Söderut denna gång! Birger’s Ragtime Band lastar bussen med sitt bagage tillsammans med sina fans som kommer med på resan. Klockan är 15:30 onsdagen 10.08.2016. Det blir spelning på båten på kvällen efter måltiden. På morgonen fortsätter resan med buss mot tradjazzfestivalen i Hällevik.
Birger’s Ragtime Band bjöds in denna gång och bandet spelade tre dagar dvs, torsdag 11.08, fredag 12.08 och lördag 13.08.2016. Spelningarna bestod av två set på 45 min. Liksom ett par gånger tidigare, reste bandet med en egen buss tillsammans med sina fans till en jazzfestival i Sverige. De två föregående gångerna gick resan till New Orleans-festivalen i Mannaminne på Höga Kusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Denna gång åkte bandet från Helsingfors med båt över till Stockholm och sedan söderut med bussen till Hällevik som finns i Sölvesborgs kommun i landskapet Blekinge i södra Sverige. Samma busschaufför som varit med på de tidigare resorna körde bussen även denna gång. Trots att resan var ganska lång, gick tiden fort på grund av matpaus i Gränna och också för att bandet spelade glad jazzmusik i bussen.
Det gick inte att få hotellrum riktigt i närheten av Hällevik, så fansen fick bo på ett hotell i den angränsande staden Karlshamn. Bandet fick plats på ett pensionat ca 5 km från Hällevik. Transporterna fungerade bra, så det uppstod inga problem med att hinna i tid till showerna. En nackdel förde dock arrangemanget med sig. Efter spelningarna fanns det ingenstans att lägga instrumenten, så efter de egna spelningarna åkte bandet hem och gick därför miste om en stor del av de övriga konserterna.

Hällevik Tradjazzfestival torde nuförtiden vara den största festivalen för traditionell jazz i Sverige. Förutom de 25 band från olika länder som blev inbjudna spelar där ett ganska stort antal icke-inbjudna band på gräsmattor o. dyl. Det hördes jazz överallt . Man väntade sig åtminstone 12000 besökare i år. Exakt hur många som kom är säkert svårt att bedöma eftersom det inte togs något inträde till koserterna utom till Jazztältet.
Den första dagen, dvs. på torsdagen tjuvstartade festivalen. Då spelade Birger’s Ragtime Band på scenen Dagmars Restaurant. Huset var fullt och stämningen hög. Vi fick t.o.m. stående ovationer så att vi spelade ett extranummer. Sedan måste vi skynda med att röja undan våra saker så att nästa band kunde fortsätta. Det blev alltså inte tid för ytterligare extranummer.
Fredagen började med en marsch i vilken alla band deltog. Sedan höll Jan Olsson, tidigare jazzskribent i bl.a Orkesterjournalen, ett tal och festivalen öppnades formellt. Också ett musikerpris delades ut till Anna Louise Andersson som ”genom stor talang och målmedvetet arbete etablerat sig som jazzsångerska både nationellt och internationellt. I sin sång förenar Anna Louise den klassiska jazztraditionen med andra genrer och nya influenser.”

På kvällen spelade Birger’s Ragtime Band på scenen Rundella. Området bestod av ett stort tält med ena långsidan öppen. Inne i tältet fanns bord och bänkar och största delen av publiken. Mellan tältet och scenen fanns ett område med bänkar för publik men inget tak. Efter detta kom scenen som lyckligtvis var övertäckt eftersom det började regna. Detta ledde till att publiken sökte sig in i tältet och att avståndet mellan orkestern och publiken blev ganska stort, kanske 50 m. Kontakten mellan bandet och publiken led av detta. Spelningen gick trots allt bra.
På lördagen spelade Birger’s Ragtime Band på scenen Direktör Nyfiken. Arrangemanget var också här sådant att avståndet mellan bandet och publiken var ganska stort om än inte lika stort som på föregående ställe. Spelningen lyckades trots allt ganska bra och många i publiken uppskattade våra prestationer.
Som sagt fanns det många band på festivalen. Det var bara att välja och vraka. Musik fanns för alla smakriktningar inom den traditionella jazzen, allt från Louis Armstrong till Django Reinhardt. Man hörde jazz överallt. Totalt var det över 120 musiker, 25 orkestrar och mer än 80 konserter. Alla konserter utom de som framfördes i Jazztältet var gratis. Man kunde dock köpa ett s.k. jazzband att sätta runt handleden om man ville in i tältet eller om man annars bara ville stöda festivalen ekonomiskt med ett litet bidrag. Bandet kostade 200 kr.

Det fanns band från flera länder i Europa och t.o.m. ett band från New Orleans. Allt fungerade mycket bra och publiken verkade vara nöjd med arrangemangen. Det mesta om festivalen och allt som hände där finns på www.jazzen.nu. Där finns också presentationer av orkestrarna som deltog i festivalen.
Ungefär hälften av banden kom från Sverige. Dragkedjan Jazz Band, som grundade festivalen 2004, kommer från hälleviktrakten liksom Novah Gospelkör och Örlycke Jazzmen. Av de övriga är kanske trumpetaren Björn Ingelstams band det kändaste bandet just nu. Tillsammans med sin far, Hans Ingelstam, spelar han jazz i Louis Armstrong-stil. Det lät mycket bra. Gustav Lundgren & Unit spelade i Django Reinhardts anda och så fanns det också ett storband från Lund, Salongsorkestern. I Göteborg finns det många tradjazzband och bland dem som deltog i festivalen i Hällevik kan Papa Piders Jazzband och Max Lagers New Orleans Stompers nämnas. De mest långväga gästerna, Panorama Jazz Band, kom från New Orleans. De spelade inte enbart traditionell jazz utan också musik med andra rytmer. Deras saxofonist och sångerska, Aurora Nealand, är ett av de stora namnen inom jazzen i dag. Från Storbrittanien kom Amy Roberts/Richard Exall Quintet, som turnerar på de stora festivalerna i Europa. Från Danmark kom åtminstone fyra band, bl.a Kansas City Stompers med närmare 300 spelningar per år och från Ukraina kom ett band.
Som slutomdöme tycker jag att det var en mycket lyckad festival. Banden höll en mycket hög kvalitet och arrangemangen fungerade mycket bra. Både som musiker och som åhörare rekommenderar jag nästa års festival till alla som är intresserade av traditionell jazz.
Blir det en ny resa? Ja, det beror på dig om du hänger med.
Hällevik Tradjazzfestival 11.-14.8.2016
Birger’s Ragtime Band
Birger Lindström, klarinetti, Charlotta Kerbs, laulu, Eliina Mäkiranta, piano, Jukka Järvelä, banjo, Curre Qvarnström, basso, Sven-Erik Krogius, rummut ja pesulauta
Muut bändit
Amy Roberts / Richard Exall Quintet (UK), Årets Jazzpristagare, Brassflavour (DK), Dragkedjan Jazz Band, Gustav Lundgren & Unit, Henning Munk & Plumperne (DK), Hot Society Orchestra (DK), Ingelstam Orchestra (DK/SWE), Jazz Five, Kansas City Stompers (DK), King Louie Stompers, Män spelar musik, Max Lagers New Orleans Stompers, NOVAH Gospelkör, Örlycke Jazzmen, Panorama Jazz Band (USA), Papa Piders Jazz Band, Riverboat Ramblers (BY, PL, UA), Salongsorkestern, Soprano meets Clarinet, Swingin´ Satchmo – Swingakuten med Mårten Lundgren, The Eminent East Coast Dixie Stompers, The Swingers