Jukka Linkolan paluu jazziin riemastutti Sellosalin yleisön perjantai-iltana tämän vuoden April Jazzin avauskonsertissa. Todellakin voidaan puhua paluusta, sillä viimeksi Jukalla oli jazzia soittava kokoonpano 1990-luvun lopulla, kun hän keikkaili ja levytti EQ-yhtyeensä kanssa. Paluu oli sitäkin komeampi, sillä Jukan uusi yhtye on muhkeasti soiva kymmenestä soittajasta koostuva tentetti
Perjantaina julkaistiin myös tentetin levy Rumba Liberte, jonka kappaleista pääosa konsertin ohjelmistosta myös koostui. Soittajatkin olivat rumpalia lukuunottamatta samoja kuin levyllä.
Jukka (67) viettää näinä aikoina 50-vuotistaiteilijajuhlaansa. 1970-luvun alussa Tapiola Big Bandissa alkanut ura jatkui Jupu Groupissa ja hänen pian vuosikymmenen puolivälin jälkeen perustamassaan Jukka Linkola Octetissa, missä soitti joukko tuon ajan parhaita nuoria suomalaismuusikkoja. Tämä kolme lp:tä tehnyt oman aikansa huippukokoonpano tarjosi Linkolalle hyvät mahdollisuudet toteuttaa sävellysideoitaan.
Jo 1980-luvulla Jukka laajensi asteikkoaan siirtymällä teatterikapellimestariksi ja ryhtymällä säveltämään myöls entistä laajamittaisempia teoksia: oopperoita. balettia, musikaaleja ja monenlaista instrumentaalimusiikkia hyvinkin vaihteleville kokoonpanoille. Jazziin mies palasivähäksi aikaa 90-luvun puolivälissä tentettinsä kanssa, Sen soittajat taas tuon ajan nuoren polven parhaimmistoa. EQ oli sitten viimeinen vakituinen Linkolan jazzprojekti.
Kootessaan nykyisen tentettinsä Jukka on pelannut varman päälle, sillä kaikki puhaltajat tulevat UMO:sta. He ovat saksofonistit Jouni Järvelä ja Manuel Dunkel sekä trumpetisti Teemu Mattson ja pasunisti Kasperi Sarikoski. UMO:sta on myös kosketinmies Seppo Kantonen ja Sellosalissa soittanut levyllä olleen Jaska Lukkarisen tilalla soittanut rumpali Markus Ketola. Muut olivat Linkolan vanha luottokitaristi Markku Kanerva, sähköbasisti Vesa Ojaniemi ja Jukan oktetissa jo 70-luvullla soittanut perkussonisti Mongo Aaltonen.
Eipä ihme, että Jukka valitsi soittajikseen kokenutta ja osavaa joukkoa, sillä uudelle kokoonpanolleen sävelletty ohjelmisto on sävyiltään ja rytmiikaltaan vaihtelevaa. Myös alkuteeman jälkeen Linkola on kehitellyt kappaleisiin uusia osioita, jolloin soitettavaa todella riiittää tiiviiksi rakennetuissa kappaleissa. Mutta Linkola on myös armoitettu melodikko, sillä yhdistävänä tekijänä kappaleissa on teemojen tarttuva melodisuus.
Konsertin avauskappale oli funkahtava Heavenly Circus, johta seurannut levyn nimikappale oli alkuteemaltaan iloitteleva lattari Rumba Liberte, Two Point Nine taas oli jouhevasti etenevä jazzhölkkä. Vakavampia sävyjä oli äskettäin edesmenneelle konsertissa Maukka Siiralalle omistetussa kaunisssa balladissa Angel’s Stuff ja sitä seuranneessa vanhalle ystävälleen omistamassaan surumielisessä Jokkmokk’issa. Mukana oli rivakampitempoisia kappaleita Sarikosken soolokappale Boyz Toyz ja molemmille saksofonisteille hyvän revittelyalustan tarjonnut Grandpa Pike.
Jotta koko kirjo olisi täydellisempi mukana oli myös tangokompilla soitettu habanera Rose and Thorn. Selvästi poikkeavin kaikista oli Linkolan ja Seppo Kantosen balladiduetto Near but Far Away. Siinä Jukakn flyygeli taustalle Seppo kehitteli synsikalla pitkiä taustaääniä. Loppupuolella kuultiin myös 90-luvun tentetin ohjelmistossa ollut Lapin Kulta Blues, jossa sävyt olivat ronskimpia kuin uudemmissa sävellyksissä.
Soolotilan jako oli varsin järkevää. Useimmissa kappaleissa oli 1-3 soolopaikkaa, joita kaikki muusikot saivat. Kiva oli esimerkiksi kuulla pitkästi aikaa Markku Kanervan rock-sävytteistä kitaraa, samoin Mongon perkussio-osaamista. UMO:n herrat olivat tietysti odotetun laadukkaita.
Linkolan panos April Jazzissa ei jää tentetin konserttiin, vaan hänen flyygelitorvikonserttonsa kuulla Tapiolasalissa ensi tiistaina 25. huhtikuuta, Solistina on Jukka Eskola ja orkesterina Tapiola Sinfonietta.
April Jazz 2023: Jukka Linkola Tentet Espoon Sellosalissa perjantaina 20.4.2023.