Naantali on viehättävän maalauksellinen pikkukaupunki, varsinkin kesällä kauniilla ilmalla sen kaduilla on tunnelma kuin olisi lomalla jossain etelän rantakohteessa. Tapahtumiakin riittää ja viime viikonvaihteessa Naantalissa kuunneltiin venemessujen ohessa jazzia. Naantali Jazz -Weekend järjestettiin nyt toisen kerran.
Mitään isompaa kuhinaa ei jazzin puitteissa kuitenkaan nähty, sillä lauantaina ilma oli todella viimainen ja kylmän kalsea. Ensimmäinen konsertti Café Villa Randalassa jouduttiin siirtämään pieniin sisätiloihin ja siellä oli ollut ahdasta. Toinen konsertti pidettiin kirkkopuistossa, mutta sinne kaupunki ei ollut järjestänyt minkäänlaisia istumapaikkoja sopimuksesta huolimatta, joten vanhempi väki ei seisaallaan kauan paikalla viihtynyt. Illan blues tapahtuma ravintola Valborgin sisäpihalla pidettiin myös ulkotiloissa, mutta siitä huolimatta tuuli pääsi tuivertamaan ja talvivarusteet olisivat olleet tarpeen, niin kylmää oli kuulemma ollut.

Sunnuntai oli aurinkoinen, vaikkei mikään T-paita keli ollutkaan. Tuuli oli edelleen epämiellyttävän viileä eikä varjossa ollut kiva istuskella. Kansaa tuntui kiinnostavan rannan markkinatouhu ja venemessut enemmän kuin jazz. Ilmaista päiväkonserttia saatiin kuunnella auringon paisteessa Café Amandiksen täydellä pienehköllä terassilla, mutta illansuussa Kaivohuoneen hienossa salissa pidettyyn toiseen konserttiin tuli paikalle vain kourallinen kuulijoita.
Ensimmäisessä konsertissa lavalla oli Kaivokatu Swing Band. Yhtyeessä saksofonia soittanut Kristian Lakari ei kuulu yhtyeen vakiokokoonpanoon, mutta hän oli soittajista ehkä tunnetuin nimi. Tällä keikalla hän oli mukana vierailevan solistin roolissa. Hän kertoi yhtyeen taustasta seuraavasti.
– Kaivokatu Swing Band on puoliammattilaisista koostuva yhtye, joka on toiminut jo vuosikausia. Isäni, Matti, joka soittaa yhtyeessä pianoa ja muita kosketinsoittimia on ystäviensä kanssa tehnyt keikkaa koko ikänsä, mutta kaikki ovat olleet samanaikaisesti myös muissa päivätöissä. Olemme keskittyneet perinteiseen jazziin, eli soittelemme pääasiassa swingiä. Yhtye esittää myös tavanomaista tanssimusiikkia lavoilla. Olemme kotoisin Naantalista ja meille tuli mieleen yrittää herätellä naantalilaisia paikalle ja pyrkiä näin nostamaan esille jazztietoisuutta paikallisten piirissä, kun olen mukana bändissä.
Bändissä soittivat Kristian ja Matti Lakarin ohessa, basisti Timo Havia ja rumpali Pertti Laine. Yhtyeen laulusolistina toimi Matti Mäntylä. Iltapäivällä Kirkkopuiston ilmaiskonsertissa pääasiassa vanhoja jazzstandardeja soitteli Tina Harlem Jazz Band, laulaja Tiina Uutelan johdattelemana. Tiina on laulaja, kitaristi ja biisintekijä, jolle ominaista oli vanhojen klassikkosävelmien kautta luoda tunnelmaa. Tiinan laulun taustarytmityksestä huolehtivat saksofonisti Markus Andersson, pianisti Jyri Kuninkaanniemi, basisti Reima Ilmanen sekä rumpali Veli-Matti Nurminen.

Lauantai-illan kylmyyttä yritti lämmittää päivän päätteeksi The Original Hardway Blues Band rouhevan äkäisellä bluesilla ja R&B:n tanakalla svengimeiningillä. Turkulaistaustainen bluesryhmä renkutti How to Play the Blues ohjenuoranaan vapaalentoista rentoa ”tositarinaa” kuulijoiden kuumentamiseksi Raimo Virtasen laulaessa raspisen rääkkäävällä äänellään. Rumpali Kimmo Lilja, basisti Donald Wright ja kitaristi Sami Tammioja pitivät vauhtiohjakset tukevasti käsissään kohottaen illan tunnelmaa punahehkuiseksi.
Sunnuntain konsertit aloitti alkuiltapäivällä Primavera. Primaveran rumpali Oskar Suksi kuvaili yhtyeen musiikillista sisältöä tähän tyyliin:
– Soitamme ensisijaisesti lattaripohjaista jazzia, tuttuja lainakappaleita ja tänään myös ensimmäistä kertaa omaa tuotantoa. Omissa kappaleissa brasilialaiset rytmit ja vaihtelevat tunnelmat yhdistyvät leikkisään suomenkieliseen lyriikkaan. Primaveran musiikkia sopii taatusti leppoisiin kesäpäiviin. Se saa hymyn huulille.
Kuulimme tuttuja lainakappaleita kuten Ipaneman Tyttö, Porque Te Vas? ja Du och Jag. Primaverakin taisi olla lainakappale, tulee kesä taas…on enää hetki kesään….. valo tulvii sisään. Yhtyeen omia ”piisejä” olivat mm. Sun Luo ja Silmistäs…. mä nään kaiken…. kysymykset….. salaisuudet…sä et voi mulle valehdella. Laulujen sisältö oli herkkää ja tunnelmallisen kaihoisaa.
Vaikka ”slovari” Bossa Nova -rytmit eivät itseäni kovin hirveästi innosta, niin nuorista turkulaisista koottu yhtye, laulaja Johanna Rauma, kitaristi Alex Lyysaari, basisti Jussi Karhujoki ja rumpali Oskar Suksi, teki hyvää jälkeä ja osoitti kypsää soittamisen taitoa ja osaamista. Kaikki saivat näyttää taitojaan myös soolo-osuuksilla. Omalta kohdaltani jäi mieleen Oskarin soolo aivan loppuvaiheessa, se oli teknisesti taidokas, ei turhia hätäilyjä, ei turhan kovaa lyöntirämistelyä, vaan erinomaista kapuloiden siirtelyä rumpujen kalvoilla, siis kaiken kaikkiaan todella tyylikästä rumpujen soittoa.
Kuuntelijana paikalla ollut turkulainen Risto Mäkinen, itsekin esiintyvä muusikko, sanoi seuranneensa kyseisten nuorten soittajien uran alkua jo pitemmän aikaa ja hänen mielestään näiden nuorten kohdalla oppi on mennyt hyvin perille ja kehitystä on tapahtunut vuosi vuodelta reippain askelin.
Viikonlopun päätöskonsertissa sunnuntaina ravintola Kaivohuoneella oli valitettavan vähän yleisöä, vain kourallinen. Ehkä parikymmentä henkeä oli vaivautunut paikalle kuuntelemaan porilais-unkarilaisen nelikon, Hauska Tavata Quartetin, uusversiointeja eri tyylilajien klassikkokappaleista.

Tuloksena oli kattava annos jazzin hengessä soitettua soulia, funkia, latinoa ja vähän populäärimpääkin musiikkia. Kvartetti toimii rumpali Zoltán Kárpátin ohjauksessa ja yhtyeen toinen unkarilainen multi-instrumentalisti Greg Note (Gerkely Tamás Katoni), rakentaa esityksille show-pohjan. Greg puhalsi neljää erilaista trumpettia, lauloi, soitti viulua sekä erikoisempaa elektronista AKAI EWI -soitinta, missä syntetisaattori on osa puhallinsoitinta. Myös kosketinsoittaja Tuomo Vähä-Pesola kuuluu kokoonpanon perustajajäseniin. Neljäs pyörä, yhtyeen basisti, on vaihdellut tilanteesta riippuen. Tällä kertaa mukana oli varsinkin kontrabasson varressa erinomaisen taitava Jouni Hokkanen.
Jouni Hokkanen kertoi ajatuksia yhtyeen perustamisesta
– Tässä lavalla nyt olevista soittajista Zoltán, Greg ja Tuomo ovat Hauska Tavata -yhtyeen perustajia. Lähtökohtana tai jonkinlaisena perusajatuksena on ollut soittaa tunnettuja populäärimusiikin kappaleita jazzillisesti. Jazzin historiassa populäärimusiikista on väännetty omanlaisia sovituksia kautta aikojen. Me teemme nyt samaa omilla versioinneilla. Esimerkkinä tästä on seuraavaksi esitettävä kappale The Doobie Brothersin Long Train Running, mikä on kuultu aika tavalla erilaisena sovituksena.
Yhtyeen ohjelmisto koostui kappaleista, jotka eivät olleet järin vanhoja. Joe Cocerin Summer In the City, Eaglesin Hotel California, Pink Floydin Another Brick In the Wall, alkujaan Fleetwood Mackin “masinoima” Black Magic Woman, mikä tunnetaan ehkä paremmin Santanan esittämänä. Lopetuskappaleena kuulimme vielä Louis Armstrongin tutuksi tekemän kappaleen What a Wonderful World, mikä kestää ajan patinaa yhä edelleen. Esitys oli jännittävän erilainen kokonaisuus jazzia uusissa vaatteissa.
Naantali Jazz -Weekend
Lauantai 23.5.2015
Café Villa Randala
klo 14.00 Kaivokatu Swing Band
Kristian Lakari – saksofoni, Matti Mäntylä – laulu, Matti Lakari – kosketinsoittimet, Timo Havia – basso, Pertti Laine – rummut
Kirkkopuiston soittopaviljonki
klo 16.00 Tina Harlem Jazz Band
Tiina Uutela – laulu, Markus Andersson – saksofoni, Jyri Kuninkaanniemi – piano, Reima Ilmanen – basso, Veli-Matti Nurminen – rummut
Ravintola Valborg
klo 20.00 The Original Hardway Blues Band:
Raimo Virtanen – laulu, huuliharppu & kitara, Kimmo Lilja – rummut, Donald Wright – basso, Sami Tammioja – kitara
Sunnuntai 24.5.2015
Café Amandis
klo 13.00 Primavera
Johanna Rauma – laulu, Alex Lyysaari – kitara, Oskar Suksi – rummut, Jussi Karhujoki – basso
klo 17.00 Ravintola Kaivohuone
Hauska Tavata Quartet
Greg Note – laulu, trumpetit, viulu, AKAI EWI, Jouni Hokkanen – basso, Zoltán Kárpáti – rummut, Tuomo Vähä-Pesola – kosketinsoittimet