• Yhteystiedot
20.03.2023 12:29
  • Kirjaudu
Jazzrytmit
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto
No Result
View All Result
Jazzrytmit
No Result
View All Result
Home Festivaalit Festivaaliraportit

JAZZ-ESPA 2017

Eila Kaarresalo-Kasari ja Heikki Kasari
21.8.2017
Festivaaliraportit
A A

Kuvat: Heikki Kasari

Jazzespan yleisöä 2017

Kahden viikon jazzfestivaalin seuraaminen parhaaseen loma-aikaan, jolloin pitäisi olla mökillä, on lähes toivoton yhtälö. Hyvä musiikki vetää Espalle ja aurinko mökkirannalle. Yritimme kuitenkin saada edes jonkinlaista käsitystä Jazzliiton konserttisarjasta, koska se on varsin tärkeä kotimaisen jazzin katselmus.

Ohessa muutamia havaintoja siitä, miten musiikki on monipuolistunut ja mikä myös kiinnostavaa, miten kuulijakunta on muuttunut niiden 18 vuoden aikana, jolloin festivaali on meitä ilahduttanut. Katajanokalla asuvina olemme kyenneet piipahtamaan paikalla joka vuosi.

Festivaali on muuttunut hyvin kattavaksi ja monipuoliseksi. Se pyrkii esittelemään kaikki lajin genret. Nuoret alan muusikot ovat tuoneet mukanaan erilaisia elementtejä kuitenkaan jazzin sydäntä ja henkeä, bluesia ja rytmiä unohtamatta.

Mitä tulee yleisöön, joka alkuaikoina koostui muutamasta puliukosta, ostosmatkoillaan jalkojaan lepuuttavista turisteista ja ohi rientävistä työmatkalaisista, voidaan todeta, että muutos on huomattava. Katsomossa istuvat nyt diggarit, vanhat ja nuoret, suomalaiset ja suomessa asuvat ulkomaalaiset venäläisiä ja virolaisia unohtamatta. Jazzista nauttii nyt asiantunteva yleisö, joka istuu hiirenhiljaa kuunnellen ja älyää taputtaa solisteille ja joka rientää kiireesti jonoon setin jälkeen ostamaan juuri esiintyneen artistin levyn. Yksikään ei katoa kesken kaiken penkiltään, joten paikalle on saavuttava ja paikka varattava pitkä tovi ennen esityksen alkua, jos haluaa välttyä kahden tunnin seisomiselta.

Yleisön asiantuntevuus on hämmästyttävää. Vieressäni istunut, ilmeisesti entinen basisti tai rumpali närkästyi, kun innostuin niin Riitta Paakin Quartetin soitosta ja erityisesti Manuel Dunkelin ja Antti Lötjösen briljantista taiteesta, etten kyennyt olemaan hiljaa ja hakkaamatta tahtia jaloillani. En kai kyennyt täydelliseen poljentoon, kun kaveri hikeentyi ja rupesi nuhtelemaan minua. Hänen tarkalle rytmitajulleen naputteluni oli liikaa. (Eilan kommentti)

 

WILLIAM SUVANNE CHESS’N JAZZ

 

William Suvanne

Annika Mustosen tuottaman ja kuuluttaman festivaalisarjan aloitti komeasti William Suvanteen Chess’n Jazz kokoonpano: Suvanne  sax,  Mikael Jakobsson p, Varre Vartiainen g, Mikko Arlin dr ja Tuure Koski b.

Bandleaderi oli sanavalmis kaveri runsaine “showmanship”repliikkeineen luvaten suureellisesti jokaisen kappaleen olevan maailman kantaesitys. Hänen vitivalkoinen asunsa aurinkolaseja myöten ja briljeeraava saksofonin käsittely sopi mainiosti aloittamaan festarin.

Konsertin teemana oli shakin eri pelitilanteet, joten myös kappaleiden nimet viittasivat shakkiin. Suvanne heittikin yleisölle ovelan haasteen otteluun Ravintola Kappeliin: ” Jos voitat, saat levyni lahjana, jos häviät, joudut maksamaan siitä!”

Esityksen aloitti Mikael Jakobssonin sävellys beat-pohjainen kappale, jonka melodia soi saksofonin ja kitaran unisonissa. Toista hyvin lyhyttä biisiä Suvanne kutsui “tunnariksi”.  Seurasi hänen balladinsa Queen, säveltäjän mukaan alton “vingutuksineen” ja suurine glissandoineen.  Se sai väen innostumaan. Arlinin “hevoslaulu” suorine 4/4  – jazztempoineen esitteliVartiaisen sujuvan soolon, mutta paljasti samalla, ettei tämä ole varsinainen jazzkitaristi. Hän ei soita kuitenkaan räjähtävän kovaa kuten rokkarit. Mieleemme tulee lähinnä George Bensonin tyyli. Lopussa sai rumpali ja saksofisti duettonsa. Suvanne osoittautui jälleen ykköstason solistiksi. The Weird Bishop   tarjosi hidasta funk- beatia, jossa Suvanne oli Timo Lassyn jäljillä, mutta lähempänä funkia/hip hoppia.

Chess’n Jazz

Vartiaisen Gambit ja sen jälkeinen Promotion, jossa sotilas ylennetään upseeriksi, alkoi pitkällä kitaran oktaavikoneen esittelyllä ja päättyi intensiiviseen fonin ja kitaran duettoon. Italian, italialainen avaus soi kaikille niille, jotka rakastavat italialaista ruokaa. Se oli suora 4/4, joka svengasi hyvin triona ja varsinkin Jakobssonin soolon johdosta. Soldiers’ Marchin rempseä pojat reissulla henkinen biisi loppui hauskaan fonin ja kitaran puheluun, joka sai yleisönkin myhäilemään. Ylimääräisenä soitettiin Groove Merchant -hengessä Suvanteen Blues for Jay, omistettu pasunisti Jay Kortehistolle. Oli ilo kuulla saksofonin groovaavan.

Kun mietimme konsertin kokonaisuutta, tulimme siihen tulokseen, että yhteissoitto oli kuitenkin hieman liian varovaista. Teknisestä perfektionismista huolimatta – tai ehkä juuri siitä johtuen –  soitto oli hieman totista eikä suurta innostuksen kipinää ollut havaittavissa. Kokoonpano julkaisee oheisista aineksista debyyttialbuminsa syksyllä, Suvanteen kertoman mukaan LP:n, jonka takakannessa on shakkilauta.

 

ADELE SAUROS QUARTET FEAT. MAX ZENGER

Naisfonistit ovat vieläkin harvinaisuuksia sekä maailmalla että meillä, joten on ilahduttavaa, että nuori Adele Sauros näyttää mallia. Tässä konsertissa ilahdutti toinenkin nainen nimittäin basisti Kaisa Mäensivu. Solistivieraana oli nuori ja taitonsa jo monessa yhteydessä osoittanut altisti Max Zenger. Muut muusikot olivat mestaripianisti Seppo Kantonen ja rumpali Tuomas Timonen.

Kappaleet olivat varsinkin säveltäjänä tunnetun Sauroksen viime vuonna julkaistulta levyltä My Spontaneous Mind. Esitys alkoi hänen mediumtempoisella  I Have a Crush on You ja sitä seurasi balladi Dreaming, jossa Kantosen pianismi pääsi oikeuksiinsa kuulostaen mehevältä jazzilta.

Adele Sauros Quartet

Sitten joukkoon liittyi Zenger ja musiikki piristyi. Biisi Strong Feelings taisi olla 8/ 8 rytmiä, jota suomalainen nykyjazz suosii. Balladi Hope and Will kuulosti surulliselta, laululliselta ja hieman yksitoikkoiselta, toisin sanoen hyvin suomalaiselta, torvet soivat kuitenkin kauniisti yhteen. Kantonen vetäisi hänelle ominaisella tavallaan homman kotiin. New Beginning-nimi lupasi uutta alkua ja saikin sitä kipakan tempon merkeissä, solistina Zenger. Yippie! In My Memories kertoi Sauroksen Hollannin ajoista. Tämä hieman iskelmänomainen hidas kappale toi mieleen Fredin Kolmannen linjan. Se tuntui kuitenkin vähän laahaavalta ja liian pitkältä. Viimeinen bebop vaikutteinen Bird Killer oli paras biisi, jossa fonien kollektiivinen improvisointi kuulosti varsin nautittavalta.

 

ILPO MURTOJÄRVI QUARTET

Ilpo Murtojärvi

Annika Mustoselle kiitos hienosta bändien sijoittelusta: esimerkiksi nuorten, kokeilevien untuvikkojen jälkeen esiintyi vanha konkari. Vastakohdat viehättävät! Turkulainen kitaristi Ilpo Murtojärvi oli meille uusi tuttavuus, vaikka onkin toiminut jazzin parissa pitkään. Hänen kvartettinsa kappaleet, osa vanhoja, osa uusia olivat keväällä julkaistulta Skylarks– CD:ltä. Bändissä soittivat Murtojärven lisäksi Jusu Heinonen sax, Vesa Saloranta b ja Oskar Suksi dr. Kokoonpano kuulemma syntyi pari vuotta sitten vain yhtä keikkaa varten, mutta jäikin elämään. Näiden kaverien mielyttävän rennossa soitossa soolot pääsivät kehittymään ja tempo vaihtelemaan.

Ensimmäinen Ford Transit 81 liittyi Murtojärven vanhaan, rakkaaseen autoon ja muistutti hieman 1960-luvun beatilla Cannonball Adderleyn Sack O’Woe– biisiä. Jazzvalssin omaista lentävää Skylarksia seurasi funk Heavy Moon, joka toi mieleen Randy Breckerin levytykset. Heinosen tyylipuhdas soitto ilahdutti. Balladia Unnamed Moment seurasi Super Lochrian Dance. Kyseessä olevaa asteikkoa käyttävästä melodiasta tuli mieleen Sakari Kukon musiikki. Tästä suorasta 4/4 kompista löytyi svengiä, dynamiikkaa ja innostunutta menoa.

Murtojärven herkästi esittämän tutun Päivänsäde ja Menninkäisen aikana bändi sai hengähtää. Spring- nimisessä soi hieno sopraano ja Linnea (omistettu pienelle lapsenlapselle) soi kauniisti kitarasoolona. Robot Boogie päätti setin.

Saloranta, Heinonen ja Suksi

Ilpo Murtojärvi osoittautui vilpittömäksi ja sympaattiseksi esiintyjäksi. Hänen vuosien saatossa säveltämänsä kappaleet tihkuivat tunnetta. Melkein tuli tippa silmään! Tämä osoittaa, että jazz on muutakin kuin pelkkiä peräkkäisiä nuotteja. Kyllä kuulija osaa erottaa hätiköidyt, kiireessä ja tekemällä tehdyt sävellykset niistä, joiden syntyyn ovat vaikuttaneet säveltäjän eletty elämä ja sen vavahduttaneet tapahtumat.  Tällaiset kappaleet ovat syntyneet suurella sydämellä.

 

RIITTA PAAKKI QUARTET 

Riitta Paakki

Konsertti oli täysosuma! Paakki, Manuel Dunkel, Antti Lötjönen ja Joonas Riippa! Paketti oli täydellinen, emme ottaisi mitään pois tai lisäisi mitään. Muusikkojen taitavuus ja yhteissoitto oli upeaa. Jopa Paakin kuulutukset olivat hyviä, selkeitä ja myös englanniksi. Tämä ei ole itsestäänselvyys, sillä kun muusikot harvoin aukaisevat suunsa mikrofonin edessä, saatamme kuulla vain epäselvää mutinaa.

Nyt soitettiin bandleaderin sävellyksiä. Ensimmäisenä pyörähti käyntiin nopea Åbo, Turku, joka ei muuten ole Paakin kotikaupunk (se on Lahti). Soolot saivat Paakki, Dunkel ja Lötjönen. Menevää ja maukasta! Bukti (?) liittyi jotenkin Pariisiin ja jatkoi makeaa, mutta nautinnon nosti kattoon pianorubatolla alkanut Nonsense Insense, jossa Sibiksen opettajat Manu ja musiikintohtori Riitta saivat esitellä tämän hienon ja kansainvälisesti kuulun oppilaitoksen tyylinäytteen. Kuka osaa soittaa JAZZIA Suomessa, nimittäin sitä itseään? Tämä bändi osasi! Ja se oli ilo meille todellisille asiaan vihkiytyneille.

Antti Lötjönen ja Manuel Dunkel

 

 

Hitaassa Chapellessä soi Lötjösen herkkä soolo, Skurk sisälsi lattarimaisia aineksia ja nopeassa Koodissa osoitti Paakki hyvän sorminäppäryytensä. Tour Neue päätti huippusetin. Valitettavasti siitä ehdittiin soittaa vain melodia (aika loppui). Kaikissa sävellyksissä velmuili jazzin syke ja straight-ahead-meininki lennätti kuulijan seitsemänteen taivaaseen.

 

Riitta Paakki Quartet

Dunkel on lajissaan lyömätön, aina itsensä ylittävä sooloilija, jonka mielikuvitus on loppumaton. Kiitos ja kumarrus myös lyömättömälle svengin mestarille tuhtiääniselle Lötjöselle. Kun Paakki ja Riippa naksahtivat kohdalleen, oli täydellinen kombinaatio valmis. Läpeensä hyvää!

 

PAULI LYYTINEN MAGNETIA ORKESTERI

Jälleen hyvä yhdistelmä saman päivänä Paakki ja Lyytinen, suuri kontrasti bändien tyyleissä. Nyt kuultiin aivan erilaista musiikkia. Valitettavasti jouduimme poistumaan, joten setti jäi osaltamme kesken. Saksofonisti Lyytisen lisäksi lavalla nähtiin Verneri Pohjola tr, Eero Tikkanen b ja Mika Kallio dr.

Pauli Lyytinen Magnetia

Monia mielenkiitoisia bändejä jäi sivu suun mm. Soul What? feat. Joonatan Rautio, Mikael Myrskogin ja kumppaneiden Buba Wii Aa. Artturi Röngän kvartetti, Remmel/ Zenger/Heinola Trio ja Maxxxtet.

Muuten Helsingin juhlaviikkojen alkaessa satuimme pistäytymään maailmankuulun brittiläisen Ronnie Scottin klubin tarjoamilla maistiaisilla Elisa Kulmassa. Oli helppo huomata, miten korkeatasoista oma kotimainen jazzimme on. Ilman vertailua muun maailman tarjontaan sitä ei aina muista.

 

 

 

 

ShareTweetSendSend
Eila Kaarresalo-Kasari ja Heikki Kasari

Eila Kaarresalo-Kasari ja Heikki Kasari

Aiheeseen liittyvää

Gerald Claytonin hieno sarja komeana esityksenä

Gerald Claytonin hieno sarja komeana esityksenä

Matti Laipio
5.3.2023

Afroamerikkalainen kuvataiteilija ja kansalaisoikeusaktivisti Charles White ( 1918-1979 ) maalasi vuonna 1939 Howard-yliopistossa olevan seinämalauksen Five Great American Negroes, jossa...

Sovitukset peittivät Rosenwinkelin

Sovitukset peittivät Rosenwinkelin

Matti Laipio
4.3.2023

Savoy Jazzfestien vakioesiintyjänä on ollut alusta lähtien UMO Helsinki Jazz Orchestra, jonka solistivieraana on ollut tähän asti aina laulajatar. Tänä...

Samara Joy on palkintojensa veroinen!

Samara Joy on palkintojensa veroinen!

Matti Laipio
3.3.2023

Onpa hän melkoinen! Hän on vasta 23-vuotias, mitä hänestä vielä tuleekaan? Tällaisia olivat yleisön kommentit torstai-iltana Savoy-teatterissa, jossa helmikuussa tuplasti...

Viikon suosituimmat

Tuula Krzywacki ja GHSBB “In the Spirit of Nancy Wilson

17.3.2023

Sointi Jazz Orchestran sadas keikka ja samalla ensimmäinen!

17.3.2023

Anna Inginmaa uudistaa jazzperinnettä!

13.3.2023

Suosittelemme

Gerald Claytonin hieno sarja komeana esityksenä

Gerald Claytonin hieno sarja komeana esityksenä

5.3.2023
Monipuolinen jazzkattaus Forssassa

Millainen on Birger Lindströmin maaliskuun keikkakalenteri?

5.3.2023

Bluesharpisti Kat Baloun esiintyy Kuopiossa

26.2.2023
  • Yhteystiedot

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

No Result
View All Result
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

Kirjaudu sisään

Unohditko salasanasi?

Uusi salasanasi

Syötä käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi:

Kirjaudu
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut. Napsauttamalla "Hyväksy kaikki" hyväksyt KAIKKIEN evästeiden käytön. Voit kuitenkin käydä "Evästeasetuksissa" antaaksesi mukautetun suostumuksen.
Hyväksy kaikkiKielläEvästeasetukset
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
CookieDurationDescription
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
jnews_view_counter_visits[0]1 dayNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo