Sanandajista, Iranin Kurdialueen pääkaupungista, kotoisin oleva Marouf Majid on elänyt rikkaan Lähi-idän perinteen ympäröimänä ja oppi varhaisnuoruudessa soittamaan alueen alkuperäisiä keskeisen ja eteläisen vanhan Mesopotamian alueen kielisoittimia, tumman lumoavista soundeista tunnettuja kurdialueen taria ja tanburia.

Marouf Majidin pyrkimys on saada luotua vahva yhteys länsimaisen jazzin sielukkuuden ja Lähi-idän arabimusiikin kesken, sellainen yhteiselo, mikä puhuttelisi yleisöä tavalla millä he löytäisivät yhtenäisen vaihtoehtoisen toimintamallin tuhoisia voimia vastaan. Nelisen vuotta sitten perustettu Ma Rouf on tämän suomalais-iranilaisen itämaisten kielisoitinten hallitsijan viimeisin projekti -kvartetti.
Cafe Jazzin kesälauantain iltakonsertissa Maroufin kanssa soittivat suomalaiset, puhallinsoittaja Jouni Järvelä, sähköbassoa käskytti Jukka Haavisto ja rummuissa tällä keikalla oli Eeti Nieminen. Kymmenisen vuotta Suomen musiikkielämässä mukana olleena Marouf sanoo löytäneensä uutta virettä ja kipinää luoda uusia musiikillisia lähestymistapoja ja aineksia, millä arabialueiden musiikkiperinnettä voidaan yhdistellä jazziin.

Näin Majidin nykyiset kappaleet sisältävät kurdikuvauksia, joita hän on pyrkinyt saamaan sovitettua arabialaiseen ja skandinaaviseen ilmapiiriin. Monet kappaleista puhuvat muutoksesta ja määrittelemättömästä tulevaisuudesta, kertoi Marouf selvällä suomen kielellä.
Kulttuurillinen muokkaus on ollut luonnollisen helppoa Majidille, ”koska kaikki hänen kanssaan soittaneet suomalaiset ovat vastaanottavaisia ja pystyvät omaksumaan uusia asioita. Heillä on lisäksi vankka jatsillinen kokemus ja osaaminen taustalla monenlaisista musiikkiperinteistä. Musiikin keinoin on ollut mahdollista yhdistää kieliä ja perinteitä täydentämään toisiaan.”
Maroufin soittama tanbur on mandoliinin tapainen yksinkertainen 3-kielinen soitin, missä kielien kiristin on puuta ja siksi se on hyvin lämpöherkkä ja vaatii usein viritystä, esityksen aikana hänen piti pari kertaa tehdä viritys uudelleen. Soittimesta lähtee erikoinen ääni, mistä tulee heti mieleen itämäinen kulttuuritausta.
Näin lähinnä kansanmusiikkipiireissä kouliintunut Marouf Majidi kuvaili tapaa miten hän on saanut kokoon erikoislaatuisen fuusiomusiikin alustan toimimaan. Tämän yhteistyön tuloksena yhtye on julkaissut tänä vuonna ensimmäisen albuminsa The People.
Sen puitteissa konsertti alkoi Alkulaululla, mikä jatkui suoraviivaisesti tanssin ja hieman uskonnollisen virsipohjaisen musiikin merkeissä Dancing Fakir kappaleella. Järvelällä oli mukana iso arsenaali puhaltimia, 3 erilaista saksofonia ja 3 eri kokoluokan klarinettia, joita hän vaihtoi tämänkin kappaleen aikana tenorisaksofonista bassoklarinettiin ja tavalliseen klarinettiin ja ihan pieneen klarinettiin, mistä lähti hyvin kirkas ja kimakka ääni. Lisäksi hän kävi soittamassa myös pianoa.
Seuraavaksi soitettu Blues for Soran oli emotionaalisen haikea kuin etninen itkuvirsi, mutta sen Marouf olikin säveltänyt kolmisen vuotta sitten kuolleen ystävänsä muistolle. Laulut olivat pääosin sävellettyjä 2016–2017 aikana ja melodialtaan ne olivat melko hitaan sentimentaalisia ja haikeita, mutta mahtui joukkoon ainakin yksi vähän reippaampi ja rytmikkäämpi kappale Gallop. Muutkin esitetyt kappaleet Child, You Are You, Feather, Linger ja The People löytyvät yhtyeen ensilevyltä.
Pori Jazz 2019, Cafe Jazz, lauantai 13.7.2019
22.00 Ma Rouf
Line-up: Marouf Majidi – tar, 3-kielinen tanbour, lauluja sävellykset, Jouni Järvelä – saksofonit ja klarinetit, piano ja sovitukset, Jukka Haavisto – sähköbasso, Eeti Nieminen – rummut