen ja toimivan musiikillisen keitoksen. Etnojazzia, voodoo-rytmejä, afrobeatia, funkkia jne. ja toimii. Helsinki-Cotonou Ensemble sai myös Jazzkukon yleisön tanssimaan, vahva rytmikkyys nappasi melkeinpä väistämättä kiinni sieltä ja täältä festariväkeä. Bändiltä olisi voinut pari kappaletta kyllä vielä kuulla lisääkin.
Lyömäsoittimet, laulu: Noël Saïzonou (BEN), kitara, laulu: Janne Halonen, basso, laulu: Sampo Riskilä, rummut, laulu: Juha Räsänen, lyömäsoittimet, laulu: Menard Mponda (BEN), kosketinsoittimet: Visa Oscar, trumpetti, laulu: Mikko Pettinen, saksofoni, lLaulu:Roope Löflund
Broadcastin comeback-keikalla oltiin herkillä molemmin puolin lavaa
Tämänvuotisen Jazzkukon Piknik-konsertin pääesiintyjä oli eittämättä Broadcast, jonka edellisestä keikasta oli kulunut peräti parisenkymmentä vuotta. Juuri ennen keikkaa laulaja Kim Lönnholm välitti tunnelmista selvästi innostuneena, jännittyneenä:

– On kyllä tuntunut hyvältä jätkien kanssa palata näihin, ja kun on saanut etäisyyttä ja on voinut valita niitä parhaimpia biisejä mukaan. Kyllä karvamittari on kertonut että toimii. Kyllä sieltä selkärangasta nämä biisit ovat löytyneet treeneissä, jotain rakenteita hiukan ollaan katsottu. Kyllä tässä sellainen kotiinpaluu on, ehkä vähän enemmänkin kuin kotiinpaluu.
Kyllä kokeneesta laulajasta ja muistakin bändin jäsenistä huomasi, että nyt oli positiivisella tavalla vähän virtaa kintaissa ennen keikkaa. Ilmeisen odotettu juttu heillekin.
Hyvissä ajoin ennen keikan alkua lavan eteen alkoi kerääntyä sen ikäistä ja oloista väkeä, että valistuneella arvauksella saattoi helposti löytää pitkän linjan faneja. Eräs heistä oli Kati Manninen Piikköstä. Hän riemuitsi ystävänsä kanssa, että nyt vihdoin pitkä odotus päättyy.
– Olen 12-vuotiaasta asti ollut tämän bändin fani. Silloin minulla oli ainoastaan yksi joululahjatoive, ja se oli Broadcastin kasetti. Että kyllä tässä nyt vähän herkillä ollaan.
Keikan alkuun Lönnholm toivotti runsaslukuisen ja lavan eteen saapuneen yleisön mukaan heidän kanssaan aikamatkalle, ja sitä varmasti tämäniltainen keikka monille tarjosikin.
Päähuomiot itse keikkasetistä oli, että onpa ollut ja on edelleen soittotaidollisesti monipuolinen ja erittäin osaava sekä lauluvoimainen bändi, jossa taidokas stemmalaulu on isossa roolissa kokonaissaundissa. Ja se, että ainakin tämäniltainen Broadcast oli varsin tukevasti, jopa yllättävän rock. Johtuen ehkä siitä, että yhtyeen hittibiisit ovat enemmän popimpaa tuotantoa.
Juonnoissa kävi myös ilmi, että Broadcastin biisien teko oli jakaantunut mukavasti eri soittajien kesken.
Sade hieman ripsi kuurojaan keikan aikana, mutta eipä se tätä musiikillista jälleenkuulemista ja näkemistä haitannut. Ja toki se You brake my heart kuultiin encorena.
Näkemän ja puheiden perusteella hyvät ja lämpimät olivat fiilikset molemmin puolin lavaa. Paljon on myös mahdollista, ettei Broadcastin comeback-keikat jääneet tähän Jazzkukon erinomaiseen esiintymiseen, vaan lisää tullee tarjolle myöhemmin. Näin ainakin toivotaan.
Laulu: Kim Lönnholm, laulu, kitara: Edu Kettunen, laulu, kitara: Esa Kaartamo, rummut: Miri Miettinen, kitara: Jarmo Nikku, basso: Masa Maijanen, keyboard, laulu: Tumppu Kesälä
Jazzkukko pääkonsertti, lauantai 5.8. klo 15.00 alkaen, Kirkkopuisto