Syyskuun lopulle viime vuosina ajoittunut Lahden Jazztori jatkoi näyttävästi vuonna 1989 alkanutta taivaltaan. Ohjelmaan saatiin lopulta mukaan 11 tapahtumaa. Festivaalia hallinnoiva Lahti Big Band tuotti niistä kuusi ja iski itse lopputahdit bossa novaan painottuvassa konsertissa, jossa solistina oli Kadi Vija.
Liikkeelle lähdettiin free jazzin hengessä. Lahden kaupunginkirjaston tuottamassa ilmaistapahtumassa taitojaan pääsi esittelemään We Jazz -yhteyksistäkin tuttu Oaagaada. Kuultiin väkevää hetkessä elämistä Sami Pekkolalta saksofonissa, Tuure Tammelta trumpetissa, Tero Kemppaiselta bassossa ja Simo Laihoselta rummuissa.

Lahtelainen Brass Jazz Quartet oli seuraavana iltana vuorossa Pikku Hanhen klubiympäristössä. Kahden setin kokonaisuus innoitti runsaslukuisen yleisön jopa tanssimaan.
Sähköinen lauantai
Pääkonsertit polkaistiin vauhtiin 24.9. kahdella nimivahvalla kokoonpanolla. Päivän Pikkuteatterilla, Suomen kolmanneksi vanhimmassa yhä toimivassa teatterisalissa, avasi elektronisen jazzin tienraivaajiin lukeutuva ja uuttakin materiaalia esitellyt Rinneradio. Tapani Rinne loi hypnoottisia kaaria bassoklarinetillaan, Aleksi Myllykoski rakensi taitavia taustoja elektroniikallaan ja Juuso Hannikainen piti huolen sykkeestä lyömäsoittimillaan. Kaiken kaikkiaan huoliteltu ja komea paketti, jossa Miikka Karin äänisuunnittelu ja Hannu Huhtamon visuaalit viimeistelivät kokonaisuuden.

Seuraavaksi lavalle nousi Kalle Kaliman, Jimi Tenorin ja Joonas Riipan Tenors of Kalma. Kalima ehti aiemmin päivällä pitää innoittavan work shopin Lahden konservatorion pop ja jazz -linjan ammattiopiskelijoille.

Kolmikko soitti ensimmäisen keikkansa parin vuoden tauon jälkeen. Punainen lanka oli kuitenkin hyvin tallella, mitä osaltaan selittää Asikkalan Salonsaaressa koronan varjossa tallennettu uusi materiaali, jota on tulossa julki ensi vuoden puolella. Tuhtia menoa, jossa Riippa piti huolen vastustamattomasta groovesta ja Kalima moni-ilmeisellä kitaroinnillaan myös bassolinjasta. Jimi Tenor sai tuttuun tapaan runsaasti tilaa laulajana ja useita eri instrumentteja soittaneena solistina.


Pianotriojen sunnuntai
Tunnelma vaihtui seuraavan päivän koittaessa. Miljöökin vaihtui Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -saliksi, jonka Steinwayn ääreen istahti päivän aikana kaksi täysiveristä muusikkoa. Nikita Rafaelov trioineen aloitti, Dave Kikoski kolmikkoineen lopetti.
Lahtelaistaustainen Rafaelov vakuutti Jazztorilla jo viimevuotisessa Erroll Garner -tribuutissa. Nyt mukana olivat Joonas Tuuri bassossa ja Roope Kantonen rummuissa. Lisämausteena olivat Rafaelovin elektroniikka ja aika ajoin hyödynnetyt sämpläykset. Ilmava ja pakottomasti kulkeva kokonaisuus, jossa saatiin hyvä käsitys Kantosesta ja Rafaelovista myös säveltäjänä.

Dave Kikoski oli saatu Suomeen Kaisa Mäensivun ja hänen rumpalipuolisonsa Joe Perin ansiosta. Kolmikko oli löytänyt yhteisen sävelen New Yorkin jazzklubeissa, ja Mäensivu sai useammankin suomalaisen tahon kiinnostumaan kolmikon palveluksista. Niinpä trioa kuultiin Lahden lisäksi myös Salon ja Porvoon festivaaleilla sekä Koko Jazz Clubilla Helsingissä.

Kikoski on arvostettu muusikko, jonka suuntaan satelee kiitosta monilta jazzin suurilta tähdiltä. ”Yksi parhaista amerikkalaisista jazzpianisteista”, luonnehti arvovaltainen The Times viime vuonna levyarviossaan.
Kuulijat saivat sitä, mitä olivat tulleet hakemaan. Yhteissoitto oli saumatonta ja Kikoskin monista lähteistä ammentava pianismi leikittelevän kevyttä. Lady Gagankin yhtyeessä aikoinaan vaikuttanut Joe Peri ihastutti tarkalla työskentelyllään ja kyvyllään reagoida nopeasti Kikoskin liikkeisiin flyygelin äärellä.
Yhteistyötä laajalla rintamalla
Lahti Big Bandia viime vuodet puheenjohtaja luotsannut Janne Tarmio painottaa sitä, että nykymuotoinen Jazztori on tulosta saumattomasta yhteistyöstä lukuisten eri tahojen kanssa.
”Lahden kaupungin myöntämä toistuvaisavustus on ollut meille elinehto, ja yhteistyö kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa kattaa paljon muutakin. Myös yhteistyössä Lahden musiikkiopiston ja konservatorion kanssa on otettu askeleita eteenpäin. Puhallinsoitinkorjaamo RoHi Oy täytyy myös mainita useamman kerran mukana olleena kumppanina.”

Pub Virasto on vakiintunut yhdeksi klubiareenoista. Nyt siellä pääsi taitojaan esittelemään konservatorion ammattiopiskelijoista koostuva fuusiojazzia soittava Sweet Motion, jonka setti kirvoitti äänekkäät suosionosoitukset. Muutamaa iltaa myöhemmin lavalle nousi kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhoksen kokoama yhtye, jossa rummuissa oli vanha yhtyetoveri Kille Miettinen. Mukana menossa olivat myös Matin poika Väinö ja Killen poika Olavi. Tuvan täysi yleisö sai nauttia vahvasta svengistä.

Ilta päättyi jameihin, joissa kantavina voimina olivat konservatorion ammattiopiskelijat ja muutamat Lahti Big Bandin jäsenet. Taitojaan saksofonistina pääsi esittelemään myös Pekka Rekula, vastikään perustetun Lahti Jazz ry:n tuore puheenjohtaja.
Muutakin kuin konsertteja
Kalle Kaliman avoin workshop ja Lahden kesänäyttämön kaksi Max ja Moritz -musikaalin näytöstä olivat tällä kerralla hyviä esimerkkejä siitä, että Jazztori haluaa säännöllisesti tarjota muutakin kuin perinteisiä musiikkiesityksiä.
Tarmion mukaan vuosien varrella ohjelmassa on ollut muun muassa jazzlevyraati ja jazzvisa.
”Itse olen pitänyt esitelmän jazzin ja lyriikan suhteesta, ja kerran meillä spoken word kohtasi improvisoidun musiikin. Olisiko ensi kerralla vaikkapa jazzvalokuvien vuoro?”